Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

WELAT.MEHDI

WELAT.MEHDI
@welatmehdi
t.me/xwendinx3 Xwendekar û xebatkarê doza neteweyî..
"salt rasyonel eleştirinin bir sonucu olarak insanların artık Tanrıya inançlarının sona ermesi söz konusu değil; daha ziyade inanç, kendisini ya alakasız ya da imkansız kılan gündelik yaşamdaki dönüşümler tarafından kemirildiği zaman, insanlar Tanrıya inanmaktan vazgeçerler.
Reklam
Postmodernizm tek bir büyük anlatıya bağlanmayı da ihtimal dışı bırakır. Yani, küreselleşmenin bir sonucu olarak tüketim kültürü gündelik hayatı öylesine sarmalar ki bunun içine dini hayatın öğelerini de katar ve dine inanmayı neredeyse anlamsız kılar.
postmodernleşme süreci birçok bakımdan, bir "sekülerleşme süreci" olarak da anlaşılabilir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"kültürün postmodernleşmesi yoluyla inancın erozyonu, metaların farklılığı ve küresel karakterlerinin kitlelerin gündelik inançların dolaylı bir tarzda nasıl dönüştürdükleri bağlamında anlaşılmak zorundadır
Postmodernizmin inançlara ilişkin bir diğer negatif etkisi de kültürün postmodernleşmesinin bir sonucu olarak karşımıza çıkan mevcut çok kültürlülük ve çeşitliliğin sürekli bir üretim-tedavül-tüketim mekanizmasına tabi olmak suretiyle değerleri, inançları ve her çeşit katılığı yumuşatıp buharlaştırmasıdır.
Reklam
Modernite bir toplum durumundan ziyade bir bilgi biçimidir.
Postmodernizmi tarif ederken "meta Narrative'lerin sonu" diye tarif eder Lyotard'.
Şehirleşme ile geleneksel kapalı toplumda yetişen, birbirinden farklı olan insanların bir araya gelmesiyle meydana gelen inanç ve norm bunalımı, yani "anomie", insanların kendi inançlarının diğer inançlar karşısında değerden düşmüş konumuna tanık olmak, yanı sıra başka insanların da aynı konumu paylaşarak kendi inanç ve değerleriyle bağları zayıflattıklarını görmekle derinleşiyor.
... 70'lerden sonra bütün dünyada ve dinlerde ortaya çıkan "öze dönüş"... Kepel gibi E. Gelner de dinin bu yükselişine dikkat çeker.
modern dönemde, dine yaklaşım hep onun nihai anlarnda ortadan kalkacağı yönünde idi. Marx ve Engels, Max Weber, Durkheim..
Reklam
"Postmodemizmin olumsuzluğu: anarşi, köksüzlük ve yılgnlık. Olumlu olarak da çeşitliliği, araştırma özgürlüğünü, yerleşik düzenin yapılannın yıkılmasını ve birbirimizi tanıma ve anlama olasılığını atlamaktadır
Postmodernizinde hakikat parşalanrruştır: Sonsuz yollar kadar sonsuz hakikat mevcuttur (rölativist özellik). Oysa dinde özelde de İslam'da hakikat her halükarda "tek ve gerçek/mutlaktır" ancak o mutlak hakikate giden faklıiçoğul yollar/yorumlar olabilir.
Modernizm sekülerleşme aracılığı ile dinsel inanç ve pratiğin kaybalacağını öngörmüştü. Postmodernizm ise bu anlayışı reddetmekle beraber "dini canlanmayı" sekülarizasyonun tersine çevrilmesine imkan tanıyan bir olgu olarak görmemektedir. 26 Bu da postmodernizmin dine araçsal bir konum/rol atfettiği anlamına gelmektedir.
82 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.