Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Abdullah Özbek

Abdullah ÖzbekBir Eğitimci Olarak Hz. Muhammed yazarı
Yazar
Çevirmen
9.7/10
7 Kişi
49
Okunma
6
Beğeni
3.218
Görüntülenme

Abdullah Özbek Gönderileri

Abdullah Özbek kitaplarını, Abdullah Özbek sözleri ve alıntılarını, Abdullah Özbek yazarlarını, Abdullah Özbek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hz. Muhammed bir gece geldi ve abdest aldı. Sonra namaz kıldı. Sakalı ıslanıncaya kadar ağladı. Secde etti, yine ağladı. Derken Bilal ezan okumaya başladı. Bilal Hz. Muhammed'e niçin ağladığını sordu. O da, nasıl ağlamayayım, bu gece Allah şu ayeti indirdi, dedi. Sonra şu ayeti okudu: "Gerçekten, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün bir biri ardınca gelişinde, sağ duyulu akıl salıipleri için, Allah'ın varlığını, kudret ve azametini gösterir kesin deliller vardır." Sonra Bilal'e "Bu ayeti okuyup da düşünmeyene yazıklar olsun!" diyerek ikazda bulundu.
Hayattan zevk alabilmek için, taham'mül etmesini bilmek gerekir. Çünkü hayat sıkıntılarla doludur. Böyle bir ortamda sabretmesini bilenler başarabilir.
Reklam
"Öğretmen söylediklerini, bizzat kendisi de yaşamalı. Öğretim faaliyetinin başarısı için, bu temel bir öğretim kanunudur. Meselâ doğru sözlü bir anne - babanın, çocuklarına doğru olmalarını söylediğini düşünelim. Böyle bir tavsiye, genellikle başarıyla sonuçlanır. Ama tiryaki olan bir öğretmenin, öğrencilere sigara içmeyi yasakladığını farzedelim. Böyle durumlarda ise, öğretim genellikle fiyasko ile neticelenir."
Kur'an eğitiminin hedeflerini özet olarak şöyle sıralayabiliriz: 1. İnsanın yaratıcısını bilmesi, yaratıcının Rablığı ve yaratılanın kulluğu esasına dayalı bir ilişkinin kurulması 2. Kur'an ölçüleri içinde ferdin davranışlarını geliştirmek ve değiştirmek. 3. Ferdi maddi hayatın gerektiği şekilde eğitmek. 4. İslâm'ı yaşayacak ve yaşatacak bir nesil hazırlamak. 5. İnsanların eşitliğini kavratmak. Kardeşlik ve işbirliği duygularını yerleştirmek. 6. Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya; yarın ölecekmiş gibi de ahiret için çalış düşüncesini yerleştirmek. 7. Takva'yı yerleştirmek, ahlakî şahsiyeti geliştirmek. 8. Hikmet ve ilim öğretmek, insanın hayrına olan her şeyi teşvik etmek. 9. Adaleti kavratmak. 10. İbadet duygusunu geliştirmek. 11. Düşünmeyi geliştirmek. 12. İnsanları aşırılıklardan korumak. 13. İnsanın aklını ve ruhunu eğitmek. 14. İyi insan yetiştirmek.
"Hz. Muhammed'in (s.a.v.) eğitim ve öğretimini, ister istemez geniş bir çerçeve içerisinde düşünmek zorundayız. Çünkü O, sadece belirli kişilere ya da özel bir sınıfa ders veren klasik bir eğitimci değildir. Ama şunu açık olarak söyleyebiliriz ki, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) eğitimi tamamen pedagojik esaslara dayanmaktadır."
"Tarihte, okuma - yazma konusunda Hz. Muhammed (s.a.v.) kadar titizlik gösteren bir eğitimci gösterilemez. O ilmin yazı ile korunabileceğini açıkça ifade etmiştir."
Reklam
"Kur'an, muhteva itibariyle (bilhassa eğitim açısından) Mekke ve Medine devrinde değişik İslâm eğitimi derslerine yer verir. Medine'deki dersler daha çok sosyal konular ihtiva eder. Mekke'de inen âyetlerin tamamı ise akide ile ilgilidir."
"Hz. Muhammed (s.a.v.) Ashab'ı Kur’an'la eğitti. Kur’an'ı öğrenen ve öğreten kişi, en hayırlı kişidir. Kur'an en başta öğretilmesi gereken bilgileri ihtiva eder. İlk emrin "OKU" oluşu, İslâm eğitim metodu içersinde etkin bir şekilde yerini almıştır. Çünkü Kur'an kendisine tutunulduğu takdirde, Allah'a ulaştıran bir iptir."
"Hz. Muhammed'in eğitiminde ahlâk eğitimi müsbet bir yol izler. Yani güzel ahlâkı kazandırmak için, gerekli bütün tedbirler alınmıştır. Çünkü ahlâki değerleri kazandırmak ve korumak, kötü ahlâkı değiştirmekten daha kolaydır. Eğitim ilkeleri açısından da böyle bir öğretim, daha kalıcı olur. Nasıl ki, ilaç alma yerine, sıhhati korumak daha faydalı ise, iyi ve güzel davranışları elde etmek de o derece faydalıdır."
"Nefis kontrolü için şu ölçülere riayet edilmesi gerekir: a. Kızmadan Problemleri Çözmek b. Sorumluluk Kabul Etmek c. İlim Sahibi Olmak"
72 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.