Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cemal Paşa

Cemal PaşaAnılarım yazarı
Yazar
7.9/10
11 Kişi
60
Okunma
11
Beğeni
5,9bin
Görüntülenme

Cemal Paşa Gönderileri

Cemal Paşa kitaplarını, Cemal Paşa sözleri ve alıntılarını, Cemal Paşa yazarlarını, Cemal Paşa yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Kuzey Yahudi Devleti’nin eski başkenti olan olan Samaria, 1917-1918 yılları arasında Sebastiya isimli köyün yanı başındaki açık bir tepe üzerinde yer almaktadır. Kral Herodes, bu şehri pek süslü bir surette yeniden imar ettirmiştir. İmparator Agustus, Yunancada Sebastus ismine karşılık olarak kente Sebastia ismini vermiştir.”
Sayfa 64 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
“Mescid-i Aksa ilk başlarda İmparator I. Iustinianus tarafından Hz. Meryem’in şerefine inşa ettirilmiş bir bazilikaydı. Ancak bina takip eden yıllarda Hz. Ömer tarafından câmiye çevrilmiştir.”
Sayfa 50 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
“Feyran Vadisi, yukarı Mezopotamya’nın tarıma açılmış en verimli kısmıdır. Bundan dolayı Lu’lu-i Sina adıyla ve hurmalıklarıyla meşhurdur. (…) M.Ö. 11. yüzyılda hayat bulmuş olan coğrafya Batlamyus tarafından Fâran adıyla anılmıştır.”
Sayfa 18 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
“Bu şehir [Amman] vaktiyle Amonitlerin başkenti olup, Rabat-ı Amman adıyla anılmaktaydı. Hz. Davud, komutanı Yuabi burayı fethetmekle görevlendirmişti. Şehir, Yunanlılar devrinde Hükümdar II. Putolamas Philadelphos tarafından yeniden inşa edilmiştir.”
Sayfa 40 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
“30-50 metre yüksekliğinde bulunan ve duvarları kırmızı kum taşından inşa edilmiş bu muhteşem boğaz [Musa Vadisi] vaktiyle eski Nebatîlerin başkenti olan Petra şehrinin girişini teşkil etmektedir. (…) Bu bölgenin Hz. Musa’nın asasıyla kayaya vurarak su çıkarttığı yer olduğu iddia edilmektedir”
Sayfa 20 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Bu muvaffakiyetin başlıca sebepleri atiyen arz edileceği veçhile Rusların ihtiyar ettikleri hatayı fahişler ve Osman Paşa Hazretleri'nin de bunlardan mahirane (ustaca) istifade etmeleridir.
Sayfa 125
Reklam
Osmanlı askerinin böyle kükremiş aslanlar gibi "Allah Allah" sedasını göğe eriştirerek hücuma kalkması Ruslarda korkuya ve dehşete neden olmuş ve binaenaleyh 19 numaralı tabyayı terk ile ricata (çekilmeye) mecbur eylemişti.
Sayfa 122
Osmanlılar bidayeten (başlangıçta) hiç ateş etmeyerek Rusları yüz metre dahiline alınca öyle müthiş bir avcı ateşine başladılar ki hücum eden alaylar hurdahaş (paramparça) olmuş, zemin kamilen insan ecsadıyla dolmuş idi.
Sayfa 113
240 syf.
7/10 puan verdi
·
19 saatte okudu
Ortadoğu’nun Kadim Mirası
Kitap Birinci Cihan Harbi (1917-1918) yıllarında Suriye’de görevli IV. Ordu Kumanda’nı Ahmed Cemal Paşa tarafından verilen görev üzerine oluşturulmuş. Bunun için Alman Theodor Wiegand’ın başkanlığında bir bilim heyeti oluşturulmuş ve Suriye, Filistin be Batı Arabistan’daki tarihi eserler araştırılmış, fotoğrafları çekilmiş oluşturulan kitapta Almanca ve Türkçe olarak kısa bilgiler verilir şekilde kitap meydana getirilmiş. Kitapta toplam 100 fotoğraf var. Kitabın sol sayfasında fotoğraf hakkında bilgi sağ sayfasında ise bilgi verilen fotoğraf yer alıyor. Şehirler, tarihi eserler hakkında gerek tarihi gerekse sanatsal bilgiler verilmiş. Kitap bir solukta okunabilecek tarzda. Burada önemli olan husus I. Cihan Harbi gibi bir ortamda Cemal Paşa’nın böylesi önemli iş için mesai harcamış olduğu gerçeğidir. Savaşın gidişatı ve Cemal Paşa’nın IV. Ordu kumandanlığından ayrılışı, Paşa’nın kafasında yapmayı düşündüğü nice işlerin yarım kalmasına sebep olmuştur.
Ortadoğu'nun Kadim Mirası
Ortadoğu'nun Kadim MirasıCemal Paşa · Timaş Tarih · 20242 okunma
8 tabur piyade ile 8 kıta toptan ibaret olan Osmanlı kahraman muhafızları kendilerinin dört misli raddesinde bulunan bu hasım ordusuna karşı iki gün mütemadiyen (sürekli) göğüs verdikten ve 2.000 neferi yani kuvvetlerinin nısfını (yarısını) şehit vererek düşmanlarından da 8.000 neferini zemini helaka (ölülerle dolu toprağa) serdikten sonra mevkiyi teslime mecbur olmuşlardır.
Sayfa 85
Reklam
Ruslara gelince: Bunlar Birinci Plevne Muharebesi'nde olduğu gibi yine pek çok hatalar irtikap etmişlerdir (yapmışlardır). Evvela, muharebeye başlamazdan evvel bütün hat üzerinde mükemmel bir istikşaf (keşif) icra etmemeleri neticesi olarak mevzinin zayıf ve metin (sağlam) cephelerini tayin edememişlerdir.
Sayfa 80
İkinci Plevne Muharebesi'nin tarzı cereyanı nazarı dikkat önüne alınırsa Osmanlı ordusunun pek mükemmel bir surette hareket ettiği Osman Paşa Hazretleri'nin harikulade bir sürati intikale malik olarak anı lazımında (gerekli anlarda) itayı karar eyledikleri (karar verdikleri) nümayan (aşikar) olur.
Sayfa 80
İkinci Plevne Muharebesi pek parlak bir muvaffakiyetle netice pezir olmuştu (sonuçlanmıştı). ... Bu muharebede Rusların zayiatı 169 zabit ve 7136 neferden ibaret olup Osmanlılar ise 1200 nefer telefata duçar olmuşlardır (uğramışlardır).
Sayfa 77
Canlarını feda etmek pahasına, ömürleri boyunca, Türk'ü düştüğü zilletten kurtarmaya çalışan bütün İttihat ve Terakki erkanına ithaf olunur.
64 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.