Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Donald M. Nicol

Donald M. NicolBizans'ın Son Yüzyılları - 1261-1453 yazarı
Yazar
8.5/10
11 Kişi
42
Okunma
1
Beğeni
1.214
Görüntülenme

Hakkında

Donald MacGillivray Nicol (4 Şubat 1923, Portsmouth - 25 Eylül 2003, Cambridge), İngiliz Bizantolog. Hayatı 4 Şubat 1923 tarihinde İngiltere'nin Portsmouth şehrinde, İskoçya Kilisesi vaizinin oğlu olarak dünyaya geldi. Sheffield'daki King Edward VII School ve sonrasındaLondra'daki St Paul's School'da eğitim gördü. Okuldan mezun olması sonrasında 1941 yılında II. Dünya Savaşı için orduya çağrıldı; ancak vicdanî ret hakkını kullanarak Friends' Ambulance Unit'e katıldı ve 1942 ile 1946 yılları arasında bu birime hizmet etti. Ekim 1944'te gittiği Yunanistan'dan 1946 yılında döndü. Ülkesine dönmesiyle birlikte Cambridge Üniversitesi'ne bağlı Pembroke College'da burslu olarak tarih eğitimi aldı. Mezun olduktan sonra tekrar Yunanistan'a gitti ve British School at Athens'te bir yıl boyunca öğretim görevlisi olarak çalıştı. Cambridge'e dönmesinin ardından, Epir Despotluğu üzerine yazdığı The Despotate of Epiros adlı doktora tezini 1957 yılında yayınladı. Tezin danışmanı ise Steven Runciman idi. Doktor unvanı alması sonrasında 1952-1964 yılları arasındaUniversity College Dublin'de öğretim görevlisi olarak çalıştı, 1964-1966 yılları arasında ise Dumbarton Oaks üyeliğinde bulundu. Tekrar Britanya'ya dönen Nicol, 1966-1970 yılları arasında Edinburgh Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı. 1970'te King's College London'daki Modern Yunan ve Bizans Tarihi, Dili ve Edebiyatı Bölümünde başladığı görevi 1988'e kadar sürdürdü. Byzantine and Modern Greek Studies adlı akademik derginin kurucusu olurken, aynı zamanda editörü konumundaydı. Buradaki görevinden ayrılması sonrasında, 1989-1992 yılları arasında Atina'daki Gennadius Kütüphanesi müdürlüğünü yaptı. 1992 yılında Cambridge'e dönen Nicol, eserlerini yayınlamayı sürdürdü. 25 Eylül 2003 tarihinde ise bu şehirde vefat etti.
Tam adı:
Donald MacGillivray Nicol
Unvan:
İngiliz Bizantolog
Doğum:
Portsmouth, İngiltere, 4 Şubat 1923
Ölüm:
Cambridge, İngiltere, 25 Eylül 2003

Okurlar

1 okur beğendi.
42 okur okudu.
2 okur okuyor.
50 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kilisede "sapkınlık lafını etmemek için "yenilik" kelimesini kullanmak sıradan bir olaydı.
Sayfa 1 - Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Yapı itibariyle muhafazakar olan Bizanslılar da genellikle bütün karamsarlar gibi her türlü değişimin kötü olduğuna inanıyorlardı, özellikle de Hristiyan toplumlarının o bildik ve kutsal adetlerinde meydana gelen değişimlerin.
Sayfa 1 - Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Böyle iyi aile bağları olan kadınların, erkek akrabalarının toprak ve benzeri konulardaki hırsları yüzünden ortaya çıkan sorunlara, hanedanlar arasında iyi planlanmış evlilikler aracılığıyla çözüm getirilebileceğine dair umutlar hiç tükenmiyordu.
Sayfa 134 - Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Sultan II.Mehmed , Selanik'teki Aya Sofya manastırını bütün gelirleriyle birlikte ve geri alınamaz bir hak olarak Mara'ya bırakmakla ona ne kadar özel bir saygı ve sevgi beslediğini ortaya koymuş oluyordu. ... Mehmed, Mara'ya sunduğu bu armağanı tescil eden fermanda onu 'anam Despina Hatun' ve ' Soylu Hristiyan kadınlarının başı amerissa' diye tanımlamıştır.
Sayfa 124 - Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
596 syf.
·
Puan vermedi
Latinlerden Türklere Bizans
Bu kitabı 2. sınıfta iken hocam önermişti Almış fakat üstünkörü okuyup şöyle bir göz atmıştım... Şimdi tekrar okumak durumunda kaldım Kitapta konular sadece konu konu anlatılmıyor Dolayısı ile karışık ve ağır değil Daha ziyade yorumlama ile anlatım mevcut Bu çok hoş ve anlayışı kolay kılıyor Ki bence Roma ve Bizans Tarihleri bana göre zor ve karmaşık alanlardır Özellikle İstanbul yani Bayzontion Kenti tarihi çok güzel ve etkili anlatılmış Çok hoşuma gitti... Akademik bir kitap olması hasebiyle biraz ağır gibi durabilir Biraz da hacimli görünebilir Ancak okunması çok zevkli...
Bizans'ın Son Yüzyılları 1261-1453
Bizans'ın Son Yüzyılları 1261-1453Donald M. Nicol · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201621 okunma
Reklam
484 syf.
·
Puan vermedi
Bizans'ın Son Yüzyılları 1261-1453 Kitap Açıklaması Ortaçağda "Kentlerin Kraliçesi" diye bilinen Konstantinopolis, Nisan 1204'te IV. Haçlı Seferi'ne çıkan ordunun saldırısına uğrayıp istila edildi. Tarihin o güne dek gördüğü en büyük kent yağmasının ardından Venedik ve Fransız kuvvetlerinin ortak girişimiyle Konstantinopolis Latin İmparatorluğu kuruldu. Bizans tarihyazımı alanının en önemli isimlerinden biri olan Donald M. Nicol'ün değerini halen koruyan bu eseri, 1261'de Konstantinopolis'in Latinlerden geri alınmasından 1453'te Osmanlılar tarafından fethedilmesine kadar uzanan Bizans'ın Son Yüzyılları'nı ele alıyor. Nicol, Yunanistan'ı ve Ege adalarını ele geçiren Fransız, Ceneviz ve Venedik kolonileri, Balkanlar'da yayılan Sırplar ve Anadolu'da gücü çığ gibi büyüyen Türkler arasında, toprakları giderek daralan Bizans'ın verdiği hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. Palaiologos Hanedanı'nın tarihiyle de örtüşen bu dönemin öyküsü, Bizans-Osmanlı ilişkilerine tuttuğu ışıkla da ayrı bir değer kazanıyor. (Tanıtım Bülteninden)
Bizans'ın Son Yüzyılları - 1261-1453
Bizans'ın Son Yüzyılları - 1261-1453Donald M. Nicol · Tarih Vakfı Yurt Yayınları · 199921 okunma
152 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Yaklaşık olarak bin yıl boyunca ayakta kalmış ve görkemini korumayı başarmış Bizans Tarihi her zaman ilgimi çekmiştir. Bu sebeple uzun bir süredir okumayı düşündüğüm bu kitabı daha fazla ertelemek istemedim. Kitap on bolümden oluşuyor. Her bölüm imparatorluğun son yüzyıllarında yaşamış bir çoğu imparatorun veya sultanın eşi olan Bizans kadınlarının hayatlarını anlatıyor. Tabi burada, kadınlar hakkında öğrenebildiğimiz bilgiler ne yazık ki çok kısıtlı. Günümüze ulaşmayı başarabilmiş eserlerin azlığı, mevcut eserlerin güvenilmez bilgilere dolu olması ya da bu kadınlar hakkında yazılı hiçbir kaynağın olmaması bunun sebeplerinden birkaçı. Yazar bu kadın şahsiyetler hakkında incelemelerini yazarken doğal olarak Bizans tarihine de değinmiş. Ancak yer yer neredeyse konudan sapmasına neden olacak kadar geniş tutmuş bu kısımları. Bu sebeple mevcut bilgilerinizi hatırlamak için bir fırsat bulabilirsiniz. Ancak anlatılan kadınların hayat hikayeleri ne yazı ki çok trajik. Genç yaşlarda hatta çocuk denebilecek yaşlarda, yaşadıkları ülkeye ya da babasının topraklarına fayda sağlamak için başka imparatorluklara gönderilen, yazarın deyimiyle 'diplomasi sunağında kurban edilmiş' on kadının trajik hikayesini okuyoruz. Beni en çok etkileyen bölüm ise II. Murad'ın eşi Mara Hatun'un hayat hikayesi oldu. Diğerlerine nispeten daha mutlu, huzurlu ve saygın bir hayat sürmüş. Tarihe meraklı olan herkese tavsiye eder, keyifli okumalar dilerim.
Bizansın Soylu Kadınları
Bizansın Soylu KadınlarıDonald M. Nicol · Tarih Vakfı Yurt Yayınları · 20017 okunma