Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Elizabeth Lunday

Elizabeth LundayBüyük Sanatçıların Gizli Hayatları yazarı
Yazar
8.1/10
56 Kişi
232
Okunma
2
Beğeni
1.536
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

2 okur beğendi.
232 okur okudu.
24 okur okuyor.
218 okur okuyacak.
19 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
VINCENT VAN GOGH
Van Gogh'un resimlerinin parlaklığı için Sanayi Devrimi'ne teşekkür edebiliriz. On dokuzuncu yüzyılda kimyasal araştırmalar, çoğu daha önce mevcut olanlardan daha parlak ve daha sabit olan yirmi kadar yeni pigmentin geliştirilmesiyle sonuçlanmıştı. Van Gogh bütün bu yeniliklerden yararlandı. Theo'ya yazarak, eski ve daha ucuz boyalarla idare etmeye çalışmanın yanlış bir ekonomi olduğunu söyledi. Ne yazık ki, bu pigmentlerden pek çoğu hastalığına katkıda bulunmuş olabilir. Konsantre bakır/arsenik bazıyla pırıl pırıl zümrüt yeşili son derece zehirlidir ve boya olarak satıldığı gibi, fareleri öldürecek bir haşere öldürücü olarak da satılır. Van Gogh'un nörolojik semptomlarına arsenik zehirlenmesinin neden olduğu kuramı öne sürülmüştür, ancak kar beyazındaki kurşun ile parlak kırmızıdaki civa da rol oynamış olabilir --- hele çılgınlığının aşırı dönemlerinde Van Gogh'un doğrudan doğruya tüpten boya yediğini de göz önüne alırsanız.
Sayfa 153 - Domingo yayınlarıKitabı okudu
LEONARDO DA VINCI - Şifreyi Açmak
Ve, birkaç yıl önce bir kitap çıktı -- The Da Vinci Code/ Da Vinci Şifresi. Duydunuz mu? Anlattığı hikâyenin çürütülecek o kadar yanı var ki, ama biz sadece bir tanesini ele alalım. Leonardo'ya asla "da Vinci" denmez. Bu bir yerin adıydı, "Vinci'li" demekti, doğum yerini belirtiyordu. Şimdi kimseye " Poughkeepsie'li" diye hitap etmezsiniz, değil mi? Rönesans İtalya'sında, Medici'ler gibi aristokrat değilseniz eğer, soyadları kaygan, belirsiz şeylerdi. Leonardo, kanuni belgeleri " Leonardo ser Piero ( Piero'nun oğlu) da Vinci diye imzalardı ve ona sadece "Leonardo" denirdi. Gizli cemiyetler ve saklı mesajlar kısmına gelince -- kurmaca olduğunu biliyorsunuz zaten, değil mi?
Sayfa 30 - Domingo yayınlarıKitabı okudu
Reklam
MICHELANGELO CARAVAGGIO
Caravaggio natüralizme bağlıydı ve ilk biyografilerinden birinde kendisinin, "Doğanın, fırçasına uygun tek konu olduğunu düşündüğü'nü beyan etti. Ama bazen de gerçekçiliğin ölçüsünü kaçırdı. En aşırı olay, Lazarus'un dirilişi'ydi (1609). Ondan istenen, Yeni Ahit'te anlatılan İsa'nın mezarda üç günden sonra Lazarus'u diriltmesi olayını resmetmesiydi ve Caravaggio da, işi doğru düzgün yapma düşüncesiyle, yeni gömülmüş bir cesedin kazılıp çıkarılmasını emretti. İki işçiye modelleri olması için para ödedi ve onlara cesedi tutarak poz vermeleri yolunda talimat da verdi. Adamlar pis kokuya dayanamayıp kadavrayı ellerinden bırakınca, Caravaggio da hançerini çekti, onu yeniden yerden kaldırmalarını istedi. Íşçilerin onun hançerini kullanacağı konusunda şüphesi yoktu, sözünü dinleyip cesedi kaldırdılar. Daha kolay bir yolu olsa gerek.
Sayfa 54 - Domingo yayınlarıKitabı okudu
LEONARDO DA VINCI
Leonardo'nun oyalanması, onunla birlikte çalışan, ama özellikle de onun proje tamamlamasını bekleyen herkesi sinirlendirirdi. Son Yemek'te yavaş yavaş acele ederken, Santa Maria delle Grazie başrahibi, Milano Dükü'ne, işin çok uzun sürdüğü yolunda bir şikayette bulundu. Leonardo, Yehuda'ya uyacak kadar kötücül bir yüz bulmaya çalıştığını, ama kusursuz bir modeli bulamazsa "her zaman için, o densiz ve sabırsız başrahibin başını kullanabileceğini" açıkladı. Dük'e başka şikayette bulunan oldu.
Sayfa 29 - Domingo yayınlarıKitabı okudu
LEONARDO DA VINCI - MONA LISA
Çağdaş doktorlar gözlerini Mona Lisa'da resmedilmiş kadının sağlığına diktiler. Sadece resme dayanarak ona, tiroid bezesinin büyümesi, strabismus (saşı göz), yüz felci, bruksizm ( diş gıcırdatmayı alışkanlık haline getirmek) ve korkutucu bir şekilde, "yüz kaslarının asimetrik hipofonksiyonu" teşhisleri kondu. Zavallı kadın. Tebessüm edebilmesi bile bir mucize.
Sayfa 28 - Domingo yayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
288 syf.
9/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Rengarenk bir kitap ve okuması çok keyifliydi. Baskı kaliteli. Sanatçıların garip alışkanlıkları ve gündelik hayatlarında aslında ne kadar sorunlu kişilikleri olduğunu okuyoruz. Kitabın dili çok eğlenceliydi. Bu serinin yazarlar kitabını da almayı düşünüyorum. Herkese öneririm.
Büyük Sanatçıların Gizli Hayatları
Büyük Sanatçıların Gizli HayatlarıElizabeth Lunday · Domingo Yayınevi · 2009232 okunma
288 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Dünya sanat tarihine mâlolmuş onlarca usta sanatçının hiç bilinmeyen yönlerini okuyucuya deşifre ediyor. En özel durumlarını açıkça ifşa etmekten kaçınmazken, özel hayatlarına dair çok ilginç bilgiler yer alıyor kitapta. Akademik olarak değil belki ama, plastik sanatlar tarihinde önemli yer tutan ünlü sanatçıların bütün bilinmeyenlerini gözler önüne seriyor. Okudukça eğleniyor, eğlendikçe de okuyorsunuz.
Büyük Sanatçıların Gizli Hayatları
Büyük Sanatçıların Gizli HayatlarıElizabeth Lunday · Domingo Yayınevi · 2009232 okunma
288 syf.
10/10 puan verdi
·
23 günde okudu
Durduk yerde insanların gizli hayatlarına intikal ettiğimiz, 35 sanatçının hayatına dair gizli ayrıntıların yer aldığı güzelce bir kitap. Kimler yok ki; en bilinenlerden gidelim, Salvador Dali, Picasso, Michelangelo, Goya, Van Gogh, Frida... Her biriyle ilgili duyduğumuz hikayelere de denk geldiğimiz ancak çokca yok artık diyeceğimiz yaşanmışlıklarla karşılaştırıyor bu kitap bizleri... Picasso’nun dağınıklığını, ressam Georgia O’Keeffe’nin zaman zaman çıplak çalıştığını, Klimt’in çalışırken rahatsız edilmemek için kahvaltılar düzenlediğini ve kahvaltıdan sonra kimseyle görüşmediğini, Monet’in çapkınlığını öğreniyoruz. Aralarında benim için en farklı olanlardan biri Francisco Goya’dır. Madrid Prado Müzesinde gezip gezip gelip ressamın “Satürn Bir Oğlunu Yerken” tablosunun önünde uzun dakikalar geçirmişliğim vardır. Kısacası bu kitap için aslında bazı vesilelerle (TV- İnternet gibi) tablolarıyla karşılaştığımız sanatçıları daha yakından tanıma kitabı diyebiliriz.
Büyük Sanatçıların Gizli Hayatları
Büyük Sanatçıların Gizli HayatlarıElizabeth Lunday · Domingo Yayınevi · 2009232 okunma