İsa Kocakaplan

İsa KocakaplanTürkü Söyleyen Şehirler yazarı
Yazar
Derleyen
8.1/10
12 Kişi
66
Okunma
2
Beğeni
1.636
Görüntülenme

Hakkında

İlk ve ortaokulu İstanbul'da okudu. İstanbul, Tunceli ve Kırşehir İlköğretmen okullarında sürdürdüğü lise öğrenimini Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulunda tamamladı (1974). 1974-1975 yıllarında Siirt ili Eruh ilçesinde ilkokul öğretmenliği yaptı. 1979'da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ile Çapa Yüksek Öğretmen Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerini bitirdi. Çeşitli ortaokul ve liselerde Türkçe/Edebiyat öğretmenliği yaptı. 1990 yılında "Yahya Kemal'in Şiirlerinde Edebî Sanatlar" isimli tezi ile İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını bitirdi ve aynı yıl Kültür Bakanlığı bünyesinde çalışmaya başladı. İstanbul İl Kültür Müdürlüğünde Müdür Yardımcılığı ve İslam Ansiklopedisi (1997'den sonra Ansiklopediler Yayım Müdürlüğü) Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Şubat 2001-Eylül 2005 tarihleri arasında Türk Edebiyatı dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı.2002 Aralık ayında İl Kültür Müdürlüğü Müdür Yardımcılığı görevinden emekliye ayrıldı. O tarihten itibaren İstanbul Kültür Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Daha çok biyografi, metin incelemesi ve deneme türünde eserler veren İsa Kocakaplan’ın Hareket, Divan, Türk Edebiyatı, Orkun, Türk Dili, Millî Folklor, Berceste, Bizim Külliye, Varlık vb. dergilerde çok sayıda makale, inceleme ve röportajları yayımlandı.
Unvan:
Türk Edebiyatçı, Yazar
Doğum:
Karabük, Türkiye, 1956

Okurlar

2 okur beğendi.
66 okur okudu.
1 okur okuyor.
32 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Makber'den
Eyvâh ne yer ne yâr kaldı Gönlüm dolu âh u zâr kaldı Şimdi buradaydı gitti elden Gitti ebede gelip ezelden Ben gittim, o hâksâr kaldı, Bir gūșede târmâr kaldı; ... Süratle nasıl değişti hâlim? Almaz bunu havsalam, hayâlim Bir sey görürüm, mezâra benzer, Baktikça alır, o yâra benzer Şeklerle güzār eder leyâlim, Artar yine mâtemim, melâlim Bir sadme-i inkılâbdır bu, Bilmem ki yakın mıdır zevâlim?
Milletlerin hayatı dünle başlayıp,bugünden geçerek yarınlara ulaşır.Dün,bugün ve yarın arasındaki duygu,düşünce ve kültür köprüsü,dildir.
Sayfa 16
"Mehmed Akif Ersoy Okuma Etkinliği" (26.05.2020 - 15.07.2020)
Merhabalar, öncelikle herkesin Ramazan Bayramı’nı kutlarım. Rabbim daha nice bayramlara ve Ramazanlara hayırlısıyla kavuşmayı ve hakkıyla istifade edebilmeyi nasip etsin inşallah. Fark eden okurlar olmuştur belki, bir süredir Mehmed Akif üzerine okumalar yapıyorum. Bu süreç bilinçli bir program dahilinde de olmadı. İsmet Özel “Kitaplar insanı
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
134 syf.
·
Puan vermedi
Meclisin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda görüşmelerin ardından Meclis Reisi Mustafa Kemal Paşa, Akif tarafından yazılan şiirin "İstiklal Marşı" kabulünü şöyle oya sunmuştur. Reis- bu takriri kabul edenler yani Mehmet Akif Bey efendi tarafından yazılan marşın İstiklal Marşı olmak üzere tanınmasını kabul edenler lütfen el kaldırsın. Ekseriyeti azime ile kabul edildi ve milletimizin yüce marşı oldu.
İstiklâl Marşımız
İstiklâl Marşımızİsa Kocakaplan · Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları · 200211 okunma
239 syf.
·
Puan vermedi
İsa Kocakaplan'ın daha önce yayımlamış olduğu "Cengiz Dağcı ve Dört Eseri" adlı, temeli onun lisans tezine dayanan kitabının güncellenmiş hali. Bu sefer Dağcı'nın neşredilmiş bütün eserlerinin özetleri de verilmiş. Ayrıca 2009'da Dağcı ile Londra'da yapılan görüşme ile fotoğraflar da yer almakta. Türkiye'de Cengiz Dağcı konusunda önemli araştırmaları bulunan kişilerden birisi olan İsa Hoca'nın Cengiz Dağcı'yı tanımak, Kırım'ın çileli yıllarına aşina olmak isteyenler için gayet başarılı bir kitabı bu; Dağcı'nın Türk dünyası için nasıl büyük bir kalem olduğunu bir kez daha görüyor, ona bir kez daha rahmet diliyorum.
Kırım'ın Ebedi Sesi Cengiz Dağcı
Kırım'ın Ebedi Sesi Cengiz Dağcıİsa Kocakaplan · Türk Edebiyatı Vakfı · 21112 okunma
190 syf.
8/10 puan verdi
Üniversite yıllarında okuduğum, çoğunlukla Osmanlı büyüklerinin acı dolu anılarını içlerinde barındıran Şehirlerin anlatıldığı duygu yüklü bir eser. Okumanızı öneririm.
Türkü Söyleyen Şehirler
Türkü Söyleyen Şehirlerİsa Kocakaplan · Türk Edebiyat Vakfı Yayınları · 201314 okunma