Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Joan Wallach Scott

Joan Wallach ScottFeminist Tarihin Peşinde yazarı
Yazar
8.4/10
12 Kişi
42
Okunma
3
Beğeni
1.455
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Amerikalı Tarihçi
Doğum:
Abd, 1941

Okurlar

3 okur beğendi.
42 okur okudu.
5 okur okuyor.
75 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tekil kökenleri aramak yerine, ayrılamayacak şekilde birbirine bağlanmış olan süreçleri kavramak zorundayız.
Bizler bu sürecin tarihini ancak "erkek"in ve "kadın"ın hem boş hem de kendi dışlarına taşan kategoriler olduğunu kabul edersek yazabiliriz. Boşturlar; çünkü nihai, aşkın anlamları yoktur. Kendi dışlarına taşarlar; çünkü sabitmiş gibi göründüklerinde bile kendi içlerinde alternatif, reddedilmiş veya baskı altına alınmış tanımlar barındırırlar.
Reklam
''Anlam yoksa deneyim de yoktur, anlamlandırma süreçleri yoksa anlam da yoktur.''
Olayların kaydını tutmak bile bir seçme ve yorumlama ameliyesidir. Dolayısıyla her türlü tarih yazımı geçmişin yeniden “kurgulanmasından” öteye geçemez.
Eğer toplumsal cinsiyete ve iktidara dair anlamlar karşılıklı olarak birbirini inşa ediyorsa, değişim nasıl sağlanabilir?
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
253 syf.
10/10 puan verdi
Tarih anabilim dalı içerisinde eksik kalmış/bırakılmış olan kadının tarihini, Feminist tarih yazımı kapsamında felsefi, politik ve sosyolojik alanda yeniden düşünen Joan Wallach Scott'un yazdığı harika kitap. Tarihi olay ve konu başlıklarında kadın, öznel değerlendirmeler ile o konuya dahil ediliyorken Scott buna karşı çıkarak kadın açısından
Feminist Tarihin Peşinde
Feminist Tarihin PeşindeJoan Wallach Scott · Bgst Yayınları · 201316 okunma
107 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Joan Scott, kadın ve cinsiyet çalışmaları üzerinde uzmanlaşmış ünlü bir tarihçi. Bu kitabında da tarih yazımı içerisinde kimlikler üzerinden bir çalışma yapmış ve tarih kuramı içerisine kadın, işçi, siyahi, eşcinsel gibi dışlanan kimliklerin aslında tarihin içerisinde her daim olduklarını ve bu kimliklerin de gelenekesel tarih yazımına karşı olarak tarihin bir parçası olduğunu savunur. Tarih öğrencileri okuyabilir.
Eleştirel Tarih Kuramı
Eleştirel Tarih KuramıJoan Wallach Scott · Dost Kitabevi · 201710 okunma
107 syf.
·
Puan vermedi
·
99 günde okudu
Scott, geleneksel tarih anlayışından ziyade postyapısalcı bir tarih anlayışının olanaklılığından hatta gereksinmesinden bahseder. Bu uğurda en büyük örneklerden birisi olarak Foucault’un soybilimini ve nasıl işlerliği olacağını anlatır. Bunun yanı sıra ötekilerin tarihine yönelmeyi tercih etmiş bir yazardır. Bunu kitabın birçok bölümünde görmek mümkündür. Zaten Scott, kadın ve cinsiyet çalışmaları üzerinde uzmanlaşmış ünlü bir tarihçidir. Bu kitabında da tarih yazımı içerisinde kimlikler üzerinden bir çalışma yapmış ve postyapısalcı tarih kuramı içerisine kadın, işçi, siyahi, eşcinsel gibi dışlanan kimliklerin aslında tarihin içerisinde her daim olduklarını ve bu kimliklerin de geleneksel tarih yazımına karşı olarak tarihin bir parçası olduğunu savunmaktadır. Fikir güzel ancak teori ve pratiğin uyuşmadığı daha doğrusu praxis kısmında kafamda oturmayan kısımların çoğaldığını gördüğüm bir eser oldu. Birazcık da karmaşık bir yapısı vardı belki benim alana biraz uzak olmamdan kaynaklı bir eksiklik olabilir. Yine de tarih okumasına farklı bir perspektiften yaklaşmak maksadıyla tavsiye ederim.
Eleştirel Tarih Kuramı
Eleştirel Tarih KuramıJoan Wallach Scott · Dost Kitabevi · 201710 okunma