Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

John Eaton

John EatonKeynes'e Karşı Marx yazarı
Yazar
6.9/10
6 Kişi
32
Okunma
2
Beğeni
1.040
Görüntülenme

John Eaton Gönderileri

John Eaton kitaplarını, John Eaton sözleri ve alıntılarını, John Eaton yazarlarını, John Eaton yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir kapitalist ancak başka bir kapitalistin batması pahasına ayakta kalabilir.
Sayfa 101Kitabı okudu
Devlet bir eliyle verdiğini diğer eliyle geri alır.
Reklam
Faşizmin İkinci Dünya Savaşında yenilmiş olması gericiliğe indirilmiş sersemletici bir darbe olmuştur, ama öldürücü bir darbe olmamıştır.
Marksizm tarihsel süreçlerin griftliğini kabul eder, ve teorik genellemelerini somut özellikleri içinde ve fiili tarihsel gelişmelerin ışığında dikkatle inceleme gereği duyar. Marx ve Engels’in bizzat kendileri, sosyalist bir devrimin ilk kez nerede ve nasıl meydana gelebileceğine ilişkin fikirlerini değiştirmişlerdir. Marksistler sosyalizme doğru ilerleyişin mümkün olan biçimlerini ve çizgilerini ancak içinde yaşadıkları dünyayı enine boyuna inceleyerek saptayabilirler.
Sosyalist bir ekonomi, kapitalizmin tersine, insan gücünün ve bu arada kuşkusuz kadın gücünün daha tam ve daha etkin kullanımını sağlar. Toplumsal ve kişisel gereksinimleri karşılamak için planlanan üretimin erdemi insanın enerji ve yetenek olarak verebileceği ne varsa, toplumsal bir değer taşıyan her şeyin, toplumca istenilmesi ve kullanılabilmesidir.
Reklam
Emperyalizm aynı zamanda savaş ve savaş hazırlıkları demektir. Emperyalizm döneminde durmadan artan bu askeri harcamaların ağır yükü işçilerin ve halk yığınlarının omuzlarına yüklenir. Savaşın tahribatı ve felaketlerini de en çok onlar çekerler.
Dünyanın her yanındaki halk yığınları için emperyalizm açlık, politik baskı ve savaş demektir.
Bununla birlikte, emperyalizm savaş araçlarından bir yığınak yapabildiği sürece dünya barışı güvene kavuşamaz.
Çok yoğun ekonomik güçlerin egemenliği altındaki özel-mülkiyet ekonomilerinin yarattığı sonsuz rekabetler, güvensizlik ve toplumsal çelişkiler militarizm felsefesini doğurur.
Reklam
Rekabetçi kapitalizm tekelci kapitalizmin yanısıra varlığını sürdürür, tekeller ekonomik yaşamın bütün yönlerine egemendirler, ama yüzbinlerde başka kapitalist de kalır; küçük kapitalistler sık sık elenip giderler, ama yerlerine sık sık yeni küçük kapitalistler gelir.
Tekelin, yani rekabetin karşıtının, ortaya çıkması rekabetin sonu demek değildir. Tam tersine, rekabet yeni ve daha şiddetli biçimlere bürünür ve bunlar sadece amansız ekonomik savaşlara değil, aynı zamanda tekelci kapitalist güçler (devletler) arasında silahlı savaşlara yol açar.
Kapitalizm her gittiği yerde yoksulluk yaratır, yörüngesine çektiği insanların satın alma gücünü baltalar.
Kapitalist üretim plansız ve düzensizdir; “anarşiktir” tir. Her kapitalist işveren neyin ne kadar üretileceğine, üretimin arttırılmasına mı, bulunduğu düzeyde korunmasına mı, yoksa düşürülmesi mi gerektiğine, mevcut fabrikalardan birinin kapanması mı yoksa yeni bir fabrikanın açılması mı gerektiğine tek başına karar verir. Kararlarına rehber olan, ürünlerini kârlı fiyatlarla satabilme yeteneği ve gelecekte kârlı pazarlar bulabilme umududur. Bu bakımdan kapitalizmde mevcut düzen pazar yasalarının dayattığı düzendir, yoksa (sosyal düzende olduğu gibi) bilinçli bir planın belli bir amaca yönelik düzeni değil.
95 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.