Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

M. Latif Salihoğlu

M. Latif SalihoğluOsmanlı Modernleşmesi yazarı
Yazar
9.6/10
6 Kişi
18
Okunma
5
Beğeni
1.223
Görüntülenme

M. Latif Salihoğlu Sözleri ve Alıntıları

M. Latif Salihoğlu sözleri ve alıntılarını, M. Latif Salihoğlu kitap alıntılarını, M. Latif Salihoğlu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
BEDİÜZZAMAN VE MİLLİYETÇİLİK
Bediüzzaman'a göre Kürtçülük, Türkçülük ve sâir menfî milliyetçilik fikirleri, İslâmiyet milliyetini parçalamak için hariçten içimize sokulmuş öldürücü birer zehirden başka bir şey değildir. Milliyet fikrinin bu asırda çok ileri gitmesinin sebebi, Avrupalı zâlimlerin bu hastalığı Müslümanlar içinde yayarak onları parçalamak istemeleridir.
"Zalimlere yardımcı olan, dünyada alçak kimselerdir ;insafsız avcıya hizmetten zevk alansa, köpektir."
Reklam
"Zulmün dini, imanı, milliyeti, devleti yoktur. Dolayısıyla zulüm, her nereden ve kimden gelirse, yine zulümdür ve mutlak surette lanetlenmelidir."
"Son tavsiyem ise okumak, okumak, okumak ;el ele vermek, el ele vermek, el ele vermek..."
"Ey Kürtler! Tımarhaneyi kabul ettim. Ve Kürtlüğü lekedar etmemek için irade-i padişahı ve maaş ve ihsan-ı şahaneyi kabul etmedim"
"Emin olunuz, biz Kürtler başkalara benzemiyoruz. Yakînen biliyoruz ki, içtimaî hayatımız, Türklerin hayat ve saadetinden neş'et eder(çıkar)."
Reklam
"Ey Kürtler! Bizim üç cevherimiz vardır ki, bizden muhafazalarını isterler. Bunların birincisi İslâmiyet, ikincisi insaniyet, üçüncüsü de millî meziyettir. Ayrıca, üç de düşmanımız vardır. Bunlar da fakirlik, cehalet ve ihtilaftır ki; bizi harap ediyorlar. Bu üç düşmana karşı, üç elmas kılıncı elimize alıp, bunları üstümüzden atmalıyız. Bunlardan birincisi: adâlet, maarif ve okuma kılıncıdır. İkincisi: ittifak ve millî muhabbettir. Üçüncüsü: sefiller gibi yaşamamak için teşebbüs-ü şahsîdir. Son tavsiye ise okumak, okumak, okumak; el ele vermek, el ele vermek, el ele vermek..."
Bediüzzaman: "Cesâret, sadâkat ve diyânetin ünvânı olan tabiî Kürdlükle iftihar ediyorum" derken; bunun dışına çıkılması ve bir Müslümana yakışmayan tavırlara girilmesi halinde ise, "Şahit olunuz, o Kürdlükten istifamı veriyorum" şeklinde fikrini beyan ederek, bu husustaki düşünce ve tavrını tartışma götürmez bir şekilde ortaya koyar.
"İkincisi olan menfî milliyetçilik ise, başka milletlere düşman nazarıyla baktırır ve onları yutmakla beslenir. Dâima karışıklığa ve düşmanlığa sebep olur. Âyet ve hadisler bu çeşit milliyeti yasaklamış, reddetmiştir."
"Birincisi olan meşrû ve müsbet milliyetçilikte, herkes kendi milletini sever. Fakat bu sevgi, hiçbir zaman başka milletleri inkâr etme ve kendi milletini başkalarından üstün tutma mânâsında değildir."
Reklam
Müslüman Türk kardeşleriyle yüzyıllarca bir arada kardeşçe yaşayan Kürtler, bu kaynaşmayı İslâm dini sâyesinde gerçekleştirmişlerdi.
Dünyada Türkler ve Kürtler kadar içiçe giren, yayılıp kaynaşan -başka unsurlara rastlamak pek mümkün değilken- aynı zamanda milyonlarca efradı bulunduğu halde, dili yasaklanan ve milliyeti inkâr edilen Kürtlerden başka ikinci bir millet, herhalde gösterilemez. Bu acîb ve garîb tablo karşısında, insaf ve vicdan sahibi hiç kimsenin bîgane kalamayacağını düşündük.