Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

8.1/10
90 Kişi
424
Okunma
0
Beğeni
1.453
Görüntülenme

Melinda Blau Gönderileri

Melinda Blau kitaplarını, Melinda Blau sözleri ve alıntılarını, Melinda Blau yazarlarını, Melinda Blau yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yemek seçen bir çocuk bile, farklı yiyeceklerin tadına bakar. Sadece 2 çay kaşığı verin; bu şekilde en azından çocuğunuzu yeni bir tatla tanıştırmış olursunuz. Benim için altın kural, bebeğiniz için yeni olan bir besinin 4 gün üst üstte verilmesidir. Ayrıca, bir çocuk, patatesi 2 ay boyunca severek yiyip, bir an gelir ağzına sokmak istemezse, buna da şaşırmamak gerekir. Böyle bir durumda olayı akışına bırakmanızı öneririm.
Sayfa 214Kitabı okudu
Amaç; çocuğunuzun sıvı alımının yarısını keserek, bunun yerine aynı miktarda katı gıda vermektir. Bu unutulmaması gereken bir kuraldır. Katı gıdalara bir kez alıştıktan sonra, bebeğinize susuzluğunu bastırmak için yemek vaktinde ama yemeğini bitirdikten sonra, alıştırma bardağıyla su veya süt verebilirsiniz.
Sayfa 213Kitabı okudu
Reklam
Her şey planlandığı gibi giderse, 14 ay civarı, bebeğiniz kendi kendine beslenebilmek için ihtiyaç duyduğu koordinasyon becerilerini de geliştirmiş olur. Bu beceri gün geçtikçe sizin sayenizde gelişmeye devam edecektir.
Sayfa 212Kitabı okudu
1 yaşından sonra büyüme hızları da yavaşlamaya başlar, doğal olarak iştahları da azalır. Aynı şekilde diş çıkarmak da birinci yılda beslenmeyi etkileyen unsurlardan biridir. Sonuç olarak, bu yaşlardaki hemen her çocuk daha az yemeye başlar. Bebeğiniz artık 3’ü çoğunlukla katı besinlerden ve 2’si 240 cc civarı sıvı gıdadan oluşan toplam 5 öğün yemek yemelidir.
Sayfa 211Kitabı okudu
Bebeğiniz katı gıdaya başlarken sorulması gereken sorular: - Bebeğiniz ilk kez bir katı gıda ile tanıştığında kaç aylıktı? Ebeveynlere bu geçişe bebekleri 6 aylık olduğunda başlamalarını öneririm. - Bebeğiniz prematüre mi doğdu? Eğer öyleyse, kronolojik yaşının, gelişimsel yaşı ile aynı olmadığını aklınızdan çıkarmayın. - Bebeğiniz nasıl
Sayfa 200Kitabı okudu
Bebeğiniz sağlıklı ya da sevdiğiniz bir besini yediği zaman çok büyük bir olaymış gibi davranmayın. Örneğin “Aferin bebeğime, salatalığını ne güzel yedi.” ya da “lahananı yersen, sana bir kurabiye vereceğim.” gibi sözler söylememelisiniz. Çünkü bu tip sözler yemek yemekte sanki iyi olmayan bir şeyler olduğunu ve yemek göze alınırsa ödüllendirilmesi gerektiği gibi bir düşünce ima edecektir. LÜTFEN, bebeğinize devamlı değişik lezzetleri ilk başta reddedse bile sabırla tekrar tekrar sunun! Küçük bir çocuğun hangi tatlardan hoşlanabileceğine çok şaşıracaksınız.
Sayfa 194Kitabı okudu
Reklam
6-12 AY Önerilen Beslenme Programı: Kati gidalara geçisin tamamlanmasi 2 ya da en ok 4 ayda gerçeklesir. Dokuz aylk çogu bebek, kahvaltida (sabah saat 9 civan), ögle ögününde (saat 12 veya 13) ve aksam ögününde (aksam saat 17-18) kati besinlerle beslenmektedir. Sabahlar ilk is olmak üzere, ögün aralarinda (atistirmalik olarak) ve yatmadan önce bebeginizi emzirmeye veya ona biberon vermeye devam etmeniz gerekir. Birinci yilin sonunda, kati gidalar arttikça bebeginizin sivi tüketimi de yariya iner. Bebeginiz yapisina bagh olarak günde 450 ila 1000 cc sivi alir. Finger foods yemeyi becerebildigi anda, ögünlere bu besinlerle baslayin, kasikla verilecek besinleri bundan sona verin. 9 ay civari bebeginize ögünler aras! hafif yiyecekler verebilirsiniz -simit, kraker, peynir parçaciklar - fakat karnini bunlarla doyurmadigindan emin olmaniz gerekir (bkz. sayfa 215-217).
Sayfa 189Kitabı okudu
“Uyku Öğünü”nü kestiğinizde, sabah öğünlerine uyku öğününe denk miktarda süt eklemeniz gerekir. Eğer bunu yapmazsanız, bebeğiniz geceleri uyanmaya başlayacaktır.
Sayfa 172Kitabı okudu
Büyüme sıçramaları, bebeğinizin vücudunun daha fazla besine ihtiyaç duyduğu bir veya iki gün süren kısa döneme verilen addır. Büyüme sıçramaları ilk olarak, 6. ve 8. haftalar arasında başlar ve bundan itibaren neredeyse her ay ya da 6 haftada bir tekrar eder. 5. ve 6. aylarda yaşanan hızlı büyüme dönemi, artık katı gıdaya geçilmesi gerektiğinin sinyalini vermektedir. İri yapılı bebeklerde, büyüme sıçraması daha erken bir zamanda yaşanabilir. Bir bebeğin hızlı büyüme döneminde olup olmadığından emin olmak için sorulacak soru: - Geceleri hep aynı saatte mi uyanıyor, yoksa uyandığı saatler her gece değişiyor mu? Eğer farklı saatlerde uyanıyorsa bu, büyük olasılıkla büyüme sıçramasıdır. Alışkanlıktan uyananlar genellikle her gece aynı saatlerde uyanırlar. Saat neredeyse hiç şaşmaz. Oysaki farklı saatlerde uyanan bebekler genellikle aç olduklarından uyanırlar. Burada en güzel ipucu, gün boyu ne kadar beslendiklerine bakmaktır. Anne onu beslerken, bebek eğer hızlı büyüme döneminde ise, öğünü sonuna kadar bitirecektir. Vücudu ek besin ihtiyacındadır. Eğer sadece az bir besin kabul edip, yemeyi bırakıyorsa, kötü uyku alışkanlığı olan bir çocukla karşılatığımıza dair kanıt yakalamış oluruz. Bu bebek aç değildir. Kısacası : Hep aynı saatte uyanmak bir alışkanlık olduğuna işarettir, farklı saatlerde uyanmak ise bebeğinizin acıkmış olduğunu işaret eder.
Sayfa 163Kitabı okudu
Kolostrum çok yoğun bir sıvıdır ve bu bebek için bir iğne deliğinden bal emmeye çalışmak gibi zor olacaktır.
Sayfa 143Kitabı okudu
109 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.