Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sönmez Kutlu

Sönmez KutluMezhepler Tarihine Giriş yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
8.7/10
54 Kişi
357
Okunma
42
Beğeni
3.144
Görüntülenme

Hakkında

1963 yılında Refahiye’nin Aydıncık Köyü'nde doğdu.İlk Okulu Aydıncık Köyü İlk Okulu'nda okudu.Orta Okulu Erzincan'da, İmam Hatip Lisesini Erzurum'da bitirdi. 1987 yılında Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1988 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı’na Araştırma Görevlisi olarak atandı. 1990’da “Mürcie’nin Doğuşu ve İ’tikadî Görüşleri” başlıklı tezi ile Yüksek Lisans’ını tamamladı. 1992’de, alanında araştırma yapmak üzere altı ay İngiltere’de bulundu. 1993’de, alanında araştırma yapmak üzere bir yıl Mısır’da bulundu. 1994’de “Mürcie ve Horasan-Maveraünnehir’de Yayılışı” başlıklı tezi ile Doktor unvanını aldı. 1997 yılında Doçent unvanını aldı.1997-1999 yılları arasında Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde vekaleten Dekan Yardımcılığı yaptı ve kendi alanında dersler verdi. 2003 yılında Profesör oldu. Halen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcılığı ve Fakülte Eğitim Koordinatölüğü görevini sürdürmektedir. 2001 yılından beri Din Öğretimi Genel Müdürlüğünde Program Geliştirme Komisyonunda İlk ve Orta Öğretim Programlarını geliştirme çalışmalarını devam ettirmektedir. İngilizce, Arapça ve Kırgızca Türkçesi bilmektedir. İslamiyat Dergisi'nde Yayın Kurulu Üyeliği, Dini Araştırmalar'da Danışma Kurulu Üyeliği ve birçok derginin Hakem kurulları üyeliği bulunmaktadır. Yayınlanmış kitap ve pek çok makalesi bulunmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Tam adı:
Prof.Dr.Sönmez Kutlu
Unvan:
Yazar
Doğum:
Refahiye, 1963

Okurlar

42 okur beğendi.
357 okur okudu.
16 okur okuyor.
199 okur okuyacak.
8 okur yarım bıraktı.
Reklam
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ailenin bütün işlerinde kadın da görev alırdı. O, erkekler gibi ata biner, silah kuşanır, avcılık yapar ve güreş tutardı.
Bir dinden çok, karmaşık bir inanç ve uygulamalar dokusunu oluşturan ve Türkler arasında bir alt kültür olarak varlığını sürdüren Şamanlık, Türkler'in asli dini formu değildir. Dolayısıyla Şamanlık, Türk kültürüne dışarıdan intikal etmiş bir kültür unsurudur.
Beyler ve halk aynı sınıftan geliyordu. Belli görevler, mal ve soy ile değil; yetenek, başarı, çalışkanlık ve cesaret gibi özelliklerle elde edilirdi.
Bilge Kağan (716-734), bir ara Buda dinine temayül göstererek, halkını şehir hayatına alıştırmak için Orhon'da etrafı surlarla çevrili bir şehir kurup, içine Tao ve Buda mabetleri inşa ettirmek istemişti. Ancak Tonyukuk, Türkler'in Çinliler karşısında sayıca az olmasına rağmen Çin'e karşı hep başarı ile karşı koymalarını, onların Tao dinine girmemeleri, yerleşik hayata geçmeyerek sulak ve otlak yerlerde konar göçer hayat yaşamaları ve Türk halkının hepsinin savaş sanatı ile uğraşmaları olduğuna inandığından bu fikre karşı çıkmıştır.
Kendilerinin dünyayı idare etmek üzere tanrı tarafından görevlendirildiğine inanırlardı.
Reklam
Kuranı Kerim indiği dönemde o günün toplumundaki sorunlara çözüm getiriyordu fakat zamanlar insanlar, sorunlarını çözmede Kuranı Kerimi esas alıp çözmek yerine kendi görüşleriyle çözüp Kurana söyletmeye çalıştılar.
Sönmez Kutlu
Sönmez Kutlu

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
336 syf.
·
Puan vermedi
·
70 günde okudu
Türkler ve İslam İlişkisi
Türk toplulukları tarih boyunca farklı dinlere mensup olmuştur. Bunlardan birisi de İslamiyet’tir. Türkler gerek göçebe hayatları ile gerek kültürleri ile tüm dünyayı etkilemiştir. Örneğin tüm devletler hala daha orduda onlu sistemi kullanırlar. Kavimler göçü de bir görüşe göre Orta Asya’dan göçe başlayan Türk boylarının önüne kattığı gruplarla ortaya çıkmıştır. Dünyayı bu kadar etkileyen bir topluluğun elbette ki dinleri de çok önemlidir. Türkler İslam ile tanışana kadar Şamanizm gibi dinlere inanmışlardır. İslamiyet ile birlikte ise her şey değişmiştir. Dünyayı etkileyen bu grup ister istemez İslamiyet’e de büyük katkıları olmuştur. Öncelikle İslam’a Araplar’dan daha fazla sahip çıkmış yayılmasında bayrağı taşımıştır. Bunda tabi ki de İslam ve Türkler ’in ortak özellikleri de bunda etkilidir. İşte bu kitapta Sönmez Kutlu hocamız, Türklerin içerisinde İslamiyet’in serüveni anlatmaktadır. Ayrıca nasıl Hanefi ve Maturidi oldular? Nasıl Maturudilik yayıldı, neden Maturudilik? İşte bu sorulara cevap bulmak mümkün. Türk Düşünce Tarihi çalışan arkadaşların ya da araştırma yapan arkadaşların mutlaka okuması gerekir. Ayrıca Sönmez Kutlu hocamız da alanının en iyilerindendir. Keyifli okumalar!
Türkler ve İslam Tasavvuru
Türkler ve İslam TasavvuruSönmez Kutlu · İsam Yayınları · 201161 okunma
288 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Çok güzel bilgiler edindim. 'Türk' kelimesi ile 'Müslüman' kelimelerinin içeriği ile ilgili hem dünü, hem bugünü, belki yarını da kapsayacak özel bir çalışma olmuş.
Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar
Türk Müslümanlığı Üzerine YazılarSönmez Kutlu · Ötüken Kitap · 201759 okunma
Reklam
532 syf.
·
Puan vermedi
İmam Maturîdî'nin kendi eseri olan Te'vilatu'l-Kur'an ve Kitabu't-Tevhid'den sonra ülkemizde bu konuyla alakalı başvurulabilecek temel eserlerden birisi olduğunu düşünüyorum. Türk araştırmacılar haricinde ayrıca yabancı araştırmacıların yazılarına da yer verdiği için ayrıca önemli.
İmam Maturidi ve Maturidilik
İmam Maturidi ve MaturidilikSönmez Kutlu · Otto Yayınevi · 200063 okunma