Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yıldırım Torun

Yıldırım TorunHukuk Felsefesi yazarı
Yazar
7.9/10
7 Kişi
33
Okunma
1
Beğeni
1.648
Görüntülenme

Yıldırım Torun Gönderileri

Yıldırım Torun kitaplarını, Yıldırım Torun sözleri ve alıntılarını, Yıldırım Torun yazarlarını, Yıldırım Torun yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
298 syf.
10/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Siyaset Felsefesi Tarihinde Devlet
Siyaset felsefesi tarihi, insan toplum ve devlet üçgeninde belirginlik kazanan birçok problemin yanı sıra devlet probleminin de yoğunluklu bir şekilde tartışıldığı bir alandır. Bu anlamda Siyaset felsefesi tarihi ilk çağdan günümüze kadar birçok devlet modelinin ve rejiminin ortaya çıkışının tarihidir. Kitap ortaçağda tanrısal devlet modellerini, 17 ve 18. Yüzyıllarda Sözleşmeci devlet teorilerinin, 19. Yüzyılda ise, anarşizm, Marksizm, liberalizm mi Faşizm gibi siyasal ideolojilerinin doğuşunu inceliyor. Alana ilgi duyan okurlara tavsiye ederim. İyi okumalar!!
Siyaset Felsefesi Tarihinde Devlet
Siyaset Felsefesi Tarihinde DevletYıldırım Torun · Orion Kitapevi · 20115 okunma
Faşizm açısından, insanların eşitliği ve özgürlüğü gibi ilkelerin değer ve önemi yoktur. İnsanlar; örgütlenmiş olan sosyal kuruluşlarda (okullar) disipline edilmeli ve otoriteye boyun eğilmelidir.
Reklam
Faşizm açısından devlet kutsal, Egemen ve de otoriterdir. Toplumdaki bütün güçlere hükmeden ve onları sıkı bir denetim altında tutan devletin; Sosyal, siyasal, ahlaki ve ekonomik alanların tümüne müdahalede bulunma hak ve salahiyeti mevcuttur.
Faşizm öğretide bireyin yeri
Faşist öğreti açısından insan; Ulus ve vatanın bir parçası olduğu için bütün bireysel çıkarlarını feda etmeli ve kutsal misyon uğruna ölümü bile göze almalıdır.
Sayfa 292Kitabı okudu
Faşizm Devlet Algısı
Faşizm; Temel argümanları itibariyle Devletin bekası uğruna bireylerin feda edilmesi inancına dayanır. Zira faşist öğretiler için birey değil, uyruk olmak esastır. Devletin amaç bireyin ise araç olarak görüldüğü bu sistemde kişilerin devlete karşı eleştirel bir tavır içerisinde olmaları mümkün değildir.
Sayfa 291Kitabı okudu
Marksist teorinin devlet algısı
Engels'in Devleti; mülkiyetin sahibi olan Egemen sınıfların, mülkiyetten yoksun sınıflara karşı kendilerini korumak maksadıyla kurdukları bir örgüt olarak tasvir edişi de Marksist teorinin devlet algısının özetidir.
Reklam
Marks açısından mevcut yapı içerisinde devlet, kapital sahiplerinin üretimde pay sahibi olan emekçiler üzerinde kullandığı bir baskı aracıdır.
Devlet; ezilen sınıfı Hakimiyet altına almak ve sömürmek için yeni araçlar elde eden Egemen sınıfın devletidir.
Marksist öğretide devletin rolü
İnsan; siyasal değil, sosyal bir varlıktır ve insan topluluğu tarih içerisinde özgür ve köle şeklinde belirlenen sınıflara ayrılmıştır. Devlet ise bu yapı içerisinde herhangi bir sınıfın diğer bir sınıfı ezmek için kullandığı araçtır.
Marksizm Devlet Anlayışı
Sınıfsal ayrılıkların ortadan kalkması ve üretim araçlarının bütün bireyler için ortak hale gelmesiyle resmi erken siyasal niteliğini kaybedeceğini iddia eden Marksist öğretiye göre devlet, zaten ortadan kaldırılması gereken kötü bir şeydir.
Reklam
Burjuvazinin; devasa büyüklükte kentler üreterek ve buralardaki nüfusu kırsal alanına nispetle arttırarak kırsal kesimi, kentlerin boyunduruğu altına soktuğunu düşünen Marksizim, Bütün bunların sonucunda kırsal alanın kentlere, Barbar ya da yarı Barbar ülkelerin Uygar ülkelere, Doğuyu batıya bağımlı hale getirildiklerini savunur.
Marks açısından, bir işçinin aldığı ücret sadece hayatta kalmasına yetecek düzeydedir.
Marks'a göre; işçinin sermaye ile mübadele ettiği şey, kendi emeğidir. Emek sarf eden işçi, kendisini emeğinden yoksun bırakır. Zira işçinin emeği karşılığında aldığı ücret de emeğinden yoksun kalmasının karşılığı ya da değeridir.
Makineleşme ve iş bölümü gibi ilkelerin yayılmaya başlamasının ardından emeğin değeri kalmamış ve proletarya sınıfı sadece bir Makine parçası haline gelmiştir. Bu durumda işçiler sadece yaşamlarını sürdürebilecek ölçüde geçim standardına sahiptir.
Feodal dönemde olduğu gibi burjuvazi toplumunda da eşitsizlikçi yapının kaynağında ekonomi vardır.
132 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.