Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

A.C. Morrison

A.C. Morrisonİnsan Kainat ve Ötesi yazarı
Yazar
4.0/10
2 Kişi
20
Okunma
5
Beğeni
1.615
Görüntülenme

A.C. Morrison Sözleri ve Alıntıları

A.C. Morrison sözleri ve alıntılarını, A.C. Morrison kitap alıntılarını, A.C. Morrison en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hayat his ve idrakin yegâne kaynağıdır. Gerçek karşısında gözlerimiz henüz yarı kapalı ise de bizi, Allah'ın eserlerini anlamaya ve onun cemâlini hissetmeye muktedir kılan biricik vasıta yine odur.
Hayvanlarda olup da bizde bulunmayan her imkân bizim dehamıza karşı meydan okuyuştur
Reklam
Okyanusların o gururlu dalgalarının ardarda gelişi ve kıyıyı dövüşü, deniz üstünde, kıyı boyunca ve orman üze- rinde rengarenk kuşların uçuşu... bunlar gözleri görenlere ve akılları işleyenlere meydan okuyuştur.
İnsanın ruhi gelişimi henüz başlangıçta sayılır. İlâhi kıvılcım insanın maddî aklına yavaş yavaş hâkim olmaya başlamıştır. İnsanın, kendi eliyle kendisini yok etmekte olan hataları onun çocukluk trajedilerinden başka bir şey değildir. (İçinde bulunduğumuz zaman», sonsuz geçmiş ve sonsuz gelecek ile karşılaştırıldığı takdirde bir «an> olmak- tan ileriye geçemez. Ne var ki içimizde barınan ruh hem geçmişe hem de geleceğe aittir.
Hiçbir atomun veya molekülün herhangi bir fikri olmamıştır. Elemanların herhangi bir bileşiminden hiçbir zaman bir fikir doğmamıştır. Büyük bir ma'bed inşa etmiş bulunan bir tabiat kanunu da mevcut değildir
Eğer «gaye» unsuru bütün eşya için bahis konusu ise ve eğer insanın da bu gayenin en büyük belirtisi olduğuna inanıyorsak... o takdirde onun vücudunun ve beyin sisteminin maddî olduklarına inanmak yerinde olur. Çünkü canlı yaratıkların vücudlarını teşkil eden atom ve moleküller fevkalâde işler görüyor, akıllara hayret veren cihazlar kuruyor. Fakat bütün bu cihazlar, akıl tarafından bir gayeye uygun olarak harekete geçirilmediği takdirde işe yaramaz. O halde evrenin bir Yaratıcı'sı vardır. İlim bu Yaratıcı'yı izah edemiyor ve onun maddî olduğunu söyliyemiyorsa, Yaratıcı'nın bir hayalden ibaret olduğuna mı hükmetmek lâzım gelir?
Reklam
Böceklerden biri ayaklarının sayısını bilecek olsa bile kendi familyasından iki böceğin ayak sayısını bilme imkânına sahip olamıyacaktır, çünkü bu, akıl yürütme kudretine bağlıdır.
Biz şayet düşünecek olursak: önümüzde ucsuz bucaksız uzayıp giden fezâyı, başlangıcı ve sonu olmayan zamanı, atomda saklı bulunan enerjiyi, sayılamıyan faktörleri ve hesaba gelmiyen yıldızlarıyla birlikte kâinatı; ışık, elektrik ve manyetizm diye adlandırdığımız titreşimleri, yıldızların sürekli enerjisini, yer çekimi kanunlarını, tabiat kanunlarının kâinata hâkim oluşunu... bütün bunları dikkat gözünden geçirecek olursak kesinlikle anlarız ki bildiğimiz gerçekler bilmediklerimiz yanında pek azmış! İnsan hangi seviyeye ulaşmalıdır ki bu en üstün anlayış noktasından, yüce Yaratıcı'nın varlığını onun hikmetlerinin anlatılması ve sıfatlarının açıklanması yoluna başvurmaksızın doğrudan doğruya idrak edebilsin!
Kendi varlığiyle kâinata da değer ve mâna katan insandır.
Çünkü bu ucsuz bucaksız evren kanuna boyun eğmektedir.
46 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.