Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

A. Nevzad Odyakmaz

A. Nevzad OdyakmazBektaşilik Alevilik Mevlevilik Masonluk yazarı
Yazar
8.5/10
2 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
776
Görüntülenme

Hakkında

Tam adı Ali Nevzat Odyakmaz'dır. Yazı ve şiirlerinde Nevzad Sudi Odyakmaz, Nevzad Sudi, N. Sudi, Nevzad Sudioğlu ve Nazım Sılanoğlu imzalarını da kullandı. Safiye Hanım ile Subay Süleyman Sudi Odyakmaz'ın oğlu olarak İstanbul'da doğdu. İstanbul Çapa Tatbikat İlkokulu'nun ardından Pertevniyal Lisesi ve Vefa Lisesi'nde okudu; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi (1950). Edirne, Lalapaşa ve Aşkale'de hâkimlik (1953-62); Adapazarı, Bilecik ve Balıkesir'de Cumhuriyet Savcılığı (1962-82); Yargıtay üyeliği (1982-88), Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliği (1982-86) görevlerinde bulundu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. Edebiyatçılar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği, Dil Derneği üyesiydi. Evli ve bir çocuk babası olan A. Nevzad Odyakmaz, İstanbul'da öldü. Nevzad Odyakmaz'ın ilk şiiri, 1939'da Yeni Ses dergisinde çıkmıştır. 1939-1960 yılları arasında Yurt, Küllük, İnsan, Yeni Türk, Tütün Dünyası ve Yenilik dergilerinde Nevzat Sudi Odyakmaz imzasıyla şiirler, N. Sudi imzasıyla öyküler yayımlamıştır. Son dönem şiirleri Kıyı, Karşı, Türk Dili, Çağdaş Türk Dili dergilerinde yer almıştır. A. Nevzad Odyakmaz şiirlerini sırasıyla Üç Yön (1958), Kuşliman (1984), Elleri Bir Etmeli (1985), Şiir Çıkartması (1988), Öteyaz: Seçme Şiirler (1991), Zaman Ey Düş (2002), Yolu Belli Bir Gemi (2006) adlı kitaplarında bir araya getirmiştir. Nevzad Odyakmaz, şiir kitaplarının yanı sıra hatıra türünde iki esere imza atmıştır. Yazar, "Nevzad Sudi" imzasıyla yayımlanan Küllük Anıları (1987)'nda İstanbul'un ünlü edebiyat mahfilinden hareketle dönemin edebiyatçılarına ve edebiyat ortamına dair anılarını paylaşmıştır. Yazar, hatıra türündeki ikinci eseri Devletin Şamarını Yiyenler (2008)'de 1945 yılında hiçbir yasadışı eyleme girişmedikleri hâlde kendisinin de içinde bulunduğu dört solcu gencin gözaltına alınışını ve Sansaryan Han'da yaşadıklarını anlatmıştır. Çocuk edebiyatı ve sözlük türlerinde eserlere de imza atan yazarın hukuk alanında çeşitli kitapları vardır.
Tam adı:
Ali Nevzad Odyakmaz, Nevzad Sudi
Unvan:
Türk Şair ve Yazar
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 3 Ağustos 1923
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 14 Haziran 2014

Okurlar

11 okur okudu.
4 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Uğursuzluk düşüncesini kafasında oluşturan, bir özür ve çekinme nedeni olarak kullanan insandır. Bir konudaki başarısızlığını 'uğursuz geldi' dediği kişi, yer, durum ve zamana yükleyerek kendini aklamaya çalışır
Sayfa 67 - siyah beyazKitabı okudu
Bilim Tanrıyı bilmek için seçilen bir yoldur. Bilginlik ise, insanın özünde bulunan bir yetenek, bir ustalıktır.
Reklam
Dinlere gelince, amaçları bakımından "bir" ve "özdeş" tirler.Kur'an, Tanrı sözüdür. Bu nedenle Musa, İsa ve öbür peygamberler zamanında da Kur' an vardır.
ÖNSÖZ Bektaşilik, 13. yüzyılda Hacı Bektaş Veli'nin kurduğu, daha çok ortamsal (dünyevi) düşünceyi önde tutan, insanların özdeş inanç ve çevresinde birleşerek kardeşlik, mutluluk, eşitlik ve özgürlük havası içinde yaşamalarını amaçlayan, insanlar arasında ayrım gözetmeksizin karşılıklı sevgi ve saygıya dayanan bir birlikteliğe önem veren etkili bir tarikattır. Mevlevilik, Mevlana Celaleddin-i Rumi' nin oğlu Sultan Veled' in 13.yüzyılda Anadoluda kurduğu aşk, musiki, sema ve zikr'e dayanan, sürekli devinim ve gelişme yanlısı, yaradılmışların en yücesi olan insanı Tanrı' dan bir parça olarak kabul eden, gerçek bilgiyi geçerli sayan, insancıl ve hoşgörülü olmayı öğütleyen, doğruluğa, iyiliğe, kardeşliğe önem veren bir tarikattır. Masonluk, gerçeği araştırıcı nitelikte çalışmalar yapan ve bu nedenle akılcılığı bilimsel bir yöntem olarak benimseyen ve özellikle insana değer veren bir düşünce dizgesidir. Her sorunu akılcı yollarla, özgürce ve iyilikle çözümlemeyi öngören, insanlar arsında gerçek anlamda evrensen bir birlik ve kardeşlik sağlamaya çalışan, bilgisizliği, bağnazlığı ve tutkuyu yeren, sürekli iyiyi, doruyu, güzeli ,ve gerçeği araştıran bir oluşumdur. Bektaşilik, Meslevilik, Masonluk ve kitapta dipnot olarak açıklanan Alevilik arasında düşünce ve inanç bakımından birtakım benzerliklerin bulunduğu kesindir. Ortak yönlerine gelince, temel düşünce insan sevgisidir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
380 syf.
·
Puan vermedi
·
14 saatte okudu
Eksik hatta yanlı olduğunu düşünşem de kendi düşüncelerimi eklemeden kitaptan olduğu gibi yazarın yazdıklarını aktarıyorum. Bektaşilik, Meslevilik, Masonluk ve Alevilik arasında düşünce ve inanç bakımından birtakım benzerliklerin bulunduğu kesindir. Ortak yönlerine gelince, temel düşünce insan sevgisidir. Alevilik, soydan gelir, Bektaşilik
Bektaşilik Alevilik Mevlevilik Masonluk
Bektaşilik Alevilik Mevlevilik MasonlukA. Nevzad Odyakmaz · Kitap Dostu · 20096 okunma