Abdülhamid el-Kâtib

Abdülhamid el-KâtibDoğunun Hükümdarı yazarı
Yazar
5.3/10
4 Kişi
22
Okunma
0
Beğeni
1.030
Görüntülenme

Hakkında

Emevîlerin son hükümdarı II. Mervan'ın bürokratı, diplomat ve yazar. Abdülhamîd el-Kâtib, Fırat yakınlarındaki Enbâr'da doğdu. Şam'da yetişti. Emevi bürokrasisinde çalıştı. 750 yılında ölümüne kadar yanında bulunduğu II. Mervan'la birlikte Mısır'da öldürüldü. Farklı konularda yaklaşık bin adet risale yazdı. Ahdü Mervân ilâ İbnihi Ubeydillâh adlı eseri güncelliğini 21. yüzyılda da korumayı başardı.
Tam adı:
Ebû Gâlib Abdülhamîd b. Yahya b. Sa'd el-Kâti
Unvan:
Bürokrat, Diplomat ve Yazar
Doğum:
Enbâr
Ölüm:
Mısır -, 5 Ağustos 750

Okurlar

22 okur okudu.
8 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Ibn Haldun'a göre devlet düzenini sağlayacak bir otorite olmadığı takdirde güçlü olanların haklı olacakları bir düzen oluşacaktır. Bu tür şiddete dayalı haksızlıkların önünü almak için (sözleşme nazariyesine uygun olarak) asabiyet sahibi insanlar, devlet mekanizmasını oluşturur."
"Doğu'nun Hükümdarı, Platonik siyaset teorisinin kısmen etkisi altında olduğunu hissettirmektedir. Aynı şekilde siyaset kavramını sadece devleti idare etmek degil, nefsi kontrol altında tutmak olarak da gören bir anlayışa sahiptir."
Reklam
Islam felsefesinde devlet başkanının niteliği, salt politik arenadaki yöneticinin, kamu yararına politika yapmasını temin için değil, öte dünyayı da kapsayan bir mutluluk projesinin parçası olarak telakki edilmiş; hukuk alanında ise varlığı siyaset-i dünya ve hiraset-i din (dünya politikasının icrası ve Allah'ın dininin korunması) gayesine matuf ve Peygamber'in "din ve siyasal iktidarın kardeşliği" prensibiyle mansûs (dogmalaştırılmış) bir perspektifte ele alınmıştır.
Çakıldığı zaman kıvılcım çıkaran, parıl parıl parlayıp yanıp tutuşan çakmak taşı var ya! Onda ateş nasıl gizli olarak hep varsa, insanoğlunda da kıvılcımla tutuşmayı bekleyen kötü huylar hep olagelmiştir. Mizah bunu ateşler.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Eser, Arap edebiyatında siyasetname geleneğinin ilk özgün klasiğidir. Kitap, Emevîlerin son hükümdarı II. Mervan'ın ağzından oğlu veliaht Abdullah'a hükümranlık tavsiyelerinde bulunuyor. Ancak Mervan'ın oğlu, Abbasi ayaklanması sonucunda hiçbir zaman tahta geçemedi. Günlük yaşantıdan siyasete, nefis terbiyesinden askerliğe bir çok alanda oğluna nasihat ve ülke yönetiminde yapılması gerekenleri aktarmış. "Eser sahibi Abdülhamid El-Kâtib'i edebiyattaki ustaligi, bürokrat ve diplomat kişiliği ve yazdığı eseri tecrübelerinden yararlanarak oluşturması bakımından Doğu'nun Machiavelli'i olarak anabiliriz. Fakat şunu da kaydetmek gerekir ki bu eser, Machiavelli'in Hükümdar'ından tam sekiz asır önce, 746'da yazılmıştır."(arka kapak) Peki Machiavelli kimdir?; Niccolò Machiavelli, siyasal düşünüşün laikleştirilmesi ve bilimselleştirilmesi gerektiğini savunurdu. Ancak, her ne kadar kiliseye karşı olan Machiavelli, laikliği savunmuş biri olsa da hükümdarın gerektiği zaman dini de alet olarak kullanması gerektiğini belirtmiştir. Machiavelli, İtalyan birliğini kurmaya aday yöneticinin (dindar olsun ya da olmasın) son derece dindar görünmesini isterdi.
Doğunun Hükümdarı
Doğunun HükümdarıAbdülhamid el-Kâtib · Antik Kitap · 200722 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Bilge bir kral oğluna ne bırakabilir? Krallığı mı yoksa bilgeliği mi? Bir hükümdarın kendinden sonra tahta geçecek oğluna, hem bir hükümdar hem de bir baba olarak verdiği nasihatlar, öğütler deneyimler bu kitapta yerini almış. Böyle kitapları her insanın okuması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kralın hazinesi bilgeliğidir. Bu bilgelik sana doğruyu gösteren ışık olacaktır. Bu tür kitapları okumayı sevenlere tavsiyem Beydeba'dan Kelile ile Dimne'yi ve Vishnu Sharman'dan Pançatantra'yı okumalarıdır. Belki bir kral olamayız ama bir kralın bilgeliğine sahip olabiliriz. Keyifli okumalar...
Doğunun Hükümdarı
Doğunun HükümdarıAbdülhamid el-Kâtib · Antik Kitap · 200722 okunma
96 syf.
1/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Daha çok bürokrat yönetim bir yol haritasının temayül kurallarını sunuyor, biraz Sun Tzu güzellemesini yapmış. Yakın tarihte araştırma yapılmış bir mektup diyebilirim.
Doğunun Hükümdarı
Doğunun HükümdarıAbdülhamid el-Kâtib · Antik Kitap · 200722 okunma