Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Adem Dölek

Adem DölekDin Samimiyettir yazarı
Yazar
Çevirmen
7.9/10
21 Kişi
67
Okunma
8
Beğeni
1.978
Görüntülenme

Adem Dölek Gönderileri

Adem Dölek kitaplarını, Adem Dölek sözleri ve alıntılarını, Adem Dölek yazarlarını, Adem Dölek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
vesveseden kurtulma hususunda Kuranın ve Hz. Peygamberin telkin ve tavsiyelerine mutlaka kulak vermekle birlikte vesvese, aşırı boyutlara ulaştığında ve hastalık haline geldiğinde bir psikiyatri uzmanından yardım almanın gerekliliği de asla unutulmamalıdır.
Sayfa 117Kitabı okudu
az ve devamlı olanıdır ibadet, usançlık veren ya da farzların terk edilmesine vesile olan çok ibadetten daha iyidir.
Reklam
Derdi veren Allah, dermanını da yaratmıştır. Hz. Peygamberin belirttiği gibi ihriyarlığın ve ölümün dışında her derdin bir dermanı bulunabilir. Sebepler dairesinde dermanı aramak insanın vazifesidir. Şifayı verecek olan ise Allah'tır. Çünkü Şaf-i hakiki O'dur.
Kuran-ı Kerim'de Yahudi milletinin, dünya hayatına diğer insanlardan daha fazla düşkün oldukları, bu bakımdan da ölmek istemedikleri bildirilerek, hiç ölmeyecekmişçesine dünyaya aşırı derecedeki düşkünlüğün Yahudilerin özelliği olduğuna dikkat çekilmektedir.
Sayfa 139Kitabı okudu
Gazali, cimrilik hastalığının tedavisinin, cimriliğin zıddı olan cömertlik yapmakla, diğer bir ifadeyle malı bezletmek ve infak etmekle mümkün olabileceğini söyler.
haset; her insanda bulunan ve kurtulması mümkün olmayan fıtri ve psikolojik bir duygu olup, ancak eyleme dönüştüğü zaman ferdi ve toplumu helak eden habis bir hastalık olmaktadır.
Reklam
Haset, psikolojik açıdan değerlendirildiğinde, insanın bedenini içten yıkan, mecalsiz ve halsiz bırakan, huzursuz eden, içten yakıp tüketen psikolojik bir hastalıktır.
Haset duygusunun hayırlı şeylerde ve iyi işlerde yarışma manasına gelen haset diğer bir ifadeyle gıbta haram değildir; hatta teşvik bile edilmektedir. Hatta haset, söz ve fiile dönüştürülmemekle birlikte kişi, bu konuda nefsi ile mücahede ederek Allah'ın hoşuna gidecek işlerde bulunursa o zaman büyük sevaba nail olur.
her nerede olursa olsun, bir meclise güzel bir kadın girse, mecliste bulunan kişilerde bir rekabet ve haset hissinin uyandığı inkar edilemez bir gerçektir.
"Allah'ın sizi birbirlerinizden üstün kıldığı şeyleri temenni (haset) etmeyin..." buyurulmaktadır. Bu ayet yorumlanırken; kişinin, başkalarına verilen mal-mülk, evlat vs. şeyleri haset etmek olduğu gibi kadınların erkeklere ait bazı üstün nitelikleri, erkeklerin de kadınlara ait bazı faziletleri temenni etmelerinin de haset olduğu ve bundan dolayı da bu tür temennilerde bulunmalarının reddedildiği ifade edilmektedir.
Reklam
Haset eden kişi inkarcıdır. Çünkü o, Allah'ın kendisine takdir ettiği nimete razı olmamaktadır. Halbuki insanın vazifesi; başkasının malının ve üstün niteliklerinin muhasebesini yapmak değil, kendisine verilen maddi ve manevi nimetleri işlettirmek ve onların şükrünü eda etmektir.
Bir hadiste Allah'ın kıyamette kendilerine rahmet nazarı ile bakmayacağı belirtilen üç kısım insandan birisinin de "Ailesini kıskanmayan (deyyus) kişinin olduğu" bildirilmektedir.
“Şu kadarını söyleyelim ki dua dergâh-ı ilâhîye el açıp yalvarmaktır. İstediğine eli yetişemeyen küçük bir çocuğun oturup ağlayarak, arzusunu kendisine ulaştıracak birinden yardım istemesi gibi dua da kulun, Rabb’inin huzurunda divan durup, bütün ihtiyaçlarını giderecek olan Allah’a arzuhal ederek istemesidir.”
Sayfa 71 - Semerkand Basım Yayın Dağıtım A.Ş.Kitabı okudu
86 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.