Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Adil Yurtkuran

8.5/10
2 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
209
Görüntülenme

Adil Yurtkuran Gönderileri

Adil Yurtkuran kitaplarını, Adil Yurtkuran sözleri ve alıntılarını, Adil Yurtkuran yazarlarını, Adil Yurtkuran yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Endonezya'daki bu askeri ve siyasal gelişmelerde İsrail'in de payı olduğu iddia edilmektedir. İsrail bir anlamda Amerika'nın taşeronluğunu yaparak bölgeye silah satışını organize etmiştir. Military Technology dergisinde çıkan bir habere göre Alhit ve BVR isimli İsrailli şirketler Sumatra Adası'nda bir askeri havaalanı inşa etmek için birbirleriyle yarışmıştır. İsrail ayrıca, 1980'li yıllarda, Endonezya'ya 28 adet Amerikan yapımı Skyhawk uçağı satmıştır. Ayrıca, Pentagon, İsrail'in bu ülkeye 16 adet A4 uçağı gönderdiğini saptamıştır.
Sayfa 105Kitabı okudu
1516 yılında Açe Sultanı Ali Mughayat Şah, Sultan Selim'in veziri Sinan Paşa aracılığıyla Osmanlı ile diplomatik ilişkiler kurmuştur. Portekizli bir seyyah olan Ferdinand Mendez Pinto'nun Marsden isimli eserinde de dile getirdiği üzere, Açe Sultanı'nın talebi üzerine Osmanlı Devleti Açe'ye 300 kişilik bir ekip göndermiştir. Osmanlı'nın gönderdiği ilk grupta bulunan 300 kişilik ekip, Açe Sultanlığı'na 1539 yılında Bataklarla yapılan savaşta destek olmuştur. Bataklarla yapılan savaşa yakından tanık olan Pinto geri dönen Açe donanmasında, Mısır Paşası'nın yeğeni olan Hamid Han adında bir Türk'ün bulunduğunu yazar.
Reklam
Açe ve Osmanlı arasındaki ilişkilerin sadece siyasal ve askeri açıdan değil, ekonomik açıdan da gelişmekte olduğunu destekleyen belgeler bulunmaktadır. Bu bağlamda, 1588 tarihli bir Portekiz belgesinde, Açeliler Türklerden büyük tunç toplar alırken, karşılığında önemli miktarda baharat, altın ve mücevheratın Açe'den Kızıldeniz'e ulaştığı yer almaktadır.
Hollandalıların Açe'de yaptıkları katliamlara dair fotoğraflara tarih kitaplarında ve Açe Müzesi'nde rastlamak mümkündür. Bu dönemde Hollandalıların zalimce uygulamalarından biri, 1880 yılında Açe'nin milli kahramanı kabul edilen İskandar Muda'nın mezarının de bulunduğu bölgeyi yerle bir edip, burayı valilik konutunu inşa etmeleri olmuştur.
Açelilerin Hollandalılara karşı direnişi
1824 yılında imzalanan Londra Anlaşması ile İngiltere, Sumatra Adası'ndaki tüm egemenlik haklarını Hollandalılara devretmiştir. Hollandalılar da Hindistan ve Singapur'daki haklarından İngiltere lehine vazgeçerek İngilizlerin kontrolündeki Sumatra'ya hakim olmaya başlamışlardır. Endonezya'nın büyük bir bölümünü sömürgeleştiren Hollandalıların Açe'yi ele geçirlemeleri düşündüklerinden zor olmuştur. Hollandalılar 26 Mart 1873 tarihinde Açe'ye savaş ilan etmiştir. 40 yıl süren Açe Savaşı, Hollandalıların gördüğü en uzun savaş olmuştur. Bu savaşlarda Hollandalılar 10 bin kayıp verirken, aşağı yukarı 100 bin Açeli de hayatını kaybetmiştir. Hollandalılar başkent Banda Açe'yi kontrolleri altında tutarken, Açeliler iç bölgelerde direniş hareketlerine devam etmişlerdir. Hollandalılar, Japonların bölgeye geldiği 1942 yılına kadar bölgedeki varlıklarını fiili olarak sürdürmüşlerdir.
Banda Açe'deki şehir müzesinde bulunan devasa çan, Çin İmparatorluğu'nun Ming Hanedanlığı'ndan Amiral Cheng Ho'nun 1414 yılında bölgeye yaptığı seyahatte hediye ettiği çandır.
Reklam
Açelilerin kökenleri Hint ve Malaylara dayanmaktadır. Açe'de dört büyük kabilenin varlığından söz edilmektedir. Bu kabilelerin her birine kavim adı verilmiştir. Bununla birlikte, yukarıda ifade edildiği üzere farklı kültürel dokuyu ortaya koyan Aceh kelimesinin bu açılımı, toplumdaki insan tipolojilerinin ve kültürlerinin farklılığına bakıldığında doğru gibi gözükse de, bazı bilim adamları bunun sadece bir sözlü gelenek ürünü olduğunu, bu konuda bilimsel bir dayanağın olmadığını ifade etmektedirler. Oysa ki, Hintliler, Çinliler, Araplar ve Avrupalılarla olan yakın ilişkiler sadece kültüre değil, halkın fiziksel görünümüne de yansımıştır. Avrupa tipine özellikle Batı Açe'de ve Lamno'da, Hintli tipine kıyı boyunca, Çinli tipine ise kuzey bölgelerde rastlamak mümkündür. Banda Açe'deki Türk köylerinden olan Gampung Bitai, Gampung Pande ve Emperoum'da hala atalarını hatırlayan insanlara rastlamak mümkündür.
Günümüzde Açe bölgesindeki doğal gaz üretimi ve diğer endüstriyel ürünlerden edilen gelir, Endonezya Devleti'nin bütçesinin yaklaşık %20'lik kısmını oluşturmaktadır.
19. yüzyıl öncesinde Açe'nin önde gelen tarım ürünleri arasında pirinç, biber, kauçuk ve palmiye gelmekteydi. 17. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında Açe dünya biber üretiminin %50'sini karşılıyordu.
Açe Java'da çok küçük bir grup da olsa, Avrupa kökenlilere de rastlamak mümkündür. Bunlar sarışın, mavi gözlü, beyaz tenli bir topluluktur. Bu grubun 16. yüzyılda bölgeye gelen Portekiz askerlerinin torunları olduğu ve zamanla İslam'ı benimsedikleri ifade edilmektedir.
Reklam
Açe toprakları, İslam'ın Güneydoğu Asya'da ilk ulaştığı yer olması ve Endonezya takım adalarında İslam'ın yayılmasındaki öncülüğünden dolayı Endonezya'daki diğer halklar arasında Mekke Kapısı (Serambi Mekah) olarak bilinmektedir. Ayrıca, bu bölge İskandar Muda ülkesi ve Rencong Yurdu olarak da bilinmektedir.
Açe bölgesinin başkenti olarak bilinen Banda Açe, 1962 yılına kadar halk arasında Kutaraja, yani Kral Kalesi olarak biliniyordu. Başkente adını veren Banda ismi Farsça liman anlamına gelen Bandar'dan gelmektedir.
II. Dünya Savaşı'nın ardından ortaya çıkan sömürge sonrası dönemle birlikte 1945 yılında Endonezya bağımsızlığını kazanmıştır. Yüzyıllarca süren sömürge döneminde bölgede bağımsızlığını sürdürebilmiş neredeyse tek coğrafya olan Açe, Hollanda yönetimi tarafından keyfi olarak Endonezya Cumhuriyeti'ne verilmiştir.
Tsunami kelimesi Japonca liman (tsu) ve dalga (nami) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur.
Sayfa 79 - İlke yayınlarıKitabı okudu