Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahmet Sağlam (Akademisyen)

Ahmet Sağlam (Akademisyen)Sorularla Memlûk Tarihi yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
4
Okunma
0
Beğeni
167
Görüntülenme

Hakkında

Celal Bayar Üniversitesi Tarih Bölümü mezunudur. Yüksek Lisans'ını aynı üniversitede "Tolunoğullarının kuruluşundan İhşidilerin yıkılışına kadar Mısırda gayri müslimler" konulu teziyle 2011 yılında tamamlamıştır. Daha sonra yine aynı üniversitede "Memlûk Sultanı Nasır Muhammed b. Kalavun’un siyasi faaliyetleri (684-741/1285-1341)" konulu teziyle 2015 yılında doktorasını da tamamlamıştır. Artvin Çoruh Üniversitesi'nde araştırma görevlisi ve yardımcı doçent olarak 2016 yılına kadar görev yapan Ahmet Sağlam, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Tarih Bölümü'nde doktor öğretim üyesi olarak göreve başlamıştır. Halen aynı üniversitede doçent olarak görev yapmaktadır. Müslüman Türk Devletleri ve Toplumları Tarihi, İslam Siyasi ve Medeniyet Tarihi konularında uzmandır.
Unvan:
Doç. Dr.

Okurlar

4 okur okudu.
6 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
SULTANI ÖLDÜREN SULTAN OLUR
Sultan Kutuz'un öldürüldüğünü duyan Atabek Farisüddin Aktay, "Onu hanginiz öldürdü?" diye sorunca, Baybars "Ben" diye cevap vererek tahta oturmuştur. Hemen oracıkta sultanlığı herkes tarafından kabul edilmiştir. Ayrıca Aktay; "Saltanat Kal'atü'l-Cebel'de tahta oturmadan tamam olmaz" diyerek bir an evvel kalede tahta oturmasını hatırlatmıştır. Bu durum daha sonra "Sultanı öldüren sultan olur" şeklinde darb-ı mesel olmuştur.
Sayfa 21 - Türj Tarih KurumuKitabı okudu
MEMLÜK DEVLETİ NASIL KURULDU?
Moğol savaş stratejisinin en önemli özelliği kuşattığı şehirleri muhasara altına alıp ele geçirdiği şehir halkından yükte hafif pahada ağır ne varsa alıp götürmek, esir aldığı sağlıklı ve askerliğe elverişli olanları da para karşılığı tacirlere satıp kazanç elde etmektir. Dolayısıyla bu devir Memlük nizamının insan kaynağı istilalarla esir alınıp köle pazarlarına düşen insanlar, Memlük tacirler tarafından Mısır'a getirilmişlerdir. Bu nizamdan yetişen askerler kendi irade ve idarelerinde Mısır'da bağımsız bir devlet kurmuşlardır.
Sayfa 5 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
MOĞOL İSTİLALARI ve MEMLÜKLER
Abbasiler dönemi başlayan Memlük nizamının en gelişmiş devri Mısır Memlük Türk devletidir. Kuruluşundan yıkılışına devlet bu nizama dayanan idari ve askeri bir yapı ile öne çıkar. Memlük nizamının insan kaynağı (Moğol) istilalarla esir alınıp köle pazarlarına düşen insanlar Memlük tacirleri tarafından Mısır'a getirilmişlerdir. Bu nizamdan yetişen askerler kendi irade ve idarelerinde Mısır'da bağımsız bir devlet kurmayı başarmışlardır. Hatta Moğol istilalarını Suriye'de durdurmuşlar, bir bakıma Moğollardan İntikam almışlardır.
Sayfa 5 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
EN-NASIR MUHAMMED YERİNE KETBOĞA'NIN MEMLÜK SULTANI OLMASI
"Küçük yaşta bir çocuğun devletin ağır yükünü kaldıramayacağı, bunun için tecrübeli ve dirayetli bir kişinin tahta geçmesi icap eder" iddiasıyla tahtı ele geçirmiştir. Aslında bunun açıklaması "güçlü olan sultan olur" ilkesinin işlemesinden başkası değildir.
Sayfa 63 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Esendemir ile Baybars el-Çaşnigir 1310'da Kahire'de idamı..
Esendemir ile sabık Sultan Baybars Sultan yer öpüp kendisini selamlayan Baybars'ı azarlamış, yüksek sesle unutamadığı anları tek tek yüzüne vurur; "Hatırlar mısın! Şundan dolayı bana bağırmıştın, şu kimse için şefaatimi ret etmiştin, hazineden para istedim vermedin, şekerle yapılmış palüze helvası istemiştin engel oldun. Ey Rukneddin! Nefsimin isteğinden beni menettin. Dün kızarmış kaz istediğinde, günde yirmi defa kaz yiyerek ne yapacaksın, diyordun. Bugün ben senin efendinim". Sultan En Nasır Muhammed, Baybars'ın kendisini affetmesi isteğini umursamadan öldürülmesini emreder.
Sayfa 131 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok