Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahmet Üzümcüoğlu

Ahmet ÜzümcüoğluSokrates yazarı
Yazar
Derleyen
Editör
7.6/10
113 Kişi
604
Okunma
10
Beğeni
2.370
Görüntülenme

Ahmet Üzümcüoğlu Gönderileri

Ahmet Üzümcüoğlu kitaplarını, Ahmet Üzümcüoğlu sözleri ve alıntılarını, Ahmet Üzümcüoğlu yazarlarını, Ahmet Üzümcüoğlu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir kaç kişinin doğru ve iyi yönetimi aristokrasi, kötü yönetimi ise oligarşidir.
Tek adam yönetimin doğru formu monarşi, sapkın yada kötü formu tiranlik ve zorbalıktır.
Reklam
Demokrasilerde büyük kısmı eğitimsizler oluşturur pek azı başa gelir ama her yerde gösterirler kendilerini, halk ise en güçlü kısım onlar olmalarına rağmen baldan pay aldıkça birleşmeyi akıllarına bile getirmezler.
Timokrasidaki yöneticiler parayı rahat rahat harcamak için kanunları değiştirirler. En sonunda da kimse yasaları dinlemez olur. O zaman paraya daha fazla değer verirler. Böylece oligarşi geçilir. Oligarşi devletin başında zenginlerin bulunduğu yönetim şeklidir. İşi bilmeden sadece zengin olanların yüksek mevkiye geldiği bir sistem doğar. Halk bölünür. Fakirliğin olduğu yerde hırsızlık ve pek çok ahlaksızlık ortaya çıkar . Oligarşi sonucu fakir düşen halk ile zenginler arasındaki uçurum büyür. İç karışıklıklar çıkar. İşte bu karışıklıkta fakir halk kazanırsa demokrasi ortaya çıkar. Oligarşiyi nasıl en sevdiği şey zenginlik düşkünlüğü yıkıysa demokrasiyi de özgürlük düşkünlüğü yıkar. Özgürlüğe doymuş devletin başındakiler İçki sunmayı bilmeyen sakilere döndüler mi bir sarhoşluk alır herkesi. Devlet herkese istediği özgürlüğü veremeyince kavgalr başlar. Bu noktada tiranlık gelir. Demokrasilerde büyük kısmı eğitimsizler oluşturur pek azı başa gelir ama her yerde gösterirler kendilerini, halk ise en güçlü kısım onlar olmalarına rağmen baldan pay aldıkça birleşmeyi akıllarına bile getirmezler. Bastakiler halkın kendilerine kul köle olduğunu görünce yurttaşların kanına girmeden duramaz. Lekeleme yolunu tutar. Halka iyi şartlar verileceği vaadinde bulunur . Ama halk yağmurdan kaçarken doluya tutulur ve gerçek zorbalık altında ezilir.
Yöneticiler filozof olmalıdır. Bir fozof bilim düşkünüdür. Bu nedenle yalancı ve riyakar olamaz. Beden değil ruhu için çalıştığı için onda açgözlülük ve ölçüsüzlük bulunmaz. Hırçın ve geçimsiz değildirler ve sağlam bir belleğe sahiptirler.
Yöneticilerse hayatları boyunca toplum için iyi şeyler yapmış olan akıllı, değerli kimseler olmalı.
Reklam
Yönetenler yonetilenlere kendi çıkarına uygun şeyleri yaptırırlar. Kendileri istedikleri gibi insanların mülklerine el koyarken halktan birisi bunu yaptığında adı hırsız olmaktadır.
Kendini bulmak istiyorsan, kendin için düşün. Sokrates.
Platon ,Akademinin kapısına "Geometri bilmeyen giremez!" diye yazdırmıştır.
804 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.