Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alain

AlainMutlu Olma Sanatı yazarı
Yazar
7.8/10
98 Kişi
469
Okunma
49
Beğeni
5,9bin
Görüntülenme

Hakkında

Emile-Auguste Chartier Alain (3 Mart 1868, Mortagne-au-Perche, Fransa - 2 Haziran 1951, Le Vésinet, Fransa): Fransız filozof. Felsefe öğrenimi gördükten sonra, aralarında Rouen'in de bulunduğu birçok kentte lise öğretmenliği yaptı. Rouen'de iken politika ile ilgilenmeye başladı. Depeche gazetesinde günlük yazılar yazmaya başladı. Bunlar politik içerikli yazılardı. Alain, ayrıca Hristiyanlığa eleştiriler de yöneltti. 1908'den sonra denemelerini, ileride klasikler arasında sayılacak kitaplarda toplayarak yayınladı. Paris'teki Henri Quatre Lisesinde felsefe öğretmenliğine atanan Alain, bir sonraki kuşaktan birçok felsefeci yetiştirdi. 1. Dünya Savaşı'nın patlak vereceğini önceden haber vererek bu savaşa karşı çıktı. Ama savaş çıkınca topçu olarak orduya yazıldı. Rütbe almayı reddetti ve bütün savaşı er olarak kıtada geçirdi. Cephede veya batarya telsizcilerinin sığınaklarında Mars, ou la guerre jugée (1921, Mars ya da Savaş Yargılanıyor), Quatre-vingt-un chapitres sur l'esprit et les passions (1917, Zeka ve Tutkular Üzerine Seksen Bir Makale) ve Systeme des beaux-arts (1920, Güzel Sanatlar Sistemi) adlı eserlerini yazdı. Daha sonra Henri Quatre Lisesi'ndeki görevine geri döndü. Bu dönemde yazdığı önemli yapıtları şunlardır: Les Idées et les âges (1927, Düşünceler ve Çağlar), Enretiens au bord de la mer (1931, Deniz Kenarında Söyleşiler), Idées (1932, Düşünceler), Les Dieux (1936, Tannlar), Histoire de mem pensées (1936, Düşüncelerimin Öyküsü), Les aventures de coeur (1945, Kalbin Serüvenleri). Yaşı ve hastalığı onu öğretmenlikten alıkoyunca Paris yakınlarında öğrencilerinin kendisini ziyaret edebileceği küçük bir eve yerleşti. 1951'de ilk kez verilen Büyük Ulusal Edebiyat Ödülü ile ödüllendirildi. Kabul ettiği tek onur da bu oldu. Elinizdeki eserden başka Türkçe'ye çevrilen eserleri şunlardır: - Söyleşiler (1961), - Edebiyat Üstüne Söyleşiler (1985), - Minerva ve Bilgelik.
Tam adı:
Emile-Auguste Chartier Alain
Unvan:
Fransız Filozof.
Doğum:
Mortagne-au-Perche, Fransa, 3 Mart 1868
Ölüm:
Le Vésinet, Fransa, 2 Haziran 1951

Okurlar

49 okur beğendi.
469 okur okudu.
31 okur okuyor.
237 okur okuyacak.
18 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Montesquieu gibi, "Bir saatlik bir okumanın dağıtamadığı hiçbir üzüntüm olmadı"
Sayfa 171Kitabı okudu
Halbuki hasta olma korkusu hastalık ihtimalini büsbütün arttırır.
Reklam
Marcus-Aurelius, her sabah derdi ki; "Bugün bir kibirli, bir yalancı, bir huysuz, bir sıkıcı geveze ile karşılaşacağım; böyle oluşları cahilliklerindendir.
Sayfa 102
[...] kimse sevincinin başkalarını rahatsız edebileceğini aklına getirmez.
Sayfa 56 - Varlık Yayınları – 12. Baskı ~ 2004, İSTANBULKitabı okudu
Sevinç, iç organlarımızı, en usta doktordan daha iyi düzene koyar..
Sayfa 12 - Varlık
. "Bedenimizin yapısı öyle ki biz istesek de istemesek de düşündüğümüz şeyi açığa vurur."
Alain
Alain
.
"Sonuçları değil, başlangıçları değiştirmek gerekir."
Alain
Alain
Reklam
''Sonuçları değil, başlangıçları değiştirmek gerekir.''
Alain
Alain

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
86 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
30 günde okudu
Mesut olmalıyım, mesut olmalıyım!
Mutlu olmanın kitaplardan öğrenilebileceği bir yanılgı mıdır? Mutlu olmak kitaplardan öğrenilebilir mi? Hem mutluluk nedir? Görünür bir şey mi ?
Mesut Olmak Sanatı
Mesut Olmak SanatıAlain · Varlık Yayınları · 1957363 okunma
254 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
HÜZÜN DE MUTLULUK DA BULAŞICIDIR TERCİH SİZİN.
İlk kural, ister eski isterse de şimdiki sıkıntılarımız söz konusu olsun, dertlerimizi hiçbir zaman başkalarına anlatmamaktır. Kendimizle ilgili sızlanmalar başkalarının keyfini, neşesini kaçırmaktan başka bir işe yaramaz. İnsan özellikle yağmur yagarken, hava kapalı iken neşeli yüzler görmek istiyor çevresinde. Onun için kötü havalarda güleryüzlü olmaya çalışın.
Mutlu Olma Sanatı
Mutlu Olma SanatıAlain · Doğu Batı Yayınları · 2016363 okunma
254 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Kitabın içerisindeki her metin üzerinde söylenecek, konuşulacak, buraya sığmayacak çok şey var. Kitabı bitirdiğinizde belki mutlu olmanın sırrını yeniden keşfetmiyorsunuz fakat bana göre yaşam ve mutluluk ilişkisi hakkında fikirleri genişleterek kafa açan kitaplar arasına girebileceğini düşünüyorum. Son olarak kendi adıma şunu söyleyebilirim ki bize ait olan ve asla kimsenin alamayacağı tek bir şey var o da zamanımız. Hayatta her zaman “evet kesinlikle mutlu olmalıyız” diye mutluluk kovalayan bir güruh içerisine dahil olup onu kovalamaktansa, Alain’in de dediği gibi kovalamayı bırakıp kendi içimize dönerek mutluluğu orada bulmanın daha önemli olduğunu düşünüyorum. Mutluluğu zamana dahil etmeyi unutmadığınız bir gün oluyordur umarım. Yazımı Alain’in kitapta bulunan şu cümleleriyle bitirmek istiyorum. “Kısacası kötü müziği ıslıklamaktansa, iyi müziği alkışlamak daha iyi, daha doğru, daha etkilidir. Neden mi? Çünkü sevgi fizyoloji açısından güçlü, kin ise aynı açıdan zayıftır. Ama tutkulu kişiler, tutku hakkında yazılanların tek kelimesine inanamazlar.”Sevgiyle kalın!
Mutlu Olma Sanatı
Mutlu Olma SanatıAlain · Doğu Batı Yayınları · 2016363 okunma