Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Albrecht Koschorke

Albrecht KoschorkeHitler'in Kavgam'ı Üzerine Bir Analiz yazarı
Yazar
8.4/10
12 Kişi
32
Okunma
0
Beğeni
675
Görüntülenme

Albrecht Koschorke Gönderileri

Albrecht Koschorke kitaplarını, Albrecht Koschorke sözleri ve alıntılarını, Albrecht Koschorke yazarlarını, Albrecht Koschorke yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nasıl inandık ama gerçeğini bildiğimiz yalanlara :)
Yalan olduğunu bile bile kendi yalanlarına inanmak, genel bir insan eğilimidir. Bu, bir yanıyla, algı ile bakış açısını eşleyerek bilişsel uyumsuzluklardan kaçın­ma ve böylece psişik enerji sarfiyatından kaçınma eğilimiy­le açıklanabilir. Bir diğer açıklamaysa, başarılı yalanların an­cak çok büyük bedeller ödeyerek vazgeçilebilecek semantik yatırımlar olmalarıdır.
Sayfa 93 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Başarısının sırrının önemsiz olmayan bir kısmı, kendi kendini coşturmakta saklıdır. Bunu benimseyen, coşkudan payını da alır. Fanatik toplumsal hareketle­rin "diyonizyak" etkisi burada yatar. Kendi kendini ateşieyebilme etkisi, tıpkı liderin kendisi gibi kitlesinin de onun söylediği sözlere gerçekten inanması­nın gerekmemesinin nedenlerinden birisidir. Zorunlu olan, her iki tarafın, aşırı beyanların gösterişçi onayı üzerine bir ortaklık inşa etmekte anlaşmaları, kendi kendilerinin cezbe­sine kapılmaları ve dışlarında kalanların düzenini muzaffer bir havayla şoke etmeleridir sadece. Yarı doğrular böyle bir anlaşma için biçilmiş kaftandır çünkü daha esnek bir kulla­nım olanağı sunarlar.
Sayfa 93 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kavgam'ın serinkanlı okuyucu­ları için kitabın albenisi, onlara farklı düşüncelerle mücadelesinden galip çıkmış bir kanaat sunması değil, diyaloğu öfkeyle sona erdirmesidir. Bu noktadan sonra Hitler'in tiradlarına gönülden inanıp inanmamanın bir önemi kalmaz. Hatta Nazi elitinin görece entelektüel kimi üyeleri gibi, bir yandan Hitler'in sözde bilimsel ırk teorisiyle dalga geçip yırtınırca­sına attığı nutuklara bıyık altından gülerken, bir yandan da üçüncü kişilerden gelebilecek her türlü saygısızlığı merha­metsizce cezalandırma refleksini hissetmek de mümkündür. Kavgam parti üyelerine, her türden itiraza sadistçe bir zevk­le "ben sana göstermez miyim" tavrıyla mukabelede bulun­ma ruhsatı verir. Bu tehditkarlık, dar anlamda ideolojik sadakatten çok daha farklı bir düzleme uzanan cemaatleştirici gücüyle bir çekim yaratır.
Sayfa 78 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
"yahudiler dünya ırkları arasındaki en zararlı ırktır."
Sayfa 76 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Ama sorsan Hitler hepsini manipüle etmişti derler di mi...
Araştırmalar Nazi rejiminin genç bürokratlarının "Hit­ler'e karşı mesafeli ve tepeden bakan bir yaklaşımları oldu­ğunu, ona kitle ajitatörü ve organizatör olarak saygı duysalar da onu siyasi bir akıl olarak fazla önemsemediklerini" gösteriyor. Fakat bu küçümseme Nazi sistemine zarar vermedi; aksine kendilerini radikal sağcı entelektüeller olarak gören elit kesim, "Nazi rejiminin zayıf ideolojik ve teorik yapısın­da", bu ideolojiye kendi damgasını vurma fırsatını gördü. Onlar önderlerini siyasi olarak kullanabilecekleri ve ideolojik olarak onu gölgede bırakabilecekleri yanılsamasına ka­pılmışlardı.
Sayfa 72 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
"Bir propagandanın doğruluk veya yanlışlığının" yalnızca "el­de ettiği başarı"ıyla ölçülmesi, kendi kendini doğrulayan toto­lojik bir döngü oluşturur. Kendini yegane doğru olarak sun­duğu için ona inanılır ve kitleler ona inandığı için doğrudur.
Sayfa 69 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Hitlerin ajitatif hitabe yeteneği
Her propaganda halkın anlayacağı düzeyde olmalı ve hedef kitlesi içinde anlayış gücü en kısıtlı olan kişinin seviyesi­ne göre ayarlanmalıdır. Etkisi altına alması hedeflenen kit­le ne kadar büyükse, zihinsel seviyesi de o kadar düşük olmalıdır. Bilimsel yükü ne kadar az olur ve kitlenin duygularını ne kadar hesaba katarsa, başarısı da o kadar büyük olacak­tır. ~
Adolf Hitler
Adolf Hitler
Sayfa 68 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Nasyonal sosyalizm örneğindeki en çarpıcı noktaysa ırk siyasetine dayalı görünür yüzünün yanı sıra kitabı doğru okuyan herkese iktidar tekniğinin gizlerini büyük bir açıklıkla ifşa etmesidir. Hitler, ideolojilerin yapıntı olma özellikleri örtülü kaldı­ğı sürece işleyebileceğine ilişkin yaygın kanının aksine pro­paganda araçlarının kullanım biçimini dahi hiçbir çekince duymadan izah eder.
Sayfa 62 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Dişe diş, kana kan...
"yahudilerle müzakere olamaz. Onlara verilecek cevap ya hep ya hiçtir."
Sayfa 60 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Hitler'in programı, Hannah Arendt'in sözleriyle "Mevcut siyaset pazarının ortasına yeni bir sentez" atarak, daha önce­sinde sağ ve sol siyasetin markaları haline gelmiş olan "Al­man" ve "işçi" kavramlarını birleştirdi ve "bütün diğer partilerin siyasi içeriklerini elinden almış oldu."
Sayfa 57 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kavgam'ın gaye edindiği Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi programı, hem milli hem sosyal vaatleri tek elde bir­leştirme iddiasına dayanıyordu. Hedef seçmen kitlesi hem korumacı ve zenofobik (yabancı düşmanı) reflekslere sa­hip milliyetçi eğilimleriyle küçük burjuva sınıfından, hem de sınıf mücadelesi sloganlarıyla hitap edilebilecek işçi sını­fından oluşuyordu. Sosyolojik olarak bu çerçeve, sınıf atla­mış bir küçük burjuva ailesinden gelen, aynı zamanda Kav­gam'da anlatıldığı şekliyle yokluk ve sefalet yıllarında basit halkın acılarını paylaşmış olan bir Hitler'in serencamıyla bi­rebir örtüşür.
Sayfa 57 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
e haklı?
Hitler yolunu şaşırmış halkın, sol basının "korkunç zehirleme girişimleri"nden korunması gerektiğini söyler. Onları, siyasi rakiplerini "yalan ve kuru iftira bombar­dımanına tabi tutmak"la itham ederken, "zehirli gaza zehir­li gazla cevap vermek" gerektiğini savunur. Bunu italik harf­lerle basılmış şu paragraf izler: "İş yerinde, fabrikada, kahve­hanede, mitinglerde sergilenen şiddet, ona denk bir şiddetle karşılık verilmediği sürece her zaman başarıya ulaşacaktır."
Sayfa 54 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Almanya Führerimi hak etmiyor...
Kavgam'ın Alman­ya'da yeniden basılması ve yayımlanması 2015 yılı sonu­na kadar yasaktı. Kitabın telif sahibi haline gelen Bavyera Maliye Bakanlığı bu konuda kısıtlayıcı bir çizgi izledi ve bu tutumunu mah­keme yoluyla da hayata geçirdi. Hatta Münih Tarih Enstitü­sü'nün eserin ideolojik yayılma tehlikesini adeta karantina­ya alırcasına önlemeyi amaçlayan bilimsel yorumlu versiyo­nunun yayımlanması dahi kamuoyunda büyük tartışmalara yol açtı. Oysa kitabın yasaklı olduğu dönem sona ermeden önce, eski basımlara ve internet üzerinden yasal olarak kitabın orijinal versiyonuna ulaşmak mümkündü. Kavgam, Al­manya dışındaki pek çok ülkede uzun yıllara yayılan yük­sek satış rakamlarına ve hatrı sayılır bir kitleye ulaştı: Tür­kiye, Mısır ve Hindistan gibi pek çok ülkede belli aralıklarla kitabın yeni baskılan yapılıyor ve kayda değer bir tiraja ula­şıyordu.
Sayfa 49 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Ummadık taş baş yarar
Bir şe­yin, eleştirelliğin mesafeli konumundan bakıldığında cid­diye alınmaya değmezmiş gibi görünmesi onu gerçekte ol­duğundan daha az tehlikeli kılmaz.
Sayfa 41 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
... Türkmenistan mil­letinin şanlı tarihine dair güzellemelerin bir toplamı olan Ruhname'siyle Türkmenbaşı Saparmurat Niyazov'dur. İlk cildi 2001, ikinci cildiyse 2004 yılında yayımlanarak okun­ması vatani bir görev haline getirilen Ruhname, modern bir diktatörlügün kült kitabının en güncel örneği olarak, Hit­ler'in Kavgam'ının izindedir.
Sayfa 39 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
128 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.