Ali Fuat Örenç

Ali Fuat ÖrençUnuttuğumuz Mora Türkleri yazarı
Yazar
Derleyen
9.2/10
18 Kişi
56
Okunma
9
Beğeni
2.096
Görüntülenme

Hakkında

Yakınçağ Tarihi alanında mühim çalışmaları olan İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Yakınçağ Anabilim Dalı'nda görevli profesör
Unvan:
Akademisyen, Tarihçi
Doğum:
Çarşamba, Samsun, 1 Mayıs 1969

Okurlar

9 okur beğendi.
56 okur okudu.
2 okur okuyor.
42 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İngiliz Yazar William St. Clair
1821’de 20 bini aşkın Türk bir kaç hafta içinde Yunanlılar tarafından katledildi.
Sayfa 102Kitabı okudu
Reklam
20 bin Türk’ün Yunanlılar tarafından katliamı Bat Avrupa’da liberalizmin ve Hristiyanlığın bir zaferi olarak ilan edildi.
Sayfa 103Kitabı okudu
Sınır tespitinde Osmanlı’yı son derece rahatsız eden haksız bir yöntem benimsendi. Müttefikler, önemli olanın yeni ve zayıf bir Yunan devletinin, güçlü ve büyük Osmanlı’ya karşı korunması olduğunu, o nedenle doğal ve aşılmaz bir sınır hattının oluşturulmasının gerekliliğini vurgulamaktaydılar. Bütün konsept bu yönde şekillenmekteydi. Sınır boyunca Osmanlı topraklarında aşılmaz dağlar bulunana kadar hattın Rumeli yönüne çekilme uygulaması birçok sınır ihlallerini de beraberinde getirdi. Böylece hiç hesapta olamayan yerlerin Yunanistan’a bırakılması keyfiyeti ortaya çıktı.
Sayfa 215Kitabı okudu
Tripoliçenin Tahliyesi
İbrahim Paşa, o aşamada çok kritik ve tartışılan bir karar aldı. Tripoliçe’nin tekrar asilerin merkezi ve direniş noktası olmaması İçin kale duvarları ile burçları lağım ile yıktı. ayrıca kale içindeki cami ve mescitler ile bina ve menzillerin tamamını ateşe vererek yaktı. Paşa yanındaki askerlerle Moton’a döndü. İbrahim Paşanın Tripoliçe’de binaları yıkması padişahı üzmüştü.
Sayfa 168Kitabı okudu
Yunanistan’ın bağımsız bir devlet haline gelişi onbinlerce mora türkü’nün canı ve malı pahasına gerçekleşti. 1821 isyanı başladığında yunan topraklarında 90 binin üzerinde müslüman nüfusun yaşadığı bilinmekteydi. Bağımsızlık ilân edilince bu sayıdan eser kalmadı.
Tarihini unutursan unutulursun. ¤
Ali Fuat Örenç
Ali Fuat Örenç
¤
Reklam
Eğitimli insanlar kaostan hoşlanmazlar. ¤
Ali Fuat Örenç
Ali Fuat Örenç
¤
Batı, kendisine temiz bir geçmiş için Antik Yunanı kullanır. ~
Ali Fuat Örenç
Ali Fuat Örenç
~

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
304 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Dünyanın Türklerden özür dilemesini gerektiren sayısız sebepten sadece biridir Mora. 1821'de başlayan isyan 3 Şubat 1830'da, yani sadece 16 yıl sonra Mora’nın bağımsızlığı ile sonuçlandı. Rum isyanı kısa sürede acımasız bir din ve ırk savaşı haline dönüştü. Avrupa'dan maddi-manevi destek gören Rumlar, hedeflerinin Mora'da bir tek Türk kalmayana kadar savaşmak olduğunu en başında açıkça ilan ettiler. Olaylara şahit olan Avrupalı yazarların anlattıklarına göre; Türkler için bazen ölüm kurtuluş oluyordu. Osmanlı'nın Mora Müslümanları olarak tanımladığı zümre, isyan bittiğinde tamamen tarih sahnesinden silinmiş durumdaydı. Bu eser, Türk-Yunan ilişkilerinin tarihî seyrindeki kırılma noktalarını, objektif-bilimsel kriterlerle ve birincil kaynaklar eşliğinde ele almaktadır. Keyifli okumalar...
Unuttuğumuz Mora Türkleri
Unuttuğumuz Mora TürkleriAli Fuat Örenç · Babıali Kültür Yayınları · 200932 okunma
304 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Mora yarımadasında Türklere yönelik gerçekleştirilen katliamlar, zulümler ve zorla göç ettirmeler maalesef ki tarihin tozlu sayfalarında adeta unutuldu. Mora Türklerinin yaşadığı bu talihsiz olayları, batılı devletlerin bu dram karşısında takındıkları tutumu görmek adına bu çalışma mutlaka okunmalı, okutulmalı. Okurken dayanamadığım acıları, Mora’da Türkler yaşamış. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.
Unuttuğumuz Mora Türkleri
Unuttuğumuz Mora TürkleriAli Fuat Örenç · Babıali Kültür Yayınları · 200932 okunma
Reklam
333 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Yakınçağ Tarihi ile ilgilenenlere tavsiye olunur!
Üniversite birinci sınıftayken Yakınçağ Tarihine Giriş dersi için okumuştum. Yakınçağ'ın kaynaklarına kısaca değinildikten sonra dönemin önemli olaylarının ele alındığı değerli bir eser.
Yakınçağ Tarihi (1789-1918) Giriş
Yakınçağ Tarihi (1789-1918) GirişAli Fuat Örenç · Akademi Titiz Yayınları · 201219 okunma