Ali Kurt

Ali KurtEdirne (Âkif'in Şehirleri) yazarı
Yazar
Editör
7.4/10
5 Kişi
16
Okunma
1
Beğeni
873
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Türk Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
16 okur okudu.
7 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Osmanlı'nın dağılma sürecine girdiği savaşların, büyük toprak kayıplarının ve buna bağlı olarak göçlerin yaşandığı ve artık bir varlık-yokluk mücadelesinin verildiği "son ve en kısa yüzyılı"nda bu en dramatik ve travmatik dönemi Edirne şehri en derinden hisseden şehirlerden biri hatta en önde geleni olmuştur. İşte Osmanlı Devletinin bu en buhranlı zamanında dünyaya gelen; çocukluk, gençlik ve olgunluk dönemini idrak eden Mehmet Âkif Ersoy'un Arnavutluk'un İpek şehrinden olan babası Tahir Efendi İstanbul'a gelip yerleşmiştir. Tahir Efendi'nin akrabaları İpek'te kaldığı için Balkan coğrafyasında yaşanan sıkıntıların Mehmet Âkif'in yaşadığı, büyüdüğü evde derinden hissedildiği ve Âkif'in Balkan Coğrafyası ve Rumeli ile ayrı ve farklı bir ünsiyet kumuş olabileceği çok açıktır. Bu sebeple böyle bir hazır bulunuşlukla özellikle henüz baytarlık mektebini bitirmiş 20 yaşında bir genç olan Âkif'in memuriyet hayatına Edirne'de başlaması ve 20 ay sürecek bir Edirne tecrübesi mutlaka derinlemesine ele alınması gereken bir konudur.
Sayfa 14
Reklam
"Edirne'de yirmi ay kadar kaldım. Ancak pek toy pek gençtim. Tecrübesiz kafamı şiir ile güreşten başka bir şey alakadar etmezdi, Otuz-kırk sene evveline gelinceye kadar mekteplerimizde resim dersi basma modellerin kalıbı kalıbına istinsahından ibaret olduğu gibi, aynı devirlerde şairliğe özenen biz biçareler de eski şairlerin divanlarını meşk ile uğraşırdık. Tabiatı taklide çalışacak yerde kudemadan birini taklit ile vaktimizi heder ederdik. İlhamı hilkatin kitabından değil Fuzûlî divanında almak isterdik. Onun için Edirne'nin gerek tabii menazırından gerek menazıra ayrı bir hayat ifaza eden şaheserlerinden maalesef ne bir çizgi, ne de bir gölge tespit etmeyi akıl etmiş değildim."
Sayfa 50 - *Prenses Emine Abbas Halim'e mektubundan, 12 Mayıs 1935
Ömer Seyrî; Meriç'in çağlayışı, göklere ser çekmiş ağaçlar, Bana Türk' ün o büyük geçmişini anlatıyor. Bakma düşkünlüğüne sen bu büyük tarihin; Onda hâlâ atanın ruhu dirilmiş yatıyor.
Bursalıyı her görüşünde Âkif, Edirne'de kırk beş sene evvelki sesi diyordu. Sinan'ın minaresinde okunan ezanı.
"Hayır, hayâl ile yoktur benim alışverişim, İnan ki her ne demişsem, görüp de söylemişim."
Merhaba arkadaşlar, "Mehmed Akif Ersoy Okuma Etkinliği" (#73989455) sona ermiştir. Etkinliğe katılım gösteren tüm okurlara teşekkür ederim. İnşallah herkes için güzel bir deneyim olmuştur. Etkinlik sürecinde sizlerden gelen inceleme ve alıntıların toplu hali aşağıda paylaşılmıştır. Keyifli okumalar dilerim.
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok