Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Andrew Scott

Andrew Scott100 Yıllık Yaşam yazarı
Yazar
7.0/10
1 Kişi
9
Okunma
0
Beğeni
431
Görüntülenme

Hakkında

Andrew Scott, şu anda London Business School'da ekonomi profesörü, makroekonomik politika ve uzun ömürlü çalışmaları ile tanınan bir İngiliz ekonomisti. Daha önce Oxford Üniversitesi'nde öğretim görevlisi, Harvard Üniversitesi'nde misafir profesör ve Londra Ekonomi Okulu'nda araştırmacı olarak çalıştı.
Unvan:
Ekonomi Profesörü
Doğum:
Enfield, Birleşik Krallık, 12 Mayıs 1965

Okurlar

9 okur okudu.
7 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
The future is in your hands. Gelecek senin ellerinde.
Sayfa 20 - Oxford University Press, (çev. Google Çeviri), 1. baskı, UK, 2020.
Yangınlar kötü mü?
Şehirli nüfusun şehir merkezli yangın anlayışıyla kırsal bölgelere taşınması durumunda ortaya çıkan bir diğer sorun, her türlü orman yangınının kötü olarak kabul edilmesi ve söndürülmesi gerektiğinin düşünülmesidir. Yangın söndürme yeni normal haline gelir ve öngörülen yanmaya müsamaha gösterilmez. Bazı durumlarda bu yaklaşım, yakıt birikmesine yol açabilir, böylece bir yangın patlak verdiğinde, olabileceğinden çok daha şiddetli olabilir. Sorunumuz, değişen dünyada ateşe karşı tavrımızın da değişmesi gerektiğidir.
Sayfa 120 - Oxford University Press, (çev. Google Çeviri), 1. baskı, UK, 2020.
Reklam
Bir orman yangınının ortasındayım. Ne yapmalıyım?
Bir orman yangını olayı sırasında sığınmanın mümkün olmadığı durumlarda açıkta kalanlar için önerilen dört temel veya temel hayatta kalma tekniği vardır. Birincisi, ateşten geri çekilip güvenli bir yere ulaşmaktır. Yukarı çıkmaktansa yokuş aşağı gitmek daha iyidir. İkincisi, bir güvenlik alanını yakmak. Üçüncüsü, yerinde "çömelmek" ve şaşırtıcı bir şekilde, dördüncüsü ise yangın kenarından yanmış bir bölgeye geçmektir. Bu sonuncusu en korkutucu görünebilir, ancak bazı durumlarda bir yangından kaçmaya çalışmaktan daha fazla hayatta kalma şansı sunabilir.
Sayfa 119 - Oxford University Press, (çev. Google Çeviri, Chat GPT), 1. baskı, UK, 2020.
Bitkilerdeki yaprak nasıl ortaya çıktı?
Ancak daha yüksek büyümek, en azından fotosentetik faaliyeti artırma ihtiyacını da beraberinde getirir. Bu sorunu çözen başka bir yapı, Devoniyen döneminde evrimleşti: Yaprak. Güneş ışığını yakalamak ve fotosentez yapmak için yapraklar aracılığıyla elde edilen artan alan, sadece bazı bitkilerin büyüme stratejilerine yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda toprak yüzeyine biraz gölge de yarattı, bu da giderek çeşitlenen bitkilerin farklı yaşam alanlarına uyum sağlamasına yol açtı. Orijinali However, growing taller produces other effects too, not least the need to increase photosynthetic activity. Another structure evolved during the Devonian that solved this problem: the leaf. The increased area available via leaves to capture sunlight and photosynthesize not only helped some plants in their growth strategy but also created some shade on the soil surface, and this led to a further diversification of plants adapted to an everincreasing range of habitats.
Sayfa 62 - Oxford University Press, (çev. Google Çeviri, Chat GPT), 1. baskı, UK, 2020.
Bitkilerin evrimi
Bu yeşil bitkiler, atmosferden karbondioksit ve topraktan suyu emdi ve güneşten aldıkları enerjiyi fotosentez kimyasal sürecinde kullanarak suyu ve gazı şeker gibi karbonhidrat moleküllerine ve bitkilerin organik iskeletlerini oluşturmalarını sağlayan diğer kimyasallara dönüştürdü. Bu süreçte oksijen, bir yan ürün olarak atmosfere salındı. Fotosentez süreci genel olarak aşağıdaki kimyasal denklemde özetlenebilir: 6CO₂ + 6H₂O + Güneş enerjisi → CH₁₂O₂ + 6O₂ Orijinali These green plants absorbed carbon dioxide from the atmosphere and water from the soil, and used energy from the Sun in the chemical process of photosynthesis to transform the water and gas into carbohydrate molecules such as sugars and other chemicals that allowed the plants to build their organic skeleton. In the process oxygen was released into the atmosphere as a by-product. The process of photosynthesis can be summarized in general terms in the following chemical equation: 6CO₂ + 6H₂O + solar energy → CH₁₂O₂ + 6O₂
Sayfa 60 - Oxford University Press, (çev. Google Çeviri, Chat GPT), 1. baskı, UK, 2020.
18. Orman yangını yayılma hızı. Sol üst fotoğraftan sağ alt fotoğrafa kadar geçen süre 105 saniyedir.
Fire: A Very Short Introduction
Fire: A Very Short Introduction
(s.101)
Reklam
Orman yangınından sonra kesilen ağaç, yalnızca dış bölgenin yandığını gösteriyor.
Fire: A Very Short Introduction
Fire: A Very Short Introduction
s.56

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
308 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Kitap, ana fikri itibariyle artan ömür süresine paralel olarak içinde bulunduğumuz çağda artan inovasyon ve teknolojinin, otomasyona bağladığı mesleklerin sektörel olarak insana olan talebini azaltan niteliksel işgücüne olan yönelimiyle nasıl başa çıkılabileceğini konu alıyor. Artan otomasyonun (Sanayi Devrimi'nde makinelerin yaptığını şu an yapay zekanın bilişsel güç gerektiren mesleklere yapması gibi), gelecekte daha uzun yaşayacak insanların bu artan uzun ömürlerini bir yüke dönüşmemesi için atacakları adımlarını değerlendirmede kritik noktalardan biri olduğunu savunan kitap, bireylerin 3 evreli yaşam olarak bildiğimiz geleneksel yaşam modelinden (eğitim, çalışma, emeklilik) ziyade çok evreli yaşam modeline geçişinin zorunlu olduğunu ispatlıyor. Bu da eğitimin hayat boyu süren bir olgu olması, sektörel değişikliklerin yapılmasında artan hız ve niteliğe verilen önemin artması gibi unsurlar karşısında bireyin emekliliğine gelmeden önce gerekli miktarda yatırıma sahip olabilmesi ve hayatında istediği alanlarda çalışabilmesi için neler yapması gerektiğini anlatıyor. Oldukça ufuk açıcı ve güzel bir çalışma. Herkesin kütüphanesinde bulunmalı.
100 Yıllık Yaşam
100 Yıllık YaşamLynda Gratton · Scala Yayıncılık · 20187 okunma
308 syf.
7/10 puan verdi
İnsan ömrü uzuyor. Kitap, insanların eğitim, iş ve emeklilikten oluşan “üç aşamalı” yaşamlarının geleneksel kalmak üzere olduğunu anlatıyor. Uzun ömrün, “çok aşamalı” yaşamın eşiğindeki insanlık için bir nimet mi yoksa bir lanet mi olduğunu tüm yönleriyle tartışmaya açıyor. Yazarların bazı bölümlerde tekrara kaçtığını düşünsem de, “longevity” olarak ifade edilen bu nispeten yeni kavramı, senaryolarla da incelemelerini sevdim ve kitabı ilgiyle okudum.
100 Yıllık Yaşam
100 Yıllık YaşamLynda Gratton · Scala Yayıncılık · 20187 okunma