Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Lynda Gratton

Lynda Gratton100 Yıllık Yaşam yazarı
Yazar
7.0/10
1 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
397
Görüntülenme

Hakkında

Lynda Gratton, İngiltere'deki bir işletme teorisyeni, danışmanı ve London Business School'da Yönetim Uygulaması Profesörü ve Örgütsel Davranış üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Sıcak Noktalar Hareketi'nin kurucusudur.
Unvan:
Yönetim Uygulaması Profesörü
Doğum:
Liverpool, Birleşik Krallık, 1955

Okurlar

7 okur okudu.
8 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Belki de bugüne kadar arkadaşlıkları, bilgiyi veya sağlık ve sıhhati varlık olarak düşünmediniz. Çoğumuz gündelik yaşamımızda bu terimi kullanmayız. Fakat bunları varlık olarak görmek fikri, 100 yıllık yaşam için son derece önemli bir çerçeve sağlıyor. Varlık, zaman içinde birkaç dönem boyunca fayda akışı sağlayan şeydir. Yani varlık, bir süre için devamlılık gösterir. Bu nedenle, yaşam uzarken varlıkların yönetilmesi de önemli bir zorluk olarak karşımıza çıkar. Varlıklar birkaç dönem sürerken, genelde bazı değer kaybetme biçimlerine maruz kalırlar; zaman içinde kullanıma veya ihmale bağlı olarak eksilirler. Yani, varlıklar özenli bakım ve dikkatli yatırım gerektirir. Böyle bakıldığında, bir arkadaşı veya bilgiyi, ya da sağlığı niçin varlık olarak düşünebileceğimiz açık. Arkadaşlar ve bilgi bir günde yok olmaz; fakat herhangi bir arkadaşınızla teması sürdürmeyip veya belli bir alandaki bilginizi tazelemeyip gereken yatırımı yapmazsanız, her ikisi de sonunda değer kaybeder, hatta muhtemelen yok olur.
Sayfa 80 - Scala YayıncılıkKitabı okudu
Uzmanlaşma önemli ve gerekli; ayrıca önemi hızla artan bir alanda uzmanlaşıldığında değerli de olabilir. Asıl bilmece, uzun bir mesleki kariyerde tek bir uzmanlığın verimliliği desteklemeye yetmeyecek görünmesi. Dahası, teknolojideki kükreyişin ışığında, her uzmanlığın eskime ve zamanın gerisinde kalma riski yüksek. Böylece, muhtemelen insanlar çalışma hayatlarının bir evresinde uzmanlaşmayı seçecek, sonra da başka entelektüel alanlara ve faaliyetlere girdikçe yeniden uzmanlaşacaklar. Bunun sonucunda, formal eğitim giderek temel analitik ilkeleri ve yetenekleri oluşturmaya yönelik fırsatlar yaratacak.
Sayfa 89 - Scala YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Dönüşüm, kişi yalnızca düşünme biçimini veya davranışını değil tanıma/öğrenme/bilme biçimini değiştirdiği zaman, yani sadece ne bildiğini değil, onu nasıl öğrendiğini de değiştirdiğinde gerçekleşiyor.
Sayfa 110 - Scala YayıncılıkKitabı okudu
Şirketler artık ömür boyu iş vermiyor, çalışanlar da daha fazla esneklik istiyor. Sözleşme, ilişkiselden işlemsele yönelmiş durumda, ayrıca giderek daha kısa vadeli ve performansa dayalı olmakta. Globalleşmenin artan önemi büyük çapta iş kayıpları getirerek Jack'in çoğu akranını geçişe zorlarken, dış ortam da daha zorlayıcı hale geldi.
Sayfa 108 - Scala YayıncılıkKitabı okudu
(...) geleneksel iş hayatlarında, kişinin benlik bilinci kısmen statüsü ve rolleriyle ilişkiliydi. Uzun bir yaşamda ise kimlik, nereden başladığınızdan çok ne yaptığınıza dayanacak ve ne kadar çok rol üstlenirseniz, herhangi bir rolün kimliğinizdeki belirleyiciliği o kadar azalacak. Kimlik bugün, varsayılan veya kalıtsal bir olgu olmaktan çok, imal ediliyor ve bu imalat sürecinde kendini tanıma önemli bir rol oynuyor.
Sayfa 110 - Scala YayıncılıkKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
308 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Kitap, ana fikri itibariyle artan ömür süresine paralel olarak içinde bulunduğumuz çağda artan inovasyon ve teknolojinin, otomasyona bağladığı mesleklerin sektörel olarak insana olan talebini azaltan niteliksel işgücüne olan yönelimiyle nasıl başa çıkılabileceğini konu alıyor. Artan otomasyonun (Sanayi Devrimi'nde makinelerin yaptığını şu an yapay zekanın bilişsel güç gerektiren mesleklere yapması gibi), gelecekte daha uzun yaşayacak insanların bu artan uzun ömürlerini bir yüke dönüşmemesi için atacakları adımlarını değerlendirmede kritik noktalardan biri olduğunu savunan kitap, bireylerin 3 evreli yaşam olarak bildiğimiz geleneksel yaşam modelinden (eğitim, çalışma, emeklilik) ziyade çok evreli yaşam modeline geçişinin zorunlu olduğunu ispatlıyor. Bu da eğitimin hayat boyu süren bir olgu olması, sektörel değişikliklerin yapılmasında artan hız ve niteliğe verilen önemin artması gibi unsurlar karşısında bireyin emekliliğine gelmeden önce gerekli miktarda yatırıma sahip olabilmesi ve hayatında istediği alanlarda çalışabilmesi için neler yapması gerektiğini anlatıyor. Oldukça ufuk açıcı ve güzel bir çalışma. Herkesin kütüphanesinde bulunmalı.
100 Yıllık Yaşam
100 Yıllık YaşamLynda Gratton · Scala Yayıncılık · 20187 okunma
308 syf.
7/10 puan verdi
İnsan ömrü uzuyor. Kitap, insanların eğitim, iş ve emeklilikten oluşan “üç aşamalı” yaşamlarının geleneksel kalmak üzere olduğunu anlatıyor. Uzun ömrün, “çok aşamalı” yaşamın eşiğindeki insanlık için bir nimet mi yoksa bir lanet mi olduğunu tüm yönleriyle tartışmaya açıyor. Yazarların bazı bölümlerde tekrara kaçtığını düşünsem de, “longevity” olarak ifade edilen bu nispeten yeni kavramı, senaryolarla da incelemelerini sevdim ve kitabı ilgiyle okudum.
100 Yıllık Yaşam
100 Yıllık YaşamLynda Gratton · Scala Yayıncılık · 20187 okunma