Lynda Gratton

100 Yıllık Yaşam yazarı
Yazar
7.0/10
1 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
453
Görüntülenme

Lynda Gratton Gönderileri

Lynda Gratton kitaplarını, Lynda Gratton sözleri ve alıntılarını, Lynda Gratton yazarlarını, Lynda Gratton yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
308 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Kitap, ana fikri itibariyle artan ömür süresine paralel olarak içinde bulunduğumuz çağda artan inovasyon ve teknolojinin, otomasyona bağladığı mesleklerin sektörel olarak insana olan talebini azaltan niteliksel işgücüne olan yönelimiyle nasıl başa çıkılabileceğini konu alıyor. Artan otomasyonun (Sanayi Devrimi'nde makinelerin yaptığını şu an yapay zekanın bilişsel güç gerektiren mesleklere yapması gibi), gelecekte daha uzun yaşayacak insanların bu artan uzun ömürlerini bir yüke dönüşmemesi için atacakları adımlarını değerlendirmede kritik noktalardan biri olduğunu savunan kitap, bireylerin 3 evreli yaşam olarak bildiğimiz geleneksel yaşam modelinden (eğitim, çalışma, emeklilik) ziyade çok evreli yaşam modeline geçişinin zorunlu olduğunu ispatlıyor. Bu da eğitimin hayat boyu süren bir olgu olması, sektörel değişikliklerin yapılmasında artan hız ve niteliğe verilen önemin artması gibi unsurlar karşısında bireyin emekliliğine gelmeden önce gerekli miktarda yatırıma sahip olabilmesi ve hayatında istediği alanlarda çalışabilmesi için neler yapması gerektiğini anlatıyor. Oldukça ufuk açıcı ve güzel bir çalışma. Herkesin kütüphanesinde bulunmalı.
100 Yıllık Yaşam
100 Yıllık YaşamLynda Gratton · Scala Yayıncılık · 20187 okunma
Geleneksel akıl, insanların manevi varlıkları olan bilgi birikimlerini kullanarak iş bulduklarına işaret eder, bildikleri sayesinde işi alırlar. Oysa Mark Granovetter'ın gerçekleştirdiği güçlü inceleme, yalnızca ne bildiğimizin değil, kimi tanıdığımızın da önemli olduğunu gösteriyor. Fakat burada ince bir nokta var: İnsanlar yeni fırsatları arkadaşlarından duymuyorlar (sosyologların güçlü bağlar olarak tanımladığı şey); yeni fırsatları zayıf bağlantılardan, yani arkadaşların arkadaşlarından duyuyorlar. Bu da arkadaş çevreleri içinde fazlaca gereksiz bilgi olmasından kaynaklanıyor, çoğu hemen hemen aynı şeyleri biliyor. Yine de, bu ağlar iyi tanımadığınız insanları da kapsayacak şekilde genişlediğinde yeni bilgilere erişim sağlanıyor.
Sayfa 113 - Scala YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Kimlikteki değişiklikler rahatsız edicidir ve bir şey değiştiğinde neyin aynı kalacağı meselesini karşımıza çıkarır. Antropolog Charlotte Linde çok sayıda hayat hikayesi dinlemiş.33 En çarpıcı bulgusu ise, insanların tutarlı bir hayat hikayesi oluşturmaya ne kadar çok enerji harcadıklarını görmek olmuş. Böyle bir hayat hikayesini biçimlendirmek için hem devamlılık (bende aynı kalan ne?) hem de nedensellik (bende bu değişimi açıklayacak ne oldu?) olması gerekiyor. Linde, kendini iyi tanımanın her iki özelliği biçimlendirmede son derece önemli rol oynadığını görmüş.
Sayfa 111 - Scala Yayıncılık | 33: Linde, C., "Life Stories - The Creation of Coherence"Kitabı okudu
Dönüşüm, kişi yalnızca düşünme biçimini veya davranışını değil tanıma/öğrenme/bilme biçimini değiştirdiği zaman, yani sadece ne bildiğini değil, onu nasıl öğrendiğini de değiştirdiğinde gerçekleşiyor.
Sayfa 110 - Scala YayıncılıkKitabı okudu
(...) geleneksel iş hayatlarında, kişinin benlik bilinci kısmen statüsü ve rolleriyle ilişkiliydi. Uzun bir yaşamda ise kimlik, nereden başladığınızdan çok ne yaptığınıza dayanacak ve ne kadar çok rol üstlenirseniz, herhangi bir rolün kimliğinizdeki belirleyiciliği o kadar azalacak. Kimlik bugün, varsayılan veya kalıtsal bir olgu olmaktan çok, imal ediliyor ve bu imalat sürecinde kendini tanıma önemli bir rol oynuyor.
Sayfa 110 - Scala YayıncılıkKitabı okudu
Birincisi, başarılı dönüşüm ancak kişinin kendini bir miktar tanımasıyla gerçekleşebiliyor; yani hem halen nasıl biri olduğunu bilmeli, hem de gelecekte nasıl biri olabileceğine dair bir fikri olmalı. Sosyolog Anthony Giddens kabaca geçmişin, bugünün ve geleceğin sürekli sorgulanmasını içeren ve de kendini tanımayı gerektiren bu olguyu "dönüşümsel yansıtma" olarak tanımlıyor.30 İkincisi geçiş dönemlerindeki insanları gözlemleyen araştırmacıların bulguları, o süreç içinde yeni çevrelere girdiklerini ve bu dinamik/çok çeşitli ilişki ağlarını daha önceden yaratmış olan kişilerin geçişlerde zorlanmadıklarını gösteriyor. Bu çevre ve ilişkiler sayesinde, olabilecekleri kişiye dair rol modelleri, imajlar ve semboller sunan daha geniş bir sosyal ortamın kaynaklarından yararlanabiliyorlar.
Sayfa 110 - Scala Yayıncılık | 30: Giddens, A., "Modernity and Self-Identity: Self and Society in the Late Modern Age"Kitabı okudu
Reklam
67 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.