Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Arif Korkmaz

Arif KorkmazAteizmin Psiko-Sosyolojisi yazarı
Yazar
10.0/10
2 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
1.046
Görüntülenme

Hakkında

1976 Konya doğumluyum. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra aynı fakültede araştırma görevlisi olarak göreve başladım. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi ABD'nda Yrd. Doç. Dr. olarak görevime devam etmekteyim.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Konya, 1976

Okurlar

2 okur okudu.
5 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Neden ateist oldun?” muhabbeti açıldığında hep aynı şeyi söylüyorum, ben Tanrı’ya inanmak için çabaladım, çok çabaladım. Tanrı’yı olumlamak için, Tanrı lehine argümanlara, ontolojik argüman, kelam kozmolojik argüman, kötülük problemi vb. konulara eğilmeye çalıştım, ilahiyatçı arkadaşlarla İslami eserleri okumaya bile çalıştım ve okudum, bana yardımcı da oldular. İnanmaya çalıştım, inanamadım ve bu bir buçuk yıllık bir süreç aldı. itiraf etmeliyim ki ateist olunca ilk duyumsadığım şey kandırılma hissiydi, benim ilk hissettiğim şey kandırılma duygusuydu. Kandırıldım ve kandırıldığım için çok kızdım, beni kandıranlara çok kızdım. Ama sonra şunu fark ettim, beni kandıranlar kandırıldığının farkında mı?
Ateizmin argümanı, “Tasarlanabilir bir evren olamaz ve insanların işine karışan, cezalandırıcı bir Tanrı olamaz.” şeklindedir. Ateizmi böyle anlıyorum. Tanrı’nın varlığıyla ilgili bir şey değildir ateizm; tasarlayan bir Tanrı’nın varlığına karşıdır, tasarlayan ve insanların işine karışan, mükafatlandıran, cezalandıran bir Tanrı’nın varlığına karşıdır.
Sayfa 703Kitabı okudu
Reklam
Bu bağlamda, Fransız filozof Voltaire’in (1694–1778) Tanrı anlayışı deistik Tanrı görüşünü ve deizm-ateizm ilişkisini anlamak için oldukça uygun bir örneklem çerçevesidir. Antik Yunan mitolojisinde ve Kitab-ı Mukaddes’te (Yahudilik ve Hıristiyanlık inancında) görülen ve insanların yaptıklarına benzeyen bazı ahlaksızlıklar ve kötülükler yapabilen bir Tanrı anlayışını reddederek deist (aşkın) bir Tanrı anlayışını savunan Voltaire toplumsal ve siyasal işlevleri ve faydaları nedeniyle Tanrı inancını toptan reddetmektense iyi ve adil (yani deist) bir Tanrı inancına sahip olmanın toplum düzeni için daha yararlı olacağını düşünmektedir.
Sayfa 701Kitabı okudu
Epikuros’un ortaya attığı “kötülük problemi” beni çok etkiledi
Sayfa 115Kitabı okudu
“Birini sevmek istiyorsanız onu çok fazla tanımayın.” sözünü çok doğru buluyorum. “Dini az bilen dindar, çok bilen dinsiz olur.” diye de bir söz vardır
Sayfa 102Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
1100 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Belirtmek isterim ki kitabı okumaya başlamadan önce kendimce önemli tespitlerim, sorgulamalarım ve tutarlı yanlarım olduğunu düşünüyordum. Okudukça gördüm ki bu konu yaşadığımız yüz yılın yada bin yılın değil çok daha öncesin de konuşulan ve tartışılan bir konuymuş. Bu nedenle benim için çok ufuk açıcı oldu. Diğer bir husus var ki bu sorumun
Ateizmin Psiko-Sosyolojisi
Ateizmin Psiko-SosyolojisiArif Korkmaz · Palet Yayınları · 20192 okunma