Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aykut Çoban

Aykut ÇobanÇevre Politikası yazarı
Yazar
8.5/10
4 Kişi
19
Okunma
1
Beğeni
660
Görüntülenme

Aykut Çoban Sözleri ve Alıntıları

Aykut Çoban sözleri ve alıntılarını, Aykut Çoban kitap alıntılarını, Aykut Çoban en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Önleyici politikaların özünü, çevreye henüz zarar verilmeden, iş işten geçmeden, gelecekteki olası gelişmeler hesaba katılarak, doğal ve insan elinden çıkmış çevrenin ve canlı yaşamının zarar görmesini önlemek oluşturur.
Bilindiği gibi, hukukta yaptırım bir ceza olduğu halde, ahlakta yaptırım tepki ve kınama olmaktan öteye geçemiyor. Ahlak, insanın kendisine ve başkalarına karşı olan ödevleriyle ilgili kuralların bütünüdür. İnsanların iç dünyası, bilinci duyuncu ile ilgilidir.
Reklam
İlkel insan ile çevresi arasındaki uyum, insan kendisinin yeterince güçlü olduğu kanısına vardığı zaman, insan tarafından bozulmuştur.
Çevreyi, yoksulluk koşulları içerisinde iyileştirmek olanaksızdır.
Çevre sorunları, başta kentin ve kentlinin sorunu olarak, belediyeleri doğrudan doğruya ilgilendirir.
Reklam
Gecekondu adını verdiğimiz yoksulluk yuvaları, beslenme yetersizliği, yetersiz sağlık, yetersiz temizlik ve kültür koşulları iş bulma zorlukları, gösteriş niteliği ağrı basan, az gelişmiş kapitalizme özgü tüketim hastalığı, çarpık ve sağlıksız kentleşme, bu ülkedeki çevre kirlenmesine bir yoksulluk kirlenmesi özeliği katmaktadır.
Kirletmeyi, yok etmeyi ekonomik bir gereklilik olarak kabul eden bir gelişme anlayışı, günümüzde kirletme ve yok etme hakkını kabul edip fiyatlandırarak pazar ilişkilerine eklemektir.
Azgelişmiş ülkelerde ise, toprak dağılımındaki dengesizlik, küçük üreticilerin sorunlarının giderilmemesi, teknolojik yetersizlik gibi elementler tarımsal üretimin artışını engellemektedir. Açlıkla karşı karşıya kalan ülkelerin sorunu yalnızca bilimsel ve teknolojik bir sorun değildir. Aynı zamanda ekonomik, siyasal, yönetsel ve toplumsal yapıların tarihsel gelişimine ve emperyalizmle girilen ilişkilere bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur.
Sayfa 143Kitabı okudu
1927 Stockholm Konferansında Hindistan başbakanı Indira Gandi tarafından söyle dile getirilmişti: "Yoksulluk ve karşılanmayan insan gereksinimleri, en önemli kirlenme biçimleri değil midir? Köylerimizde ve gecekondularımızda yaşayan kitlelere yaşamlarının kaynağında mikroplar içinde bulunurken havayı, denizleri ve akarsuları temiz tutuma zorunluluğunu nasıl anlatabiliriz? Çevreyi, yoksulluk koşuları içinde iyileştirmek olanaksızdır.
29 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.