Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aykut Çoban

Aykut ÇobanÇevre Politikası yazarı
Yazar
8.5/10
4 Kişi
18
Okunma
1
Beğeni
645
Görüntülenme

Aykut Çoban Sözleri ve Alıntıları

Aykut Çoban sözleri ve alıntılarını, Aykut Çoban kitap alıntılarını, Aykut Çoban en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Günümüzde, insanların insansal olmayan dünyaya müdahalesi aşırı ölçülerdedir.
Akkuyu'daki santral hakkında verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davada, mahkemenin talebine rağmen bakanlığın mahkemeye göndermeyerek gizli tuttuğu bir rapor, kuruluş çalışmaları süren santralin pek çok yaşamsal önemde eksikliğinin bulunduğunun altını çizmiştir.
Reklam
Kapitalist ekonomilerde yoksulluk ve ekolojik bozulma sorunları, kapitalist birikim rejiminin sonuçlarıdır. Bir başka deyişle, yapısal nitelikli bu sorunların yeşil ekonomi önlemleriyle giderilmesi olanaksız görülür. Benzer biçimde, gelişmiş ve azgelişmiş ülkeler arasındaki eşitsizlikler işbirliği mekanizmalarıyla giderilemez.
Kusurlu sorularla yola çıkıp, kusursuz çözümler üretmek olanaksızdır.
1927 Stockholm Konferansında Hindistan başbakanı Indira Gandi tarafından söyle dile getirilmişti: "Yoksulluk ve karşılanmayan insan gereksinimleri, en önemli kirlenme biçimleri değil midir? Köylerimizde ve gecekondularımızda yaşayan kitlelere yaşamlarının kaynağında mikroplar içinde bulunurken havayı, denizleri ve akarsuları temiz tutuma zorunluluğunu nasıl anlatabiliriz? Çevreyi, yoksulluk koşuları içinde iyileştirmek olanaksızdır.
Kirletmeyi, yok etmeyi ekonomik bir gereklilik olarak kabul eden bir gelişme anlayışı, günümüzde kirletme ve yok etme hakkını kabul edip fiyatlandırarak pazar ilişkilerine eklemektir.
Reklam
Kadın ve doğa üzerindeki tahakkümün nedeni, ataerkil yapıdır. Kadın sorununu çözmek gibi ekolojik bunalımı önlemenin de yolu, erkek egemen anlayış ve uygulamalarla kadın ve doğa üzerinde oluşturulan her türlü baskıya son vermekten geçer.
Günümüzün bunalımı geçici değildir. Bu bunalımın çözümü, en iyi biçimde, küresel bir bağlam içinde gerçekleştirilebilir.
Türkiye' de yaygın bir yetersiz beslenmeden söz edilebilir. Ancak bu yetersiz beslenme kaynak yetersizliğinden çok, beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan kültürel bir sorun olduğu kadar, bir bölüşüm sorunudur da.
Yoksulluk ve karşılanmayan insan gereksinimleri, en önemli kirlenme biçimleri değil midir?
Reklam
Geleceğe yönelmek yalnızca çevre sorunlarını gündeme almakla sınırlanamaz. Kalkınmayı da, yoksul ülkelerin varsıllaşma yolları olarak dar bir bakış açısından ele almak yanlıştır. Oysa çevre dediğimiz yer, hepimizin içinde yaşadığı yerdir, kalkınma da o yerde durumumuzu iyileştirmek için yaptığımız iştir.
İnsanın evrimine koşut olarak çevre- insan etkileşimi, insanın çevre konusunda güçsüzlüğünden, çevreyi denetlemeye, hatta çevre üzerinde egemen olmaya doğru yol almıştır.
Endüstriyel tüketim toplumu doğayı ve toplumu yıkıma sürüklüyor. Sade yediğimiz yiyecekler, içtiğimiz su, soluduğumuz hava değil toplumsal yaşamda kirleniyor, tahrip oluyor. Yoksulluk, eşitsizlikler ve ayrımcılık artıyor. Şiddet toplumun her alanında yaygınlaşıyor, kadınlar daha fazla eziliyor, dünyamız yeni bir savaş sarmalına sokuluyor. Yoksulların, çiftçilerin, kendine yeten toplulukları yok sayan küreselleşme politikaları tüm ülkelere dayatılıyor.
Sayfa 334Kitabı okudu
Yapay çevre, üretildiği zamanın toplumsal gereksinimlerine ve sosyoekonomik dizgiye göre biçimlenir. Sözgelimi, insan yerleşimlerinin parçası olan anıtlar, gecekondular, köy evleri, yollardan her biri yapay çevrenin öğeleridir.
Önleyici politikaların özünü, çevreye henüz zarar verilmeden, iş işten geçmeden, gelecekteki olası gelişmeler hesaba katılarak, doğal ve insan elinden çıkmış çevrenin ve canlı yaşamının zarar görmesini önlemek oluşturur.
29 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.