Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Baronne Durand de Fontmagne

Baronne Durand de FontmagneKırım Harbi Sonrasında İstanbul yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
6
Okunma
0
Beğeni
724
Görüntülenme

Hakkında

Melforts of Drummond adlı geniş bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Baronne Durand de Fontmagne, Kırım Harbi'nin sonuna doğru İstanbul’a atanan Fransız Büyükelçi Thouvenel'in kuzenidir. Fontmagne da bu vesileyle İstanbul’a gelmiş, burada bulunduğu süre boyunca günlük tutmuştu. Dul kaldıktan sonra 1877'de kendini beste, opera, piyano parçaları ve ezgilere adadı.
Unvan:
Yazar
Ölüm:
1907

Okurlar

6 okur okudu.
7 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Politikanın ne yükseği, nede alçağı dürüst insanlara göre değil. ... Politika daima aldatan bir metresten farksız.”
Sayfa 216 - Tercüman
“Türk askeri savaşırken, silahının ucunda cenneti gördüğü için cesurdur.”
Sayfa 64 - Tercüman
Reklam
Bir Doğu atasözü şöyle diyor: "Oturmak yatmaktan evlâdır, ölüm ise yatmaktan yeğdir".
İstanbulun Asya tarafındaki birçok köye daha çok balıkçılar yerleşmiş, Boğaz'da sık sık balık avlanan hoş görünüş­lü yerlere rastlıyoruz. Bunlar, tepesinde gelenleri göz­leyen balıkçının sığındığı küçük bir kulübe bulunan çok büyük birer merdiveni andırıyor. Bu civarda en çok kılıçbalığıyla uskumru tutuluyor. Balıkların pul­ları güneş altında sedef gibi parlıyor. Balık öylesine bol ki. penceremden bakarken, bir balıkçının tek başına kı­sa bir zamanda koskoca bir sepeti doldurduğunu gözleriimle gördüm. Bu bolluk en çok sonbaharda balıklar Karadeniz'in soğuğundan kaçıp Ege'ye doğru akarken, bir de ilkbaharda geri dönerlerken oluyor. Boğaz'da çoğu zaman gemilerin peşinden giden ve suyun üzerin­ de zıplayan yunus balıklan da görülüyor.
Türkiye'de bekârlık iyi gözle görülmüyor. Evlenmek­te geç kalan erkek çevresinde pek tutulmuyor. Hatta bekâr adamın bazı semtlerde oturmasına da müsaade edilmiyormuş.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
267 syf.
·
Puan vermedi
Kitap isim olarak her ne kadar okuyucuya sona eren bir savaşın ardından İstanbul’da cereyan eden durumu konu alıyor gibi görünse de, Sultan Abdülmecit zamanında Fransız sefaretine misafirliğe gelen birinin yaşadıkları ve tanık olduklarını anlatması nedeniyle daha çok hatırat özelliği taşıyor. Yazar çoğunlukla objektif davranmış, bu özelliği gerçekten güzel bir durum. Hatırat okumayı ve o devirde İstanbul yaşamını merak edenler için okunabilesi bir kitap.
Kırım Harbi Sonrasında İstanbul
Kırım Harbi Sonrasında İstanbulBaronne Durand de Fontmagne · Tercüman Yayınları · 19778 okunma
318 syf.
·
Puan vermedi
Başlıkta “Kırım Savaşı Sonrasında” ifadesinin olması gereksiz bence, çünkü savaşın etkileri verilmemiş. Ancak 19.yüzyılın ortalarındaki İstanbul hakkında değerli bilgiler var. İlgililerine öneririm.
Kırım Harbi Sonrasında İstanbul
Kırım Harbi Sonrasında İstanbulBaronne Durand de Fontmagne · İstiklal Yayınevi · 20078 okunma