Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Beril Dedeoğlu

Uluslararası Güvenlik ve Strateji yazarı
Yazar
8.7/10
6 Kişi
29
Okunma
6
Beğeni
999
Görüntülenme

Beril Dedeoğlu Sözleri ve Alıntıları

Beril Dedeoğlu sözleri ve alıntılarını, Beril Dedeoğlu kitap alıntılarını, Beril Dedeoğlu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Güçlü bir savunması ve güçlü bir ekonomisi olan devletlerin, diplomatik ve siyasal başarılarının daha yüksek olduğu aşikardır.
Ortaçağda, vebalı cesetlerinin mancınıklarla kalelerin içine atılması ise belki de ilk biyolojik silah kullanımı olarak tarihe geçmiştir.
Reklam
Uluslararası sistemin tümünü bir kısmını ya da bazı dengelerini değiştirmek isteyenler aslında söz konusu gidişten yarar sağlayamayanlar ya da zara görenlerdir. Bu durumda güvenliklerinin özünü dengeleri değiştirmek oluşturmaktadır. Örneğin kapitalizmin yaygınlaşması ile giderek fakirleşen ve istikrarsızlaşan toplumların radikal eğilimleri benimsenmiş rejimleri savunmaları gibi. Öte yandan var olan sistemden son derece büyük yararlar sağladıkları için herhangi yeni bir değerler sistemi adına yapılacak değişiklik taleplerini geri çevirenler de aynı sistemde yer almaktadırlar. Bunların güvenlik adına oluşturdukları ilkeler diğerleri ile uyuşma içinde de değildir. O zaman mücadele kaçınılmaz olmaktadır.
Kadeş
Güvenlik kaygısının ilk formel biçimine Hitit, Asur ve Mısır uygarlıkları örnek gösterilebilir. M.Ö. 16. yy da Hititler hem Asurları hem de Mısırlıları tehlike olarak görmüşlerdir. Suriye’deki küçük krallıklarla saldırmazlık anlaşması yapan Hititler, giderek güçlenen Mısır’a karşı kendisiyle ittifak kurmaları için onları zorlamıştır. Fakat egemenliklerinin ihlal edildiğini düşünen krallıklar, anlaşmaları feshederek Mısır’la işbirliğine gitmişlerdir. Ardından Mısır ve Hitit arasında Kadeş Savaşı yaşanmıştır. Fakat Asurların bir tehdit olarak belirmesi, bu süreci barışa çevirmiş ve Kadeş Anlaşması imzalanmıştır. Anlaşma temelde dostluk, saldırmazlık ve iyi komşuluk esasları üzerine oluşturulmuştur.
Strateji
Kavramın kökeni, Eski Mısır ve Eski Yunan uygarlıklarındaki “strategos”a dayanır. Anlam olarak “en yüksek askeri ya da sivil yöneticiler” manasına gelir.
Hangi değerler sistemi ya da ideoloji adına yapıldığı ileri sürülürse sürülsün güvenlik ve savunma girişimlerinin tümü ekonomik ve siyasal amaçlara ulaşmadaki yöntemleri ifade eder. Dünya pastasından en büyük parçayı koparabilen, kendi toplum refahını yükseltmekte ve bunu başardığı için de meşruiyetini güçlendirmektedir.
Reklam
13. yüzyıl düşünürlerinden Akinolu Thomas, iktidarların ortak iyilik ve ortak yarar için çalışması gerektiğini, şiddetin ancak toplumsal yarar için meşru olduğunu savunmuştur. Akinolu Thomas, günümüz BM yasalarına yakın bir yaklaşımdan bahsetmiştir.
M.Ö. 4. ve 5. Yüzyıllarda Hint imparatoru Chandragupta’ya danışmanı Kautilya, bazı öğütler vermiştir. Buna göre devletin bekası için imparatorun rasyonel olması, gücünü ve zenginliğini artırmak için ne gerekiyorsa yapması gerekmektedir. Etik ve inanç sistemleri iç siyasette önemli iken, dış politikada bunların hiçbir önemi yoktur.
Geri13
40 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.