Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bernard Williams

Bernard WilliamsAhlak yazarı
Yazar
9.3/10
3 Kişi
13
Okunma
5
Beğeni
1.586
Görüntülenme

Bernard Williams Sözleri ve Alıntıları

Bernard Williams sözleri ve alıntılarını, Bernard Williams kitap alıntılarını, Bernard Williams en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sonuç olarak faydacılığa inanmamak daha iyidir.
Sayfa 113Kitabı okudu
Göreceliğin merkezi kafa karışıklığı, toplumların farklılaşan tutum ve değerlere sahip olmalarından bir toplumun bir diğerine tutumunu belirleyecek göreli-olmayan a priori bir ilke çıkarıvermeye çalışmasıdır; bu, imkânsızdır.
Reklam
... ahlak felsefesi alanındaki büyük kitapların sayısı kelimenin sözel anlamında anlaşılmak üzere bir elin parmaklarıyla sayılabilir.
... zira belli bir ölçüde ahlaki homojenlik olmaksızın bir toplumdan söz edilemez.
Buna göre art alanda hiçbir ahlaki anlaşmanın olmadığı yerde rasyonel tartışma da olamaz.
Faydaci emelleri sağlayacak bir dünya, genel bir ahlak öğretisi olarak faydacılığa inancın belki küçük ve etkisiz bir eksantriklik olmanın dışında tamamen namevcut olduğu bir dünya olacaktır.
Reklam
Sözgelimi yeme içme meselelerindeki salt beğeni veya tercih ifadelerinden farklı olarak ahlaki yargıların ayırt edici işaretlerinden biri, bir insanın ahlaki görüşlerinde Yanlış içinde olması fikrini ciddiye almamızdır; aslına bakılırsa, ahlaki bir görüş kavramının bizzat kendisi, salt beğeni veya tercihten ziyade inanç yönüne meylettiği için, burada bir ayrımı işaretler.
Metafizik ahlak teorileri;
Belki de şu söylenebilir ki, aşkın bir boyuta sahip olan ahlaklar, içerikleri itibarıyla, böyle bir boyutu olmayan ahlaklara göre daha büyük bir mantıksal özgürlüğe sahiptir: Sundukları aşkıncı resim, insanların genel durumundan ve rolünden söz etmekte, fakat bunu, sırf seküler bir çerçevede sunulduklarında tamamen karanlıkta kalacak tutumları ahlaki bir anlayış olarak kısmen anlaşılır kılan terimlerle yapmaktadır.
.., hiçbir ahlaki anlaşmanın olmadığı yerde hiçbir rasyonel tartışma da olamaz.
... insanın doğasına dair mülahazalardan biricik bir ahlaka ve biricik bir ahlaki ideale doğrudan bir yol yoktur.
Reklam
Sartre'ın hayatta edilgen rolü benimseme düşüncesi üzerine;
Sartre’ın görüşü, empirik bir temelden aşırı ölçüde uzak olan kendi özgürlük nosyonuyla bağlantılıdır, ki bu nosyon, Sartre’ın düşüncesindeki belli bir muğlaklığı, yani bir yanda insanın hiçbir özünün olmadığı fikri ile diğer yanda insanın bir özünün olduğu ve bunun da özgürlük olduğu fikri arasındaki belli muğlaklığı açıklamaya da yardımcı olabilir.
"Bana göre" yoktur.
İyilik için kafamıza göre kriterler icat etme özgürlüğümüz yoktur.
Ülkeden ülkeye değişen ahlak kurallarına uymak hakkında;
Fakat uyum sağlamaya dönük bu tepkilerin biricik doğru [correct] tepkiler olduğu, diyelim ki gayriinsani bulunan ve böyle hissedilen pratiklerle karşılaşıldığında onları kabul etmek için a priori bir talep olduğu konusunda israr etmek, özel bir ahlaki görüş, hem de gerek psikolojik gerek ahlaki açıdan makul olmayan bir görüş olacaktır.
Eğer biri insanların gerçekten neye benzediğini görmek istiyorsanız onları bir cankurtaran sandalında üç hafta mahsur kaldıktan sonra görün derse, bunun niçin insanların fiziksel durumu açısından olmaktan çok onların motivasyonları açısından daha iyi bir maksim olduğu açık değildir.
Kant'çı ahlak anlayışı;
... kişinin kendi çıkarlarına göre eylemesi, doğrudan, ahlakla hiçbir alakası olmayan, hatta ona yabancı olan bir motiv türüyle eylemesi demektir. Muhtemelen ahlaki eylemi maksimize etmemiz icap ettiği için, bundan en yüksek düzeyde kendini-inkâr çıkacakmış gibi görünür, hatta böyle bir kendini-inkâr ahlak kavramının bizzat kendisinden çıkıyormuş gibi görünür.
40 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.