Bülent Akgezer

Bülent AkgezerDionysos yazarı
Yazar
8.2/10
5 Kişi
30
Okunma
3
Beğeni
1.173
Görüntülenme

Hakkında

1970 yılında Öğrenciyken adayla tanışan Bülent Akgezer Bozcaada'ya olan sevgisi ile adaya yerleşir ve adanın tarihini ,bağlarını,mekanlarını plajlarını,şarabını tantarak turizme katkıda bulunmuştur.Okuyucuya hem tarihi hem Bozcaada'nın gizemini hissettiren kitaplar yazmaya devam etmektedir.
Unvan:
Yazar

Okurlar

3 okur beğendi.
30 okur okudu.
1 okur okuyor.
20 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Kültürün yakıcı güneşine karşı gölgesine sığınılacak tek karanlık Dionysos idi." Dionysos doğaya gem vurmayı amaçlayan akla hücum ediyor, aklın baskısından kurtulup bedenlerin özgürlüğünden dem vuruyordu. Aklı esir alıp bedenleri özgürleştiriyordu ve işe kadınlardan başlıyordu."
Friedrich Nietzsche de, Dionysos tanrının coşkusuyla harekete geçen alayların görüngüsünü şöyle betimliyor: "Ya kadim insanların ve halkların ilahilerde sözünü ettikleri uyuşturucu içkinin etkisiyle, ya da tüm doğaya zevkle nüfuz eden ilkbaharın muazzam yakınlaşması sayesinde uyanır Dionysosçu heyecanlar; bu heyecanların artışıyla, öznel olan
Reklam
Bu son sahne bize, Mitras’ın aslında Medusa’nın kafasını kestiğini göstermektedir. Anlaşılıyor ki Tauktroni’de gördüğümüz Mitras ile Perseus aynı kişiliktir. Son kanıt, kahramanlarımızın doğum şeklidir. Mitras karanlık, kapalı bir mağarada doğar. Perseus da yeraltında bir odada doğar.
Sayfa 109 - Yitik Ülke YayınlarıKitabı okudu
Dionysos tiyatronun koruyucusu tanrısıdır. Bu yüzden de Anadolu'da birçok antik tiyatronun hemen yakınlarında bir Dionysos tapınağı veya Dionysos tapım yeri bulunmaktadır. Yakınlarında Dionysos tapınağı bulunan Anadolu Antik tiyatrolarına örnek olarak Muğla-Marmaris yolunda bulunan Gökova koyundaki küçük bir adada bulunan Kedrai Antik Tiyatrosu, Köyceğiz Dalyan Köyü sınırları içindeki Kaunos Antik Tiyatrosu, Bafa Gölü kıyısındaki Latmos/Heraklia Antik Tiyatrosu, Söke ilçesinin batı yakasındaki Priene Antik Tiyatrosu, Bergama Kenti'nin yakınlarındaki Pergamon Antik Tiyatrosu gösterilebilir.
Sayfa 104Kitabı okudu
Yani Mitras’ın yanında görülen figürlerden boğa, Boğa Burcu’nu, akrep, Akrep Burcu’nu, köpek Canis Minor’u, yılan Hydra’yı, Kuzgun Corvus’u, aslan, Aslan Burcu’nu ve kap Crater’i yani Kova Burcu’nu temsil etmekteydi. Ayrıca boğanın kuyruğunun ucunda başak da Başak takımyıldızında bulunan Spika olmalıydı.
Sayfa 99 - Yitik Ülke YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
237 syf.
6/10 puan verdi
Tuhaf bir tanrıdır Dionysos. Bir ölümlüden doğmuştur. Tanrılar panteonuna geç katılmıştır. Diğer tanrılar gibi ambrosia yemez, nektar içmez, hatta onlarla beraber Olympos’ta oturmaz bile. Bereket ve bolluğun, asmanın, üzümün, şarabın, coşkunun, esrimeyle kendinden geçmenin, taşkın hareketlerin, gizemin, sahne sanatları ve tiyatronun, eğlencenin hatta en ilkel erotizmin, dehşet dolu vahşi kurban eylemlerinin hâkim olduğu ayinlerin tanrısıdır. Bu yüzü ile doğanın ve insanların arasında görünmeyi yeğler. Sıradan halk yığınları tarafından peşinden en çok gidilendir. Belki en sevilen değildir, ama intikamcı kişiliğine karşın en az korkulandır. Hâkim sınıfların endişe kaynağı, alt sınıfların yaşamın sıkıntılarını hafifletme nedenidir. Halk yığınlarının en fazla bağlandığıdır. Bu görünümüyle tam bir devrimcidir. “Bir evin olsun, bir karın bir de öküzün, Karını parayla satın al ki Gereğinde yürüsün öküzün arkasından...” diye kadının sosyal ortamdaki yeri hakkında uyaran nasihatçilere karşın kadınlara özgür bireyler olduklarını hatırlatmış, onları düzenden koparıp doğanın kucağına atmıştır. Gerçekten de tuhaf bir Tanrı değil mi Dionysos? Sizler de Yunan mitolojisi seviyor ve Dionysos hakkında güçlü bir kaynak okumak isterseniz, bu kitaba kitaplığınızda yer vermelisiniz.
Dionysos
DionysosBülent Akgezer · Yitik Ülke Yayınları · 201818 okunma
245 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İnsan bilmek ister. Dünyayı,kendini, geleceği,her şeyi. Yaklaşık 5 milyon yıl önceleri,kuzenlerinin aksine ayakta durmaya ve iki ayakla yürümeye karar veren uzak atalarımız Homo Sapiens'e doğru evrilirken, gelişen ve büyüyen beyinleriyle düşünme yeteneklerini de geliştirdiler. Beyin kıvrımlarında dolaşan sorularının cevaplarını ararken, başlarının üstünde dolaşan parlak ışıkları fark etmekte gecikmediler. Sorularının cevapları bu parlayan nesnelerde olabilir miydi Baka baka, düşüne düşüne bu cisimlerin belirli bir düzen içinde değistiklerini anladılar. Düşünen insanlar bu değişikliklerin bir nedeni ve hikayeleri olması gerektiğini düşündüler,sonra da bunları birbirlerine anlatmaya başladılar ve anlatılar günümüze kadar ulaştı. (Arka Kapak Tanıtım Yazısı) Astroloji nedir astrolojinin mitolojik boyutları nedir astroloji ne işimize yarar yada bize ne fayda sağlar Burçlarımızın astrolojiyle ilgisi nedir yada varmıdır gibi sorularınız varsa sizde zaman zaman hayatınızdaki olayları astrolojiyle bağdaştırıyorsanız o zaman bu kitap tam size göre Zaman yetersizliğinden bir kısmını okuduğum bu kitap hele birde bu konulara ilgim olunca beni dahada cezbetti. Kaynak olarak bu kitaptan faydalanabileceği mi düşünüyorum bu tarz konulara ilgisi olanlara kesinlikle tavsiye ederim Kitaplarla ve sevgiyle kalın
Astrolojinin Mitolojisi
Astrolojinin MitolojisiBülent Akgezer · Yitik Ülke Yayınları · 20236 okunma
Resim