Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bülent Özçelik

Bülent ÖzçelikYürü Bir Gerçeğe yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
480
Görüntülenme

Bülent Özçelik Gönderileri

Bülent Özçelik kitaplarını, Bülent Özçelik sözleri ve alıntılarını, Bülent Özçelik yazarlarını, Bülent Özçelik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Krizlerin ortak yanı, en derinden yıktıkları şeyin aslında onları öngörme becerimiz olduğunu anlamaktaki yetersizliğimizdir.
Sayfa 120Kitabı okudu
Bireyi özgürleştirmeyen “bireysel özgürlük” iddiası, toplumsalın olduğu kadar toplumun ve onun varlık nedeni olan hakikatin de aşınmasıdır.
Sayfa 119Kitabı okudu
Reklam
Popülizm yandaşları için popülizm, aklın yerine, halkın hislerini, korkularını ve isteklerini bilfiği iddia edilen Tanrısal lidere inancı koydu… Dahası hakikat fikri, gözleme, akılcı muhakemeye ve doğrulamaya dayalı bir olgu olarak değil de, ideolojik, sık sık da içgüdüsel bir inanç meselesi olarak yeniden formüle edildi.
Sayfa 111Kitabı okudu
Post-politika
Siyasetin insan sorunlarıyla ve siyasal gelecek projeleriyle ilişkilerinin kesilmesi yeni çağın ruhudur.
Sayfa 109Kitabı okudu
Bknz. Yankı Odaları
Volkmer’e göre internet ortamında yalıtık olmayan ama birbirinden farklılaşmış iç içe mikro kamusal alanlar mevcuttur. Bu mikro düzeydeki alanlarda görüş açısından kutuplaşmış farklı kesimler mesaj iletimi gerçekleştirebilmektedir.
İnsanın kendisi hakkında tuttuğu notlar kendilik etiğine hizmet eder. Dataizm ise her tür self-tracking’den ahlak ve hakikati boşaltır ve onu sadece bir kendini kontrol tekniğine dönüştürür.
Reklam
SOKRATES: Mahkemelerde ya da diğer toplantılarda retorik, doğru ve yanlışı gösterirken hangi inancı kullanıyor? Bilgi olmadan inanmayı mı? GORGİAS: İnanmayı getireni kullanıyor Soktates. SOKRATES: Buna göre retorik doğru ve yanlışı ayıran değil, sadece inandıran bir inanç sağlıyor. GORGİAS: Evet. SOKRATES: Yani hatip mahkemelerde ya da diğer toplantılarda doğru ve yanlışı öğretmiyor, sadece onları inandırıyor. Zaten büyük bir kalabalığı kısa bir süre içinde bilgilendiremezdi.
Her türlü iktidarın vazgeçilmez ön koşulları arasında yer alan hakikat değil, kanıdır.
Foucault her rejimin ihtiyaç duyduğu ve kurduğu “hakikat”in esasında gerçek hakikati bulmamızı engellediğini ileri sürer. Hakikat, iktidar aygıtlarının çalışması için devreye sokulan bir aygıttır. Foucault iktidar süreçlerini anlamaya çalışırken, bu mekanizmaların kendi iktidarlarını kurmak için giriştikleri çabayı ele alır. İktidar kurmanın, egemenliği sağlamanın yolu, kurulan hakikate toplumun inandırılmasıdır.
Fuko
Hakikat bu dünyaya ait olan bir şeydir: Hakikat çok sayıda zorlama sayesinde ortaya çıkar. Ve düzenli iktidar etkileri yaratır. Her toplumun kendi hakikat rejimi, kendi gelen hakikat siyaseti vardır: Yani her toplumun doğru kabul ettiği ve doğru olarak işlerliğe soktuğu söylem türleri; doğru sözceleri yanlış sözcelerden ayırt etmeye yarayan mekanizmalar ve merciler ile doğru ve yanlışın teyit edilme yolları, hakikatin edinilmesinde tercih edilen teknikler ile prosedürler; doğru kabul edilenleri söylemekle yükümlü olanların statüsü.
Reklam
Şimdi herkes, her partikül kendi doğrusunu ve kendi gerçeğini yaratmak ve onunla yaşamak iddiası içinde.