Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Carl Benjamin Boyer

Carl Benjamin BoyerMatematiğin Tarihi yazarı
Yazar
10.0/10
3 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
1.429
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Matematikçi
Doğum:
Hellertown, Pensilvanya, ABD, 3 Kasım 1906
Ölüm:
New York, ABD, 26 Nisan 1976

Okurlar

2 okur okudu.
4 okur okuyor.
23 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Archytas
Çocuk eğitiminde müziğin edebiyattan daha büyük bir ağırlığı olması gerektiğine inandığından, bu konuyla kendinden öncekilerden çok daha fazla ilgilenmiştir.
Sayı gizemciliği Pisagorcularla başlamış değildir. Örneğin yedi sayısı, büyük olasılıkla haftanın yedi gününe ad olan gökyüzündeki yedi yıldıza bağlanarak özel bir yere konulmakta ve saygı gösterilmesi istenmektedir. Tek sayıların erkek, çift sayıların dişi özellikler taşıdığını ileri sürenler bir tek Pisagorcular değildir. Neredeyse Shakespeare döneminde bile "tek sayılarda ilahi bir yan" olduğu iddia edilmiştir. Birçok eski kültür, numerolojinin bir takım özelliklerini benimsemiştir; ancak Pisagorcular sayılara hayranlığı iyice abartıp numerolojiyi bir ibadete dönüştürmüş, felsefelerinin temeline oturtarak bir yaşam biçimi haline getirmişlerdir. Onlara göre bir sayısı tüm diğer sayıları doğuran üreteçti ve akıl ile sağduyuyu temsil ediyordu. İki sayısı ilk çift ve dişi sayı olduğundan düşünce ve inancı ifade ediyordu. Üç sayısı, ilk gerçek eril sayıydı ve hem birlik ve bütünlük, hem de çok yönlülük içeren, denge ve uyumu temsil eden bir sayıydı. Dört, yerine göre ceza, ya da ödül anlamına gelen adaletin sayısıydı ve bir aritmetikte kare almayı gösterirdi. Beş, ilk eril sayı ile ilk dişi sayının birleşiminden oluştuğu için evliliğin ifadesiydi. Altı, yaradılışı temsil ediyordu. Elbette her sayının kendine özgü ve tuhaf öznitelikleri vardl. En kutsal sayı, evreni temsil eden on sayısıydı (tetractys: on noktadan oluşan Pisagor üçgeni) ve mümkün olan bütün geometrik boyutları içerdiği kabul edilirdi.
Reklam
İngilizce on bir ve on iki kelimeleri kökeninde "bir fazla" ve "iki fazla" anlamını taşımaktadır.
Yunanlılar diğer kültürlerin bilgi birikimlerini yadsımak gibi bir anlayışa sahip değildiler. Aksi halde oldukça kısa bir sürede atalarından çok daha ileri gitmeleri mümkün olmazdı. Her neyse, ellerini neye sürdülerse o konuda hızlı bir gelişme sağladılar.
Antik Yunan'da "sayı" kelimesi doğal sayılar -pozitif tam sayılar- anlamına gelir.
İleri Matematik
Eğitim Kitapları: ● 📕 Temel Matematik Analiz, Süleyman Öğrekçi, Nobel Akademik Yayıncılık ●
Herkes İçin Oyun Teorisi
Herkes İçin Oyun Teorisi
● 📕 Diferensiyel Geometriye Giriş, Andrew Pressley, çev. Ahmet Küçük - Yusuf Kaya - Adnan Melekoğlu, Dora Yayıncılık ● 📕 Topoloji, Zafer Ercan, ODTÜ Yayıncılık Ek Okuma: ● 📕 İleri Analiz, Ahmet Tekcan, Dora Yayınları ●
Oyun Teorisi ve Ortaklaşa Rekabet
Oyun Teorisi ve Ortaklaşa Rekabet
Öklid'in Penceresi
Öklid'in Penceresi
:

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok