Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Carol Tavris

Carol TavrisHatalar Psikolojisi yazarı
Yazar
8.2/10
12 Kişi
47
Okunma
1
Beğeni
974
Görüntülenme

Carol Tavris Gönderileri

Carol Tavris kitaplarını, Carol Tavris sözleri ve alıntılarını, Carol Tavris yazarlarını, Carol Tavris yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kendimize yönelik gerçek şefkat ve merhamet bir süreçtir, bir gecede olmaz. Verdiğimiz zararı ya da yaptığımız hatayı unutmak anlamına gelmez, “Ah, her neyse, esasında iyi, nazik bir insanım, o yüzden kendime yumuşak davranıp olanları arkamda bırakacağım.” türünden bir şey değildir.
Yaptıklarını yalnızca kamuya haklı göstermeye çalışan bir başkan, davranışlarını değiştirmesi için ikna edilebilir. Yaptıkların, gerçeği kendisinin bildiğine inanarak haklı gösteren bir başkanın ise hatalarını düzeltmesine imkân yoktur.
Reklam
480 syf.
10/10 puan verdi
Keyifli okumalar
Carol Tavris
Carol Tavris
Yazar size, geçmişten günümüze kadar uzanan "Anlar"dan örnekler veriyor. Yazar size, sizin kendinize söylemekten korktuğunuz, kaçtığınız gerçekleri size hatırlatıyor ve en güzel tarafı siz bunu okumak zorunda hissediyorsunuz. Okurken aslında biraz kendinizi dinliyorsunuz. Kitapta, insanın kendini kandırmasını, kendine söylediği yalanlara nasıl inandığını çok ustaca bir dil kullanarak, sert şekilde suratınızda hissetmenizi sağlıyor. Sadece kitabın %60-70'lik dilimini tamamladığınızda tekrara düştüğünüzü ve tarihten örnekler okumaya başladığınızı hissetmeniz olağan. Biraz daha kısa tutulabilirdi.
Hatalar Psikolojisi
Hatalar PsikolojisiElliot Aronson · Sola Unitas · 201743 okunma
"şüphe, adaletin düşmanı değildir; asıl düşman aşırı özgüvendir."
Elliot şöyle bir öngörüde bulunmuştu: İn­sanlar bir 'şeyi' elde etmek için ne kadar büyük acıya, üzüntüye ve utanca katlanmışlarsa, o şey kendilerine o kadar mutluluk verir -ve kolayca elde ettikleri bir şeyin aynı mutluluğu sağlaması söz konusu değildir. Davranış­ çılar açısından bu akıl almaz bir öngörüydü. İnsanlar acı çekmelerine neden olan bir şeyden ne diye hoşlansındı? Ama Elliot açısından cevap basitti: Kendi kendini haklı çıkarmak için...
Sayfa 43 - Sola yayınları
Kendi kendini haklı çıkarmanın bedelleri ve yararları vardır. Bu illede -doğası gereği- kötü bir şey değildir. Kendi kendimizi haklı çıkarmayacak olsak, mahcubi­ yetin vereceği n1üthiş acıları daha uzun süre çekerdik Tutmadığımız yollar nedeniyle duyduğumuz pişmanlık yüzünden ya da tuttuğumuz yolda ne denli kötü seyret­ tiğiıniz için kendimize işkence etmeye devam ederdik Heınen hemen her davranışımızın ardından ıstırap çe­kerdik: Acaba doğrusunu yaptık mı, doğru kişiyle evlen­ dik mi, doğru evi satın aldık mı, en iyi arabayı seçtik mi, doğru mesleği mi yapıyoruz? Ancak düşüncesizce kendi kendisini haldı çıkarmak, tıpkı bataklık kumu gibi bizi daha beter felaketiere sürükleyebilir. Kendi hatalarımızı düzeltmek bir yana, onları görme yeteneğimizi bile orta­ dan kaldırır. İhtiyaç duyduğumuz meseleleri açık seçik değerlendirmek için, gereken bilgileri edinmemizi engel­ teyerek gerçekliği çarpıtır.
Sayfa 24 - Sola yayınları
Reklam
Hilekarlar, Ahmaklar, Alçaklar ve ikiyüzlüler: Bu insanlar kendilerine nasıl tahammül ediyor?
Sola yayınları
Dün bilinçdışı bir şekilde hatalıyken, bugün bilinçli bir şekilde hatalı olmam için bir neden göremiyorum.
Sola yayınları
"Hepimiz doğru olmadığını bildiğimiz şeylere inanabi­ liriz ve sonunda hatalı olduğumuz kanıdandığı zaman, işi yüzsüzlüğe vurup gerçekleri çarpıtarak haklı olduğu­ muzu kanıdamaya çalışırız. Entelektüel olarak bu süreci sonsuza kadar sürdürmek mümkündür: Bunu yalnızca hatalı bir inancın er veya geç katı gerçeklerle çarpışması engelleyebilir ki bu da genellikle bir savaş alanında ger­ çekleşir."
Sola yayınları
"Hikayelerle zenginleştirilmiş... Yanlış bir şey yaptığımız ve bunu kabullenmek istemediğimiz zamanlarda başvur­ duğumuz kaçamak taktiklere dair, eğlenceli, aydınlarıcı ve anlatılanlarda kendinizi bulduğunuzda, utandırıcı!" - WallStreetjournal
Reklam
480 syf.
10/10 puan verdi
Mükemmel bir kitap.. Bu kitabı okumadan önce bazı ikiyüzlülüklerin nedenlerini yarım yamalak olsa bile anlamıştım. Ama bu kitap bilgilerimi bilimsel bir çerçeveye oturtmama vesile oldu. Bilişsel Uyumsuzluk (Cognitive Dissonance) terimi ile insanların hatalarını ve bu hatalara sıkı sıkıya sarılma nedenlerini çok güzel açıklamıştır. "Ben ona bunu yaptım çünki o bunu şu ve şu nedenden dolayı haketmişti" gibisinden önyargıların gerçek nedeni Bilişsel Uyumsuzluk ile açıklanabilir. Zira herkes kendisinin aklı başında bir insan olduğunu düşünür. Dolayısıyla da verdiği kararların sorgulanması insanları çileden çıkarır. Mesela, eğer ki ben bir ürünü fazlasıyla pahalı bir fiyata almışsam, bu kararımı haklı çıkaracak nedenler bulmaya çalışırım. "Ne yani, aptalmıyım ki şu ürüne şu kadar çok para vereyim ? Çok para verdim çünki şu ürünün şu şu özellikleri vardır ve ayrıca da pahal bir marka. Öyle herkesin benzerini çok daha ucuza işlettiği bir başka markanın ürünü de değil. Basbayağı pahalı bir şey ve fiyatını hak ediyor". Bu kitap bana insanlar olarak ne kadar hatalı ve önyargılı davrandığımızı, davranacağımızı ve de davranabileceğimizi göstermiş oldu. Ve de kendi hatalı kararlarımıza ne türden kılıflar uydurarak kendimizi haklı çıkarabileceğimizi öğrenmiş oldum. Keşke daha öncesinden okumuş olsaydım dediğim cinsten bir kitap deneyimi. Kendisini yargılayacak cesarete sahip olan herkesin bu kitabı okumasını tavsiye ederim..
Hatalar Psikolojisi
Hatalar PsikolojisiElliot Aronson · Sola Unitas · 201743 okunma
320 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.