Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Celal Tuna

Celal TunaMağaradan Kente yazarı
Yazar
7.0/10
2 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
314
Görüntülenme

Celal Tuna Gönderileri

Celal Tuna kitaplarını, Celal Tuna sözleri ve alıntılarını, Celal Tuna yazarlarını, Celal Tuna yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çatalhöyük'e yakın olan volkanik Hasan Dağı, büyük olasılıkla o çağda aktifti; görünümüyle ve sağladığı obsidiyenle Çatalhöyük'ün yaşamında önemli bir yere sahipti.
Troya'nın düşmesinin gerçek nedeni
"Tahta at" öyküsüyle alındığı anlatılan Troya aslında bir zelzele ile son bulmuştur ... VI. Troya bir depremle yok oldu. On senelik bir kuşatma sonucunda bile ele geçirilemeyen kenti, Akalar ancak depremle tahrip olduktan sonra yoksul ve tecrübesiz halk tabakasını eline geçirip emellerine ulaşmışlardır. Başarılarını yeri sarsan tanrı Poseidon'a borçlu olduklarını iyi bilen Akalar, bu bü­yük yardıma şükran borcu olarak, tanrı Poseidon'a ahşap bir at heykeli sunmuşlar, ozanın hayal gücü bu olaydan "tahta at" hikayesini yaratmıştır.
Sayfa 117Kitabı okudu
Reklam
Kuruluşundan itibaren her şeyi ile destanlaşan Troya'nın kuruluş efsanesi şöyledir: Dedesinin kurup adını vermiş olduğu Dardanos kentinin kralı Tros hükümdarlığı sırasın­da bir yarışa girer ve birinci gelir. Ona, birçok hediye ile birlikte bir inek armağan edilir. Biliciler, "Ey Kral Tros bu ineğe dikkat et, onun arkasından git, onun durduğu yerde bir şehir kur. Bu şehir senin adını taşısın dünya durdukça anılacak ve büyük üne kavuşacaktır" derler. Kral Tros da bu öğüde uyarak ineğin durduğu Hisarlık Tepesi'nde bir şehir kurulmasını emreder.
Sayfa 105Kitabı okudu
Çatalhöyük, kadınların baskın olduğu bir toplum yapısına sahipti. Tarımın hızla gelişmesi, verimlilik, bere­ket, doğurganlık konularında inançları güçlendirmiş ve böylece 'Ana Tanrıça Kültü' doğmuştur. En önemli tanrı, genç bir kadın, doğum yapan bir anne ve yaşlı bir kadın olmak üzere üç ayrı aşamada betimlenen bir tanrıçadır. Tanrıçanın kutsal hayvanı leopardır.
Ortak tapınakları hiç olmamıştır. Çatalhöyük, tapınakların insanlar tarafından özgürce kullanıldığı belki de son büyük yerleşimdir.
Binlerce yıl öncesine ait ilk beyin ameliyatı ve ilk otopsi, burada, bir kadına başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Birey bir süre yaşamıştır. Bu, tıp tarihi açısından son derece önemlidir. Genellikle delilik, cinnet, kötü ruhlardan koruma, baş ağrısı, baş dönmesi, çıldırma ve sara hastalığı gibi durumlarda has­taya "trepanasyon" uygulanır. Bu ilginç cerrahi müdahale, ilk kez, Aşıklı'da ve bilinçli olarak yapılmıştır
Sayfa 46 - Aşıklı Höyük/ NevşehirKitabı okudu
Reklam
183 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
Yüz binlerce yıl Anadolu’nun mağaralarında barınan atalarımız, bundan 10 bin yıl önce kurmaya başladıkları ilk köy, kasaba, kentlerle ve her biri diğerinden farklı yerleşimlerle kendilerinden sonra kurulanları etkilemişler, “yerleşik kültür”ün ilk taşıyıcısı olmuşlardır. Mağaradan Kente, en eski zamanlardan başlayarak Tunç Çağları’nın bitimine kadar olan dönemde Anadolu uygarlıklarına damgasını vuran yerleşim yerlerini, bunlar arasından geniş kapsamlı arkeolojik araştırma ve incelemeye konu olanları ele alıyor. Üzerinde yaşadığımız toprakların eşsiz tarihine ve arkeolojik zenginliklerine ilgi duyanların beğenisine hitap eden bu kitap, Yarımburgaz Mağarası’ndan Çatalhüyük’e, Karain Mağarası’ndan Alacahöyük’e kadar bugüne dek günışığına çıkarılmış yerleşimleri, kazılar sonucu ortaya çıkarılan kalıntıların renkli çizimleri yardımıyla, akıcı ve keyifli bir dille anlatıyor
Mağaradan Kente
Mağaradan KenteCelal Tuna · İletişim Yayınları · 20006 okunma