Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Celâlettin Devvanî

Celâlettin DevvanîAhlâk-ı Celâlî yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
8
Okunma
1
Beğeni
226
Görüntülenme

Hakkında

Önde gelen bir filozof, ilahiyatçı, hukukçu ve şairdi. 15. yüzyılda İran'da yaşamıştır. Hayatının çoğunu Dawan'da geçirdi ve yerel Kara Koyunlu , Akkoyunlu , Timurlu ve Osmanlı yöneticileriyle güçlü bağları vardı ve onlardan bir dizi önemli hükümet mevkisini kabul etti. Teoloji , felsefe üzerine bir dizi eser yazdı ve hukuk. Safevi hanedanının kurulmasından kısa bir süre sonra öldü.
Tam adı:
Celaluddin Muhammed bin As'ad dawani, Celaluddin Dawani, Celal Al-Din Muhammed ibn Asad Al-Dawani, Allamah Mohaghegh
Unvan:
Filozof
Doğum:
İran, 1426
Ölüm:
İran, 12 Ekim 1502

Okurlar

1 okur beğendi.
8 okur okudu.
1 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hikmetin alt türleri arasında bilinmesiyle öne çıkanlar yedidir: · zekâ · çabuk anlama · zihin arılığı · öğrenme kolaylığı · iyi akletme · ezberleme · hatırlama
3. Lem'a: Dört Erdem Cinsinden Her Birinin Altında Bulunan TürlerKitabı okudu
İnsanların çoğu, hak görünümlü sûrete ve hakikati olmayan zahire yönelerek yoldan çıkmıştır. Yâkût râ mukâbil-i her-mohre mî nehend Seng-i siyeh ve nerh-i zer-i sorh mî herend «Koyarlar yakutu katır boncuğunun karşısına Satarlar kara taşı kırmızı altın fiyatına.»
Reklam
cesaretin alt türleri
· yüksek ruhluluk · yiğitlik · yüksek ideal · sebat · hilm·sükûnet · korkusuzluk · tahammül · tevâzu · hamiyet · rikkat yani incelik
3. Lem'a: Dört Erdem Cinsinden Her Birinin Altında Bulunan TürlerKitabı okudu
hakikat odur ki, bir mâna, °unsurî ve elementsel karışım parçalarında ortaya çıkarsa, mizacın denge ve itidali olur. °nimetlerde ortaya çıkarsa, leziz güzel boyutlar olur. °hareketlerde ortaya çıkarsa, güzellik, naz ve sevinç olur. °kelamda vaki olursa, fesahat ve belağat olur. °organlarda olursa, iyilik ve güzellik olur. °nefsânî ve ruhanî melekelerde olursa adalet olur. • Nefis ve ruh ise, her vatanda, her ülkede, her ne sûretle ortaya çıkar ve her ne elbise giyinirse, o mânaya âşık ve tâlip olur.
Dihkân-ı sâl-horde çé hoş goft bâ-péser K'ey nur-i çeşm-i men be-cuz sz kişte nedrevi *İhtiyar köylü oğluna ne güzel demiş Göz nurum ne eker isen onu biçersin.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok