Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Cengiz Çakaloğlu

Cengiz ÇakaloğluMihrali Bey yazarı
Yazar
8.0/10
2 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
982
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Türk Yazar

Okurlar

3 okur okudu.
10 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Anlatıya dayalı çalışmalarda, bu savaş sırasında(Ardahan Savaşı) Mihrali'nin atının göğsünden bir kurşun alıp yere kapaklandığı, Mihrali'nin üç dört metre ileriye düşerken parende atıp iki ayağı üzerine kalktığı, aynı anda tüfeğini ateşleyerek atını vuran askeri alnından vurduğu, yaklaşan bir Rus askerini kılıcıyla bertaraf ettikten sonra, onun atına atlayıp düşman saflarına daldığı ifade edilmektedir.
Sayfa 34 - KitabeviKitabı okudu
93 Harbi'nde Sivas
Erzurum'dan sonra aile ve yakınlarından meydana gelen Mihrali Bey kafilesi, Anadolu içlerinde ilerlemeye devam ederek Sivas vilayetinin merkez nahiyelerinden biri olan Kangal'a ulaştı. Bölgeye daha önce yerleşen çok sayıda muhacir vardı. Savaşın tesiriyle ortaya çıkan muhacir grupları da öncekilerin yolunu izlemekteydi. İngiltere'nin Sivas konsolosuna ait 18 Şubat 1880 tarihli bir tahrirata göre savaş dolayısıyla Sivas'a gelen muhacirlerin toplamı 13.472 olup bunun en büyük kısmını, 8.515 nüfusla Kars Müslümanları oluşturmaktaydı.
Sayfa 43 - KitabeviKitabı okudu
Reklam
93 Harbi'nin Acı Yüzü'nden...
Kafilede Mihrali Bey'in kundaktaki oğlu Rüştü de vardır. Riskli bir yolculuktur. Çünkü her an Ruslara yakalanabilirler, bir ihbar olabilir. Bunun için kafile çok hızlı olmak zorundadır. Bunu bilen Mihrali Bey kundaktaki oğlu Rüştü'nün ses çıkarmasını düşünerek ve yürüyüşü zorlaştırdığını görerek, eşi Bahar'dan onu bir çalının altına bırakmasını ister. Bahar önce hayır der fakat diğerlerinin de ısrarı sonucu kafileyi tehlikeye atmamak için oğlunu ağlayarak bir çalının dibine bırakır.
Sayfa 37 - KitabeviKitabı okudu
Nisan ayının sonlarında başlayıp Ardahan'ın düşmesinden sonra daha da şiddetlenen Rus kuşatması sırasında, Kars'ta bulunan askerler ve halk çok büyük sıkıntılarla karşılaştı. Kuşatma altındaki Kars ahalisi, Kırım Savaşında (1853-1856) olduğu gibi kadınıyla, erkeğiyle, genciyle ihtiyarıyla, gücü nispetinde askerlerle beraber savaşmaktaydı. Kuşatma altındaki asker ve halkın moralinin yüksek ve canlı tutulması için birtakım olağanüstü kahramanlıklara, savaş hilelerine, yüzleri güldürecek, ümitleri yenileyecek olaylara ihtiyaç vardı. İşte, Binbaşı Mihrali Bey Kars'ta bu görevi yerine getirmiştir.
Sayfa 27 - KitabeviKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok