Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Christopher Clark

8.8/10
5 Kişi
13
Okunma
1
Beğeni
748
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar
Doğum:
14 Mart 1960

Okurlar

1 okur beğendi.
13 okur okudu.
3 okur okuyor.
32 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnisiyatif kimde?
Şanşölye Bülow (1909) : Geçen on yıllar içerisinde dünyanın tanık olduğu savaşların nedeni hükümdarların ihtirası ya da bakanların tezgahları değil, halkın kışkırtması ve, basın ve meclisin inisiyatifi yöneticinin elinden almasıdır.
Trajedi
1914'te çıkan savaş, faili bir cesedin başında elinde dumanı tüten bir tabancayla bulacağımız bir Agatha Christie draması değildir. Bu hikaye her önemli karakterinin elinde silah olan bir trajedidir.
Reklam
Pay Kapma Yarışı
(1.Balkan savaşında) Osmanlı ordusu çok dağınık bir şekilde geri çekildi. Bulgarları İstanbul'a 30 km kala ancak topçu ateşi durdurabildi. Sırp topçusu ise Makedonya'daki Osmanlı ordusunu imha etti ve Karadağ'ın desteğiyle İşkodra'yı kuşattı. Selanik için ise Yunan ve Bulgar orduları yarıştılar ama Makedon mevzilerini diğerlerine bırakan Yunan Teselya ordusu, Bulgarlardan evvel şehre vardı, Bulgarlar Selanik'e erken varabilmek için Manastır'ı Sırplara bırakmıştı...
3.Balkan Savaşı
1.Dünya Savaşı, 1.Dünya Savaşı olmadan önce (1. ve 2. Balkan Savaşlarının akabinde gelişen) 3.Balkan Savaşı'ydı aslında.
Almanların Kabahati
Bir görüşe göre Almanlar savaşa çekilmiş ya da savaşmak zorunda kalmış değillerdi. Savaşı onlar seçmişler, Avrupa'daki yalnızlıklarını sona erdirip büyük bir devlet olmanın yolunu açmak için bunu önceden planlamışlardı. Bu görüş Versay Ant.'daki kabahat meselesinde olduğu gibi suçlama oyununun çarpıcı bir örneğiydi.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
704 syf.
7/10 puan verdi
·
50 günde okudu
Derslerde “1. Dünya Savaşı, bir Sırplı’nın Avusturya Veliahdını öldürmesiyle başladı” cümlesinin arkasındaki tarihi akışı/olayları; 100 yıl sonradan bakıldığında “bu kadar çok insanın ölümüne yol açan bir savaşa nasıl girer bütün bu ülkeler” diye merak ediyorsanız, bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Bir yanda Osmanlı’nın çıkması ile milliyetçiliğin beşiği haline gelen Balkanlardan en çok toprak kapma peşinde olan Sırbistan, yeni yükselen bir güç olarak Rusya, hala zengin bir devlet olmakla birlikte tahtı İngiltere’ye kaptırmış Fransa, “güneş batmayan imparatorluğunu koruma peşindeki” İngiltere; diğer yanda daha yeni ulusal bir devlet haline gelip, sömürgecilikten pay alma peşinde Almanya ve dağılmakta olan güçlü eski imparatorluk Avusturya-Macaristan... Kitap daha kısa olabilirmiş..bazı yerlerde anlatılanlar kendini tekrar ediyor ve okurken sıkılıyorsunuz ama genel olarak dili akıcı, konusu ilgi çekici bir kitap. Tarihe ilgi duyanlara tavsiye ederim.
Uyurgezerler-Avrupa 1914'te Savaşa Nasıl Girdi?
Uyurgezerler-Avrupa 1914'te Savaşa Nasıl Girdi?Christopher Clark · Pegasus Yayınevi · 201713 okunma