Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cihat Aydoğmuşoğlu

Cihat AydoğmuşoğluSafevi Devleti Tarihi yazarı
Yazar
7.0/10
6 Kişi
30
Okunma
4
Beğeni
1.430
Görüntülenme

Hakkında

Cihat Aydoğmuşoğlu, 26.06.1983 tarihinde Isparta ilinin Uluborlu ilçesinde doğdu. İlkokulu burada bitiren Cihat Aydoğmuşoğlu, orta ve lise tahsilini Isparta’da tamamlayarak 2000 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih bölümünde lisans eğitimine başladı. Bir yıl İngilizce hazırlıkla beraber 2005 yılında lisans eğitimini bitiren Cihat Aydoğmuşoğlu, aynı yıl Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih (Genel Türk Tarihi) Anabilim Dalında Yüksek Lisansa başladı. 2007 yılında Prof. Dr. Eşref Buharalı danışmanlığında hazırladığı “Tarihte Tebriz” adlı çalışmasıyla Yüksek Lisans eğitimini tamamlayan Cihat Aydoğmuşoğlu, aynı yıl aynı Anabilim Dalında doktora eğitimine başlamıştır. Haziran 2009’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı’na Araştırma Görevlisi olarak atanan Cihat Aydoğmuşoğlu, 2011 yılında Prof. Dr. Eşref Buharalı danışmanlığında yürüttüğü “Şah Abbas ve Zamanı” adlı çalışmasını tamamlayarak “Tarih Doktoru” pâyesini almıştır. Daha sonra askerlik hizmetini yerine getiren Dr. Cihat Aydoğmuşoğlu, 2012 yılında aynı anabilim dalına Yrd. Doç. Dr. olarak atanmıştır. Yrd. Doç. Dr. Cihat Aydoğmuşoğlu’nun uzmanlık alanı, bilhassa Safevi Devleti olmak üzere İran coğrafyasında kurulan Türk devletlerinin siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik tarihleridir.
Unvan:
Akademisyen-Yazar
Doğum:
Isparta

Okurlar

4 okur beğendi.
30 okur okudu.
2 okur okuyor.
17 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kızılbaşların tarihi
''Sultan Haydar on iki çizgili(Hz. Muhammed'i, Ehlibeyti ve 12 imamları temsilen) sultan tacını hanedanın resmi giysisi olarak kabul ettikten sonra hanedanın tüm mensupları, o kıymetli şapkayı başlarına takarak diğer insanlardan ayrılıyordu, Bu yüzden onlar Kızılbaşlar olarak anıldılar.''
" Şeyh Safiyüddin, Emir Çoban'a "Her gün 1001 defa Elhamdü­lillah [ Allah'a hamdolsun, Allah'a şükür] de ki bu seni her vakit iyi ve hoş tutar." demişti. "
Sayfa 55 - Tün Kitap, 1. Basım - Temmuz 2018Kitabı okudu
Reklam
II Şah İsmail
"Önce rakiplerini birer birer aradan götürdü, ardından Haydar Mirza taraftarlarını saraydan ve başkentten uzaklaştırdı, kızılbaşları iktidardan uzaklaştırdı ve yerlerine Sünni bürokrat ve alimleri getirdi."
aslında bende kitabın azerbaycancası vardı ama onu bulamadımKitabı okudu
II Şah İsmail
"Şah II İsmayılın ilk işi bəzi qızılbaş başçılarını və şahzadələrin çoxunu aradan götürmək oldu. O, bununla da kifayətlənməyib sədaqətinə şübhə elədiyi bir sıra qızılbaş əmirlərini tutduqları vəzifələrdən azad elədi, bu əmirlərin yerinə hədsiz dərəcədə güvəndiyi, adamları gətirdi. Həmçinin şafiiliyə meyilli olduğu üçün şiə məzhəbli üləmaları saraydan uzaqlaşdıraraq sünni alimləri ətrafına yığmağa başladı."
II Şah İsmail
"Şah II İsmayılın ən cəsarətli addımı Səfəvi torpaqlarını təhdid altında saxlayan sünni məzhəbli osmanlıları və özbəkləri sakitləşdirmək məqsədi ilə dini yönümlü qərarlarıdır. Belə ki, o, indiki İranda sünniliklə şiəliyi ortaq məxrəcə gətirmək üçün səylə çalışmışdır."
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
115 syf.
·
Puan vermedi
·
18 saatte okudu
Yazar akademik bir üslûp ile Safeviye tarikatının devlet haline gittiği süreci anlatıyor. Şâh İsmail'e kadar tarikatın şeyhlerini kronolojik sıra ile veren yazar, dönem tarihçilerinin eserlerinden sıklıkla yararlanmış. Geniş bir kaynakçaya rağmen kitapta derin ayrıntılara girilmiyor. İlk okuyan olduğum için inceleme yazmak istedim. Safeviye tarikatının ilk şeyhleri Sünni, sağlam akaide sahip şeyhler iken zamanla şiileşme ile itikatları sapıyor ve iktidar mücadelelerine girişiyorlar.
Safeviye Tarikatı
Safeviye TarikatıCihat Aydoğmuşoğlu · Tün Kitap · 20181 okunma