Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

David Priestland

David PriestlandKızıl Bayrak yazarı
Yazar
9.0/10
1 Kişi
8
Okunma
1
Beğeni
596
Görüntülenme

Hakkında

Oxford Üniversitesi’nde modern tarih dersleri veren profesör Priestland, uzun yıllardır özellikle Rusya, komünizm ve neoliberalizm üzerine çalışmaktadır. Birçok kitapta çeşitli makaleleri de bulunan yazarın diğer kitapları şunlardır: Stalinism and the Politics of Mobilization (2007); Merchant, Soldier, Sage: A New History of Power (2012).
Unvan:
Tarih Profesörü, Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
8 okur okudu.
37 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Daha da önemlisi, milyonlarca asker Batı'yı görmüştü ve resmi propagandayı sorgulayabilecek konumdaydı. Tarafsız İsveç'ten sığın­ma talep eden Sovyet yurttaşlarını geri göndermekle görevli bir siyasi komi­ser şunları rapor etmişti: "(İsveç'teki) sorunsuz yaşamı gördükten sonra, ia­de edilen bazı yurttaşlarımız İsveç'in zengin bir ülke olduğu ve orada halkın iyi yaşadığı gibi yanlış bir sonuç çıkarıyorlar." Hatta Almanlara esir düşenlerden, esarette Kızıl Ordu'dakinden daha iyi beslendiklerini ve iyi muamele gördüklerini iddia edenler bile vardı. Stalin, doğal olarak tüm eski savaş esir­lerinin Sovyet karşıtı düşünceye sahip olduklarından kuşkulanmış ve vatana geri döndüklerinde birçoğu Gulag'a gönderilmişti.
Sayfa 303Kitabı okudu
Orwell geldi aklıma
Magnito­gorsk Komvuzu'na yazılan Scott, öğrencilerin okuma-yazmada epey zorlan­dıklarını ve Marksizm-Leninizmin özellikle dogmatik bir versiyonunu öğ­rendiklerini görmüştü: "Kapitalist ülkelerdeki emekçilerin yoksullaştığını öne süren Marxçı yasay­la ilgili bir tanışmayı hatırlıyorum. Magnitogorsk Komvuz öğrencilerine yo­rumlandığı şekliyle, bu yasaya göre 18. yüzyılda Sanayi Devrimi'nin başlan­gıcından beri Almanya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin işçi sınıf­ları ... hiç durmadan ve acımasızca yoksullaşıyordu. Dersten sonra öğretme­nin yanına gidip, örnek olsun diye, İngiltere'ye gittiğimi ve işçilerin koşulla­rının bana Charles Dickens zamanındakinden tartışmasız daha iyi göründü­ğünü söyledim ... Öğretmen beni hiç umursamadı. "Kitaba bak, yoldaş. Kitap­ta böyle yazıyor" dedi ... Parti hiç hata yapmazdı."
Sayfa 194Kitabı okudu
Reklam
Sonuç felakete yol açan bir kıtlık oldu: Bazı tahmin­lere göre 1958 ile 1961 yılları arasında 20 ile 30 milyon arasında insan öldü. Bu, modern tarihin en yıkıcı kıtlığıydı.
Sayfa 381 - MaoKitabı okudu
"İlerici" Sovyet bilimi- Lisenko
Entelektüel yaşamın bazı alanlarını çoraklaştıran bu yeni kültürel yaban­cı düşmanlığı, en bilinen etkisini dile düşmüş sahte "biyolog" Trofim Lisenko'nun şahsında, genetik biliminde göstermişti. Köy kökenli Lisenko hiç­bir bilimsel eğitim almamıştı ama köylü olarak pratik bilgisinin resmi eği­timin eksikliğini fazlasıyla telafi
Sayfa 306Kitabı okudu
Stalin'in varsaydığı model çok daha militaristti ve tercih ettiği siyasal metaforlar askeri, dini ya da organikti. ... Sta­lin'in partisi bir tür savaşçı keşişler partisiydi. 1921'de partiyi, 1202'de Baltık Livonya Başpiskoposu'nun Slavların dinini değiştirmek için kurduğu haçlı tarikatı "Kılıç Kardeşler"le karşılaştırmıştı.
Sayfa 164Kitabı okudu
Sevgili dayıcığım
Ufuk Akkuş
Ufuk Akkuş
'un
Kızıl Bayrak
Kızıl Bayrak
kitabıyla ilgili eleştirel incelemesine siz değerli 1000K üyelerinin bir göz atmasını rica ederim. İleri haber için yaptığı bu güzel eleştiri sadece kitapla ilgili olmamakla birlikte beraberinde bir çok güzel eserlerden de bahsedilen titiz bir çalışmanın eseri. Kendisi nadiren inceleme yapıyor -bu sitede maalesef pek aktif değil- ancak kesinlikle okunmaya değer diye düşünüyorum. ilerihaber.org/icerik/bir-anti... Keyifli okumalar... Herkese iyi bayramlar dilerim :)

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok