Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

David Wootton

David WoottonBilimin İcadı yazarı
Yazar
6.5/10
7 Kişi
11
Okunma
1
Beğeni
548
Görüntülenme

David Wootton Gönderileri

David Wootton kitaplarını, David Wootton sözleri ve alıntılarını, David Wootton yazarlarını, David Wootton yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Modern Bilim dediğimiz şey hepitopu 300 yıl!
Modern bilim, Tycho Brahe'nin bir novayı (yeni yildız) gõrdüğū 1572 ile Newton' un beyaz ıșığın, gőkkușağındaki būtūn renklerin ışığından oluștuğunu ve bir prizmayla bileșen renklerine aynılabildiğini ve rengin nesnelere değil, ıșığa bağlı olduğunu gösteren Opticks kitabını yayımladığı 1704 arasında icat edildi.
İşte Geleceği görmek böyle birşey!
Yașadığımız çağ (bence) felsefenin coșkuyla kabarıșına sahne oluyor; Aristotelesçiler dalganın akıșını durdurmayı ya da (tpkı Kserkses gibi) okyanusa pranga vurmayı, böylece özgūr felsefenin tașmasına engel olmayı pekâlå umabilirler. Bana öyle geliyor ki, boylesine güçlü bir tufanla būtun eski zırvalar bir tarafa atılmalı ve çürümüş yapılar ykılıp sūruklenmeli. Daha muhteşem bir felsefe için asla yıkılmayacak yeni bir temelin atlmasının gerektiği günlerdeyiz. Bu felsefe doganın fenomenlerini ampirik ve makul yaklașımla inceleyerek, șeylerin sebeplerini doğadaki orijinal hallerden çıkaracak; nitekim bunların hunerle ve mekaniğin yanılmaz kanıtlamasıyla ortaya konulabildiğini gözlemlemekteyiz. Gerçek ve kalıcı bir felsefe kurmanın yegâne yolu kesinlikle budur... Henry Power, Experimental Philosophy (1664)
Reklam
Yenilenme
Yaşadığımız çağ (bence) felsefenin coşkuyla kabarışına sahne oluyor; Aristotelesçiler dalganın akışını durdurmayı ya da (tıpkı Kserkses gibi) okyanusa pranga vurmayı, böylece özgür felsefenin taşmasına engel olmayı pekala umabilirler. Bana öyle geliyor ki, böylesine güçlü bir tufanla bütün eski zırvalar bir tarafa atılmalı ve çürümüş yapılar yıkılıp sürüklenmeli. Daha muhteşem bir felsefe için asla yıkılmayacak yeni bir temelin atılmasının gerektiği günlerdeyiz. Bu felsefe doğanın fenomenlerini ampirik ve makul yaklaşımla inceleyerek, şeylerin sebeplerini doğadaki orijinal hallerden ortaya çıkaracak; nitekim bunların hünerle ve mekaniğin yanılmaz kanıtlamasıyla ortaya konulabildiğini gözlemlemekteyiz. Gerçek ve kalıcı bir felsefe kurmanın yegâne yolu kesinlikle budur... -Henry Power, Experimental Philosophy (1664)
Olgu
Tanıklıklar değer kaybına uğrarken, olgular uğramaz; ancak her ikisi de aynı duyumsal deneyime dayanır. Olgular yanlış hatırlayan, yanlış aktaran ve yanlış yorumlayan insanların suretinde değil, değişmez ama taşınabilir kitapların suretinde oluşturulur.
Sayfa 291 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Matbaa bir bilgi devrimini temsil eder ve sonucu, sağlam olgulardır.
Sayfa 272 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Antik Yunanlar ve Romalılar sarmısakla ovulan bir mıknatısın işlemez hale geldiğine inanırlardı.
Sayfa 258 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Yeni Bilim ve Edebiyat
Yeni bilim güvenilirlik iddiasını benimsetme yoluna henüz yeni girdiği için, bu iddiayı gerçekliğe başvurarak ileri sürmek şarttı. Hakem denetiminin olmadığı bir dünyada, dürüstlük, güvenilirlik ve doğruluk izlenimini vermek açısından, metinlerde edebi araçlar kullanmak kaçınılmazdı.
Sayfa 256 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Günümüzde herkesin doğum gününü bilmesi bu bilginin doğal ve hatta normal olmasından değil, böyle bilgilerin kurumsallaştığı bir dünyada yaşıyor olmamızdandır.
Sayfa 249 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
1700'e varıldığında, her eğitimli kişi, evrenin sonsuz olabileceği ve muhtemelen başka yaşanılır dünyaların bulunduğu fikrine aşinaydı.
Sayfa 225 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Latince'de "kar tanesi" anlamına gelen nix, Almanca'da hiçbir şey anlamına gelen kelimeyle neredeyse aynıdır. Birine kar tanesi verdiğinizde, kısa sürede eriyeceği için, hiçbir şey vermemiş olursunuz.
Sayfa 206 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bilim Devrimi öncelikle felsefecilerin otoritesine karşı matematikçilerin bir isyanıydı.
Sayfa 204 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Avrupa'nın sömürgecilikte kullandığı güç: Bilim
Harita, pusula, ters-çubuk ve peksimet özlerinde nötr araçlar olsalar bile, gemilerin okyanusları aşmalarını mümkün kılarak, Avrupalıların barut teknolojisiyle (ister yüzer kalelerden ateş açan toplarla ister tüfekli çıkarma birlikleriyle) benzer savunma araçlarından yoksun toplumlara çullanmalarını sağladı.
Sayfa 203 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Bilim Devrimi'nin dünyayı matematikle açıklamaya yönelmesi perspektifli resim, haritacılık ve balistik sayesinde oldu.
Sayfa 200 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Geometri, barutun icat edilmesinin bir sonucu olarak da yeni önem kazandı: Artık tahkimatların (fortifications) düz hatta uçan top güllelerine karşı koyacak şekilde inşa edilmesi şarttı. Fransızların trace italienne ve Amerika kolonicilerinin "yıldız kale" adını verdiği tabyalar, 15. yüzyıl sonlarından itibaren sadece Avrupa'da değil, Asya'da ve Yenidünya'da, kısacası topların kullanıldığı her yerde inşa edilmeye başlandı. Yeni tahkimat bilimi, aralarında Galileo'nun da bulunduğu matematikçiler tarafından öğretildi.
Sayfa 196 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
88 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.