Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Deniz Soysal

Deniz Soysalİdeler ve Tanrı yazarı
Yazar
Çevirmen
9.1/10
12 Kişi
40
Okunma
4
Beğeni
1.395
Görüntülenme

Deniz Soysal Sözleri ve Alıntıları

Deniz Soysal sözleri ve alıntılarını, Deniz Soysal kitap alıntılarını, Deniz Soysal en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Descartes
İnsan herhalde kendi bedeninden de kuşku duymaz diye belirttikten hemen sonra ilginç bir adım atar: İnsanın kendi bedeninden (bedenin gerçekliğinden, varlığından, gerçekten kendisine ait olup olmadığından) kuşku duyması hiç de zor değildir.
Sayfa 17 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Felsefenin en önemli dersi, Sokrates'ten beri, bilmediğin konuda konuşmama; daha doğrusu bir karara varmama, bir yargıda bulunmama, sessiz kalma öğüdüdür. Sokrates'ten binbeşyüz yıl sonra Descartes da benzer bir öğüdü yineliyor, farklı gerekçelerle ve farklı bir terminoloji ile olsa da. İstencini, özgür yargı yetini anlığının, yani yalnızca anladığın şeylerin sınırları içinde tut ki yanılmayasın. Açık ve seçik olarak bilmediğin konularda 'yargıda bulunmamaktan kaçın'.
Sayfa 70 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Reklam
.... onun [Tanrı'nın] hiçbir zaman beni aldatmasına olanak yoktur, çünkü her sahtecilik ve aldatmada öyle ya da böyle bir eksiklik, bir kusur bulunur, birini aldatabilmek bir zekâ inceliği veya güç belirtisi gibi görünebilse de, aldatmayı istemek ya zayıflık ya da kötücüllük göstergesidir, dolayısıyla da Tanrı'da bulunamaz.
Sayfa 62 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Filozoflar acaba bizim yaşamımıza ilişkin hakikatin hangi parçasını dile getirmişlerdir? Bu hakikatler anlaşılması güç bir kavramlar ağının arkasında gizli kalacaksa, asla açılmayacak, asla konuşulup tartışılmayacaksa hak ettikleri ilgiyi gördüklerini söyleyebilir miyiz?
Sayfa 9 - Belge YayınlarıKitabı okudu
'Ben yokum' dediğimde yok olduğunu düşünen ben var olmuş oluyorum.
Sayfa 27 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Spinoza
"Tanrıyı saltık olarak sonsuz bir varlık, her biri bengi ve sonsuz özü anlatan sonsuz yüklemlerden oluşan bir töz olarak anlıyorum."
Sayfa 104 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Yaşamımızı sürdürmek için varoluşumuzun kırılganlığıyla hesaplaşmamız gerekiyor, çünkü kırılganlığımızın ve sonluluğumuzun farkındayız. Felsefe de din de ölümle bir hesaplaşmadır.
Sayfa 156 - Belge YayınlarıKitabı okudu
"Beden doğası gereği her zaman bölünebilir, ruhsa hiçbir şekilde bölünemez."
Sayfa 89 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Âşık olan iki kişi birbirleri için “sınırsız aşkınlık” dırlar; yani, karşımda ben olmayan, benden bambaşka, ruhen ve bedenen ulaşmak, tanımak, yakınlaşmak istediğim, herhangi bir nedene dayanmaksızın karşı koyamadığım biçimde arzuladığım bir varlık vardır.
..bir son arar ama bulamayız, sürekli son düşüncesini değillemekteyizdir.
Sayfa 28 - SayKitabı okudu
Reklam
"Sadece doğru Tanrı'nın bilinmesine bağlıdır, öyle ki, onu tanımadan önce hiçbir şeyi tam olarak bilemezdim."
Sayfa 77 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Tanrı bana sınırsız bir istenç verdi diye onu yanlış bir şekilde kullanma hakkım var diyemem. Onu doğru bir şekilde kullanmayı öğrenir ve bunu ilke edinirsem kötülükten bütünüyle kaçmam olanaklı hale gelir. Yani Descartes'a göre günahlarımdan Tanrı değil ben sorumluyum, istencimi doğru ya da yanlış bir biçimde kullanmayı seçebileceğim için bu sorumluluğu yükleniyorum.
Sayfa 70 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Ya şu anda içinde olduğum dünya da bir rüyaysa?
Sayfa 19 - Belge YayınlarıKitabı okudu
Platon duyulur dünyada ne birliğin ne kalıcılığın bulunamayacağı kabul eder ama birliği ve kalıcılığın var olmadığını kabul etmez.
Sayfa 33 - SayKitabı okudu
Hiç kuşku yok ki bilgelik öğretilmez. En azından Sokrates'ten öğrendiğimiz ilk ders budur. Ancak şöyle bir şey olabilir: Descartes ya da Kierkegaard ya da Husserl, herhangi bir filozofun düşünceleri arasında gezinirken, yani onu anlamaya çalışırken, kendimizi bilmediğimiz her şeye karşı daha hazır ve daha duyarlı hissetmeye başlayabiliriz.
Sayfa 229 - Sonsöz / Belge YayınlarıKitabı okudu
43 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.