Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Disk

10.0/10
2 Kişi
3
Okunma
2
Beğeni
473
Görüntülenme

Hakkında

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 13 Şubat 1967 tarihinde Türk-İş'ten ayrılan Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş ve bağımsız Gıda-İş, Türk Maden-İş sendikaları ve onların genel başkanları olan Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Mehmet Alpdündar ve Kemal Nebioğlu tarafından kurulan işçi sendikaları
Tam adı:
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu
Unvan:
Sendika

Okurlar

2 okur beğendi.
3 okur okudu.
3 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
12 Eylül aradan geçen 40 yıla rağmen varlığını ve etkisini güçlü bir biçimde sürdürüyor. Darbe biçimsel olarak sona erse ve darbeden sonra çok sayıda seçim yapılsa da Türkiye 40 yıldır 12 Eylül darbesi ile inşa edilen baskıcı siyasal ve iktisadi rejimin içinde yaşamaya devam ediyor.
1978’de asgari ücretin 7,5 katı olan kıdem tazminatı tavanı, asgari ücret ile bağının koparılmasının ardından hızla düşmeye başladı. 2020 itibariyle kıdem tazminatı tavanı asgari ücretin 2,4 katına geriledi. AKP’nin iktidara geldiği 2003 yılında ise kıdem tazminatı asgari ücretin 4,4 katıydı. Böylece 12 Eylül darbesinin ardından kıdem tazminatında başlayan erime AKP döneminde hızlanmış oldu. Bu aynı zamanda ortalama ücret düzeyinin asgari ücrete yaklaşması anlamına da geliyor.
Reklam
24 Ocak ile başlayan ve 12 Eylül ile kökleşen iktisat politikalarının temel hedefi dışa açık/ihracata yönelik sanayileşme, küresel sermaye ile bütünleşme ve liberalleşme olarak tanımlanabilir.
12 Eylül askeri darbesi açıkça sınıfsal tercihi sermayeden yana bir darbedir. Sınıf karakteri son derece net bir darbedir. Cumhuriyet tarihinin sosyal haklara en uzak dönemi 12 Eylül ile başladı.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok