Edibe Sözen

Edibe SözenSöylem yazarı
Yazar
8.5/10
2 Kişi
24
Okunma
1
Beğeni
1.234
Görüntülenme

Hakkında

1982 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu.1984 yılında, Sosyal Yapı ve Sosyal Değişme bölümünde yüksek lisansını tamamladı. 1989 yılında yine aynı bölümde &toplumsal yapı, değişme ve toplumsal kimlik& başlıklı teziyle, doktor unvanını aldı. 1991-1993 arasında Wisconsin Üniversitesi Communications Arts (İletişim Sanatları) bölümünde &honorary fellow& statüsüyle &sosyal temsiller teorisi& ve &insan iletişimi& konularında çalıştı. 1994 da uygulamalı sosyoloji doçenti oldu. 1985-2007 arası İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Özellikle insan hakları ve sivil toplum kavramları ile bu kavramların iletişimle ilişkisi alanlarında çalışmalar yürüttü. Kültürlerarası iletişim, uluslararası iletişim ve kimliklerin inşası alanında çalışmaktadır. Bir dönem Zaman Gazetesi 'nde köşe yazarlığı da yaptı. 2006 sonunda medya ve tanıtımdan sorumlu AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevine atandı. 2007 genel seçimlerinde AK Parti'den XXIII. Dönem İstanbul milletvekili seçildi ancak 2011 genel seçimlerinde listede yer almamıştır. Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde Misafir Öğretim üyesi olarak Yeni Medya-Sosyoloji dersi vermektedir. 2014 Türkiye yerel seçimleri Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Maltepe Belediye Başkan adayı olmuştur ancak 10 puana yakın bir farkla CHP adayı Ali Kılıç 'a kaybetmiştir.
Unvan:
Türk Sosyolog, İletişim Bilimci, Politikacı
Doğum:
Sivas, 1 Ocak 1961

Okurlar

1 okur beğendi.
24 okur okudu.
17 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Yazılabilir metin, hiç bitmeyen bir şimdiki zamandır.
Sözlü ve yazılı bir metni yorumlamak, metnin çoğulluk de­ğerini verebilmektir. Zira, metin çoğuldur. Bir metnin söylemi, konuşan-işiten, yazan-okuyan arasında gerçekleşen bir dina­mik süreç, bir metinlerarasılıktır.
Reklam
Şimdinin sorunu çözülmedikçe, gelecek de yoktur. Bugün en büyük sorunumuz daha özgür bir dünya değil, daha güvenilir bir dünyadır.
Sayfa 195Kitabı okudu
Söylemler, hiçbir zaman ve hiçbir yerde tarafsız değildir; onlar subjektivitenin birer ürünüdür; saf söylem/ler yoktur. Söylemler, dilin objektif/nesnel durumlarını açıklamaz; onlar sosyal hayatın verileridir. Sosyal ilişkiler gibi söylemler de çok boyutlu ilişkiler halinde varolur. Subjektivite/öznellik, söylem­lerin öznelerarasılığına ve metinlerarasılığına vurgu yapar. Sü­regiden etkileşim sürecinde, hem konuşmalarda hem de yazılı metinlerde olduğu gibi, her bir özne veya her bir metin, diğer özne ya da diğer metinlerden etkilenir ya da onları etkiler.
Mesela, 19. yüzyıl orta-sınıf Victoryen kadınlı­ğının söylemi, ifadeler, metinler, konuşma eylemleri, el kol ha­reketleri, ılımlılık, sempati ve bencil olmama gibi benzer du­rumlarla yapılanır. Kadınlığı toptan silip atamazsınız. Ancak onun nasıl değiştiğini gösterebilirsiniz. Kadınlık öylesine katı bir yapılanmadır ki, kadınlık söylem haline geldiğinde en önemli özellik, fertler tarafından grup aktivesine odaklanarak biçim almasıdır
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
192 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Söylem nedir? Söylem analizi nedir? Bunlara örnekler isteyenler için tavsiye edebileceğim bir kitap. Söylem konusunda farklı görüş ve yaklaşımları ele alarak, bu konunda yapılan çalışmaları da örnek olarak veriyor. Mesela Edward Said'in Oryantalizm (Şarkiyatçılık) kitabı bir söylem analizidir. Kitaptan çıkardığım kısa bir özet: kitapokurum.blogspot.com/2018/07/edibe-s...
Söylem
SöylemEdibe Sözen · Profil Kitap · 201711 okunma