Edith Jacobson

Edith JacobsonKendilik ve Nesne Dünyası yazarı
Yazar
7.0/10
2 Kişi
14
Okunma
8
Beğeni
859
Görüntülenme

Hakkında

Edith Jacobson, Almanya'nın Haynau şehrinde doğdu. Babası doktor, annesi dillerle de yakından ilgilenen çok başarılı bir müzisyendi. Münih ve Heidelberg'de tıp öğrenimi gördü ve pediatri üzerine uzmanlaştı. Psikanalize ilgisi, çocuk cinselliğini gözlemleme olanağını bulduğu bu dönemde başladı. 1925'te öğrenci olarak Berlin Psikanaliz Enstitüsü'ne kabul edildi. Eğitim amaçlı analizini 1925-29 tarihleri arasında Otto Fenichel'le gerçekleştirdi. Berlin'de bir süre terapist olarak çalışan Jacobson, Nazilerin iktidara gelmesi üzerine Kopenhag'a taşındı; ama bir süre sonra, arkadaşlarının ikazlarına karşın, bir hastaya yardım etmek üzere Almanya'ya döndü. Bu sırada bir hastası hakkında Gestapo'ya bilgi vermeyi reddettiği için hapse mahkûm edildi. İki yıl hapishanede kaldıktan sonra ciddi bir hastalık geçirerek hastaneye kaldırıldı ve bu dönemde Almanya'dan kaçmayı başardı. Bir süre Prag'da kaldıktan sonra ABD'ye yerleşti. Üyesi olduğu New York Psikanaliz Derneği'nin 1954-56 yılları arasında başkanlığını da yaptı. Eğitimciliği ve süpervizörlüğünün yanı sıra klinik çalışmalardaki başarısıyla da tanındı. İlk dönem çalışmalarında Karl Abraham'ın nesne ilişkileri üzerine yazdıkları çok etkili oldu. Berlin'deki yıllarında çocuk analistleri Steffi ve Berta Bornstein'dan çok şey öğrendi. Daha sonraları Heinz Hartmann'ın ve Ernst Kris'le tartışmalarının çalışmaları üzerindeki etkisi büyüktür. Depresyonla yakından ilgilenmesinde babasının ciddi bir depresyon geçirmiş olmasının da önemli bir etkisi vardır. Hartmann'la birlikte kendilik temsillerini psikanaliz kuramına sokan iki kuramcıdan biridir. Başlıca kuramsal çalışması olan Kendilik ve Nesne Dünyası adlı yapıtta ele aldığı konularını incelemeyi Psychotic Conflict and Reality'de (1967) sürdürdü. Makaleleri Depression: Comparative Studies of Normal, Neurotic, and Psychotic Conditions (1971) adı altında bir araya getirildi.
Tam adı:
Edith Jacobssohn
Unvan:
Doktor, Psikanalizci
Doğum:
Haynau, Alman İmparatorluğu, 10 Eylül 1897
Ölüm:
Rochester, New York, Amerika Birleşik Devletleri, 8 Aralık 1978

Okurlar

8 okur beğendi.
14 okur okudu.
1 okur okuyor.
50 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
… çünkü dış dünyanın algılanması kendini algılamaktan daha kolaydır.
Bu nedenle, kaygı ile sonuçlanan psikofizyolojik denge rahatsızlıkları, çocuğun annesini başkalarından ayırabildiği dönemden önce sadece memeden değil, "annenin bütünü"nden ayrılmasından da kaynaklanabilir.
Reklam
Fakat, kimlik oluşumunun, tüm evrelerde, insanın karmaşık içgüdüsel gelişimini, beninin yavaş yavaş olgunlaşmasını, üstben oluşumunun düzensizliklerini ve kendi kişisel, kültürel, toplumsal yetişkin yaşamının üzerine kurulu olduğu, ailesi ve toplumsal ortamıyla kurduğu nesne ilişkilerinin ve özdeşleşmelerin karmaşık değişimlerini yansıtmak zorunda olduğu zaten ortadadır.
Helene Deutsch (1944), "çocuğun beni ne kadar zayıfsa, yetişkin dünyaya uyum sürecinde yetişkinlerle özdeşleşme kurmaya o kadar çok gerek duyar" (s. 7) der.
Sayfa 156Kitabı okudu
Freud (1932), Psikanaliz Üzerine Yeni Giriş Konferansları adlı kitabında, aşağılık duygularının erotik kökenlerine değinir. Ona göre bunlar, ebeveynin reddedişinden kaynaklanır ve her şeyden önemlisi, üstben ve ben arasındaki çatışmaları yansıtır.
Sayfa 133Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
192 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Ötekini Dinlemek dizisinin 18. kitabı olan bu çalışmanın yazarı, Edith Jacobson 1954'te aynı başlıklı makalesini 64'te bu kitapla genişleterek revize ediyor. Psikanalitik literatürün natüralist-teorik tarafında yer alan Jacobson, Freud'un birincil narsizm ve mazoşizm kavramlarını tartışarak, yaşamın başında ruhsal enerjinin libido ve saldırganlık
Kendilik ve Nesne Dünyası
Kendilik ve Nesne DünyasıEdith Jacobson · Metis Yayınları · 201514 okunma
192 syf.
8/10 puan verdi
·
42 günde okudu
Jacobson, genetik ve çevrenin birbirini karşılıklı olarak etkilediğini ve bunun gelişim boyunca süren bir etkileşim olduğunu öne sürüyor. Freud, Anna Freud, Hartmann, Spitz ve Mahler'in katkılarından yararlanarak kendi fikirlerini açıklıyor. Jacobson Hartmann'ın görüşlerini destekleyerek içgüdüsel dürtülerin ''verili, belirli
Kendilik ve Nesne Dünyası
Kendilik ve Nesne DünyasıEdith Jacobson · Metis Yayınları · 201514 okunma