Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ege Cansen

Ege CansenVitaminli Ekonomiks yazarı
Yazar
8.9/10
17 Kişi
46
Okunma
4
Beğeni
1.088
Görüntülenme

Hakkında

1961’de ODTÜ İşletme Bölümü’nü bitirdi. Aynı yıl Arçelik’te işe başladı. Şirketin verdiği bursla gittiği Pennsylvania Üniversitesi Wharton Finans ve Ticaret Fakültesi’ni 1966’da MBA derecesiyle bitirdi. Arçelik’te Genel Müdür Yardımcılığı ve Koç Holding’de Sınai İşler Koordinatörlüğü yaptı. 1980’de Koç’tan ayrılarak “yönetici-danışman” olarak çalışmaya başladı. 1986-2017 arasında Anadolu Grubu’nun üst yönetiminde görev yaptı. 1987-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesi Göztepe’de İşletme Ekonomisi dersleri verdi. Kuruluş aşamasından beri hizmet ettiği Koç Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti’nde 2000-2017 üye olarak bulundu. 1983-2014 yılları arasında Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ocak 2014’ten bu yana Sözcü gazetesinde yazmaktadır. 1987’de TRT-2’de başladığı görsel ekonomi yorumculuğuna NTV’de CNBC-e’de ortak programlar yaparak devam etti. Halen Bloomberg HT’de izleyicileriyle buluşmaktadır. AYGAZ AŞ’nin bağımsız yönetim kurulu üyesidir.
Unvan:
Yazar, Ekonomist
Doğum:
Ankara, Türkiye, 1938

Okurlar

4 okur beğendi.
46 okur okudu.
4 okur okuyor.
33 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Bedava olan bir şey ziyan olur. Çünki insan para vermeden aldığı şeyin kıymetini bilmez. "
"Yatırım harcamaları içinde küçümsenmeyecek bölümü, Türkiye için takriben üçte biri, firmaların amortisman yatırımlarıdır. Dikkat ederseniz, yatırımın kaynağı da firmanın amortisman olarak ayırdığı fonlardır. Zaten özel kesim tasarrufunun büyük bölümü firma düzeyinde gerçekleşir. Dolayısıyla firmaların nakit akımları bozulup kârları azaldığında yatırımları ve dolayısıyla tasarrufları da tanım gereği geriler. Aynı anda talep düştüğü için zaten yatırım arzusu da gerilemiştir."
Sayfa 37
Reklam
"Bizim paramız kıymetlidir, namusumuzdur, değerli tutalım" falan böyle böbürlenmeler ekonomiye sökmez. Türk halkı da fevkalade milliyetçidir, vatanını çok sever, uğruna ölmeye hazırdır ama sürekli dolar alıyor. Vatandaşın, gerçek şahısların döviz mevduatındaki artış çok nettir. Nerede vatan millet sevgisi? Bu işler duygusallıkla yürümez. Asaf Savaş Akat
Sayfa 193Kitabı okudu
Türk halkı da fevkelade milliyetcidir. Vatanını çok sever. Uğruna ölmeye hazırdır ama sürekli dolar alıyor.
"Şu anda TL'nin değer kaybı ekonomiyi hırpalamaktan başka hiçbir işe yaramıyor. Normalde dövizin fiyatının yükselmesi ithalatı azaltır, ihracatı artırır, dolayısıyla dış açığımızı azaltır. Şu anda Türkiye ekonomisinin sorunu rekabetçi kurun olmaması değil. Kur zaten rekabetçi ama mal sattığımız ülkelerde talep yok. Kurun yükselmesi dış denge açısından Türkiye'ye olumlu katkı sunmuyor, sadece Türkiye'ye zarar veriyor. Moraller bozuluyor, firmaların bilançoları zarar görüyor. Dolar/TL'nin yükselişi sadece hasarı artırıcı bir etki yaratıyor. Öte yandan, önemli bir küresel döviz likiditesi sorunu olduğunu da kabul etmeliyiz."
Sayfa 31
ÖNCE İLAHİYAT SONRA DİYANET
Dünya üniversitelerine kıyasen Türk üniversitelerinde daha çok sayıda “İlahiyat” fakültesi var. İlahiyat, “İlahçılık” ya da “İlah İlmi” yani “Tanrıbilim” demektir. Teoloji de budur. Teo=Tanrı; Loji= Bilim. Eğer bu fakülteler gerçekten ilahiyat okutuyorsa, öğrencilere önce dinlerden bağımsız olarak Tanrı'yı anlatmalıdır. Bunun için de ilahiyat fakültelerinin birinci sınıfında sadece “Fizik-Kimya-Biyoloji” öğretilmelidir. Uçağın neden düştüğünü, virajı alamayan kamyonun niçin devrildiğini, depremde bazı binaların yıkılıp, bazılarının yıkılmadığını araştırırken, bu olayların içinde saklı “tanrının ayetini” bulup okuyamadan din anlaşılamaz. Din kelimesinin de (religion sözcüğünün de) kök anlamı “emirler-yasaklar” dır. Musa'ya vahyolan “Evamir-i Aşere” (on emir) dikkat edilirse on yasaktır. Din, şeriattır. Ama hükümlerin hikmetini anlamak için önce Tanrı'yı 360 derece görmek gerekir. Aksi takdirde alaylı veya mektepli, unvanlı ve unvansız diyanetçilerin gösterdikleri yol ve yordamla Müslümanlar felaha çıkamaz. Müslümanlar bu hocaları dinlemeye devam ederlerse, kendilerine “doğru yolu gösteren Tanrı” yerine, ibadet karşılığı günah affeden, canı kime isterse on torpil yapan bir ilaha tapınma ve bilime değil hurafeye inanma sapkınlığından kurtulamazlar. Son söz: Tanrı, taraf tutmaz.
Ege Cansen
Ege Cansen
"İnsan hiçbir zaman olayların tamamını göremez. Gördüğü iyi ihtimalle yarısıdır."
Ege Cansen
Ege Cansen
Reklam
"İnsan gördüğünün yarısına, duyduğunun da %10'una inanmalı."
Ege Cansen
Ege Cansen

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
288 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Belki dinlediğim ekonomi kitabı, bu kitabı dinlerken veya okurken ekonomi namına çok şey öğreneceksiniz. Tek kelime ile muhteşem bir eser. Bu iktidar veya ekonomiyi yönetenler bu insanları dinlememesi veya danışmaması çok büyük kayıp olduğunu düşünüyorum.
Vitaminli Ekonomiks
Vitaminli EkonomiksAsaf Savaş Akat · Remzi Kitabevi Yayınları · 202146 okunma
288 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Türkiye Ekonomisi
Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durumu, geçmişte yaşanan refahın nedenini, fasit daireden çıkışın yolu söyleşi olarak derlenmiş. Okunması ve anlaşılması kolay bir kitap Finansal okur yazarlık olmak için okunması gereken kitaplardan biri.
Uğur Maleri
Uğur Maleri
Vitaminli Ekonomiks
Vitaminli Ekonomiks
Barış Esen
Barış Esen
Vitaminli Ekonomiks
Vitaminli EkonomiksAsaf Savaş Akat · Remzi Kitabevi Yayınları · 202146 okunma
288 syf.
10/10 puan verdi
·
9 saatte okudu
Üç üstadın harika derlemeleri, türk ekonomisine güzel bir bakış açısı. bilgilendirici ve Ege hocanın espirili anlatımıyla güzel bir derleme olmuş. Son yılların Türk ekonomisi adına güzel bir kitap.
Vitaminli Ekonomiks
Vitaminli EkonomiksAsaf Savaş Akat · Remzi Kitabevi Yayınları · 202146 okunma