Emin Nihad

Emin NihadGece Hikayeleri yazarı
Yazar
6.9/10
32 Kişi
179
Okunma
4
Beğeni
2.518
Görüntülenme

Hakkında

Asıl adı Mehmet Emin olan yazar, 21 Aralık 1838 tarihinde İstanbul'un Üsküdar semtinde doğdu. On dört yaşında devlet hizmetine girmiş ve Sultan Abdülmecit zamanında başlayan görevleri Sultan Abdülaziz'le devam etmiştir. Burada kurenâlık ve mâbeyincilik hizmetlerinde bulunmuştur. Kalem memuru olarak çalıştığı dönemde kullandığı "Nihat" mahlasını kullanmıştır. Vefatından on altı yıl kadar önce tutulduğu öksürük hastalığından büyük ıstırap duyan yazar, eşi Hatice Nazire Hanım'ın yaptığı özel besinler ve doktorların tavsiyesiyle hazırlanan bitkisel ilaçlarla tedavi olmaya çalışmış, ancak bir süre sonra 1880 yılında Üsküdar'da vefat etmiştir. Hayatı hakkında bilgiler Selim İleri tarafından ortaya çıkmıştır. İleri, Hazinei Hâssa-i Emlâk-ı Humayûn Başmühendisi Arif Paşa'nın hatıratından yola çıkarak Arif Paşa'nın babası Emin Nihat Bey hakkında yazdığı bilgileri paylaşmıştır.
Tam adı:
Emin Nihad Bey, Mehmet Emin, Emin Nihat Bey, Emin Nihat
Unvan:
Türk Yazar
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 21 Aralık 1838
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 1880

Okurlar

4 okur beğendi.
179 okur okudu.
2 okur okuyor.
44 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bana ancak, ölüm yardım edebilir. Bari sen yetiş ey kutsal cellat.
Her ne kadar biraz daha merhamet ederek kalmasını istesem de, canım gibi çekilip gitti.
Sayfa 176 - parıltı yayınları
Reklam
"Artık sorma hüsrev, sorma! Şimdi ne yapacağız?.." "Ne demek? İşte ardı sıra gidiyoruz, yine göreceksiniz." "İyi ama yalnız böyle görmekle bitermi? Ben şu halimi nasıl anlatacağım?"
Sayfa 117 - parıltı yayınları
"Ah gerçek pervinim! Emr-i vefa da bana sebat gösterişine nasıl teşekkür edeyim. Yalnız mahcûb-i lütfün olduğumu söylerim."
Sayfa 27 - parıltı yayınları
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
480 syf.
7/10 puan verdi
·
20 günde okudu
Eski edebiyattan Modern Türk Edebiyatına geçiş metinleri arasında gösterilen Müsameretname 7 farklı hikayeden oluşuyor. Önsözde de değinildiği üzere Binbir Gece Masalları, Decameron gibi çerçeve hikaye tekniği uygulansa da, hikayelerin dışında kalan olaylar silikten öte hemen hemen hiç yok. Hikayelerin konuları ise birbirine oldukça benzer, bu açıdan hangi olay hangi hikayedeydi hatırlamak güç. Sadece misyonerlik üzerine olan ilk hikaye ve hikayeden ziyade bir roman gibi farklı farklı olayları işleyen son hikaye konu olarak ayrı tutulabilir. Kadın-erkek ilişkileri temelinde, dönemin yaşam tarzı, kölelik gibi konulara değiniliyor. Orijinal metin eski dile aşina olmayanları zorlayabilir, beni zorladı Edebiyat tarihimize detaylı bakış atmak isteyenlere önerilebilir.
Müsameretname
MüsameretnameEmin Nihad · Özgür Yayınları · 2010179 okunma
304 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Yazari cok bilinmeyen eserimizin icerigi özunde 7 farkli hikayeden olusmakta . bir grup gencin sirayla kendi hikayelerini anlattiklari gecelerden elde edilen genellikle aşk temali oykulerden olusmaktadir. Dili sade hikayeleri cok merak uyandirmasada keyifle ilerleyen. Ancak bastaki durağnlığaa ragmen sonlarina dogru sasirtan sonuclara cikan sıcak oykulerden olusmaktadir
Gece Hikayeleri
Gece HikayeleriEmin Nihad · Kent Yayıncılık · 2012179 okunma
197 syf.
6/10 puan verdi
·
34 saatte okudu
Arkadaşların birbirlerine anlattıkları hikayelerden oluşuyor. Hikayeler, gençlik anıları şeklinde. Üç hikaye yer alıyor bu kitapta. Müsameretname'de hikaye sayısı daha fazla. Bazı imla hataları dikkat çekici ve yayınevinin büyük ayıbı. Hikayeciliğimizin nereden başlayıp nereye geldiğini görmek açısından okunması gereken eserler arasında.
Gece Hikayeleri
Gece HikayeleriEmin Nihad · Beyaz Balina Yayınları · 2005179 okunma