Erol Özbilgen

Erol Özbilgen99 Soruda Osmanlı yazarı
Yazar
7.7/10
22 Kişi
88
Okunma
1
Beğeni
1.779
Görüntülenme

Hakkında

Erol Özbilgen, 1935 yılında İstanbul'da doğdu. Öğrenimini Galatasaray Lisesi, İ.T.Ü. İnşaat Fakültesi ve İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde [Doktora] tamamladı. İstanbul Belediyesi'nin "Büyükşehir Belediyesi" olmadan önceki son İmar Müdürüydü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü'nden emekli oldu. Yeniden göreve çağrıldığı İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden 1991 yılında (ikinci ve son kez) emekli oldu. Türkiye Hayvanları Koruma Derneği'nde üç dönem İkinci Başkan olarak çalıştı. Çeşitli gazete ve dergilerde Köşe Yazarlığı, Tarih, Sanat Tarihi, Kitap Eleştirileri ve Antika konularında yazılar yazdı. Sempozyumlara katıldı. (II. Abdülhamid ve Dönemi Sempozyum Bildirileri, İst. 1992) Fransızca ve İngilizce bilmektedir. Evli ve bir çocuk babası. Kitapları: • Malatya'da Koca Mustafa Paşa Hanı'nın Restitüsyonu Hakkında (Mimarlık Tarihi) • Osmanlı Hukuku'nun Yapısı (Hukuk Tarihi) • Mağlupların Zaferi (Sosyal Tarih) • Pozitivizm'in Kıskacında Türkiye (Kültür Tarihi) • Bütün Yönleriyle Osmanlı (6. Baskı - 2012) • Osmanlının Balkanlardan Çekilişi- Süleyman Hüsnü Paşa Dönemi (2006) • 100 Soruda Osmanlı (2012)
Unvan:
Yazar
Doğum:
İstanbul, 1935

Okurlar

1 okur beğendi.
88 okur okudu.
5 okur okuyor.
50 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sultan I. Ahmed'in ölümünden sonra (1617) çocukları çok küçük olduğundan, Meşveret Meclisi kardeşi Şehzade Mustafa'yı tahta geçirdi.
Sayfa 8 - İz Yayınları e-kitap
Biat ül-Amme
İslam hukuku açısından biat’ın dayanağı Kur’an-ı Kerim’in Fetih sûresindedir
Reklam
Osmanlılarda da ilk cülûs bahşişi Yıldırım Bayezid tarafından verilmiş ve Fatih Sultan Mehmed sonrasında da gelenek haline gelmiştir.
Osmanlı Devleti’nde de başlangıçtan itibaren Fatih Sultan Mehmed’in saltanatına kadar geçen kuruluş döneminde “cülûs” olgusu bir sisteme bağlı olarak devam etmemiştir. Bu tarihten sonra On yedinci yüzyılın ilk çeyreğine, Sultan I. Ahmed’e kadar Batı’da “primo genitur” olarak adlandırılan, bizde “ekber evlâd” (en büyük erkek evlâd)’ın tahta çıkarılması sistemi geçerli oldu.
Murad Bey’in culûsuna kardeşleri Halil ile İbrahim’in karşı koymalarıyla, kuruluşundan üç nesil ya da 60 yıl sonra Devlet, âdeta zorunlu olarak “ailenin ortak mülkü” genellemesinden çıkmış “hükümdar ve oğullarının malı”na dönüşmüştür.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
240 syf.
6/10 puan verdi
Osmanlı tarihini gerçektende akıllara gelebilecek tüm soruları açıklamış ama biraz yoruyor insanı ağır geliyor daha sadeleştirseydi keşke sıkıla sıkıla okudum
99 Soruda Osmanlı
99 Soruda OsmanlıErol Özbilgen · İz Yayıncılık · 201179 okunma
240 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Oldukça güzel bir tarihi kitap. Osmanlı Devleti hakkında 99 soru ve cevap içeren, çok detaylı bilgiler veren bir eser. Ordu ve donanmanın yapısı, Divan ve Harem'in kuruluş şeması, buralardaki meslek grupları (Defterdar vesaire) ve yetkileri, Osmanlı zamanında yaşayış ile ilgili olarak gelenekler, eğitim sistemi ve eğiticilerin yeterliliği, Osmanlı hukuku, padişahın yetkileri, Osmanlı idari yapılanması (eyalet, sancak vesaire) ve benzeri konularda işin hikaye kısmına girmeden pek çık saygıdeğer tarihçinin de eserleri referans olarak gösterilerek detaylı bilgi veren bir eser. Osmanlı dönemini merak edenler için bulunmaz bir nimet. Mutlaka okunması gerekenlerden.
99 Soruda Osmanlı
99 Soruda OsmanlıErol Özbilgen · İz Yayıncılık · 201179 okunma
240 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kartal tüğünden yapılmış kaplan kürkümü getirin!
. Kitap temel bilgileri edinmek için güzel yalnız bazı başlıklarda lafı o kadar dolandırıyor ki bazen başlığın kendisine bile cevap vermiyor. Mesela gelin "Akıncılar kimlerdir" başlığını ele alalım . İnsan öncelikle ne bekliyor? Akıncı şu işi yapan asker sınıfıdır gibi bir tanım değil mi? Ama yok, bir başlıyor; akıncıların sayısı 16.yy. da 40. 000 kadardır ve akıncıların kaplan kürkünden yapılan başlıkları altın suyuna batırılıp bilmem ne kuşu tüğleriyle süslenirdi filan :) Bu nedir Allah aşkına :)) Omuzlarında da Kartalın kanadından yapılmış bir şeyler varmış. Evet, bitti başlık. Peki kim bu akıncı, ne yapar? Şimdi diyeceksiniz ki akın yapar, hayır bana göre kartal tüğünden yapılmış kaplan kürküyle filan gezer, evlenemez bide. Öyle öğrendim, ben bilmem. Neyse kötü kitap diyemem. Hakkını yemeyeyim, istifade ettiğim bilgiler de oldu ama çok iyi de diyemem. Bazı açılardan eksik diyelim. Etimoloji İçerikli Youtube Sayfamıza Göz Atmak İçin ↓ youtube.com/channel/UCf5PEm...
99 Soruda Osmanlı
99 Soruda OsmanlıErol Özbilgen · İz Yayıncılık · 201179 okunma
Resim